Trending

De vijf grootste koninklijke aandelen

Door Thomas van der Lee op 27 april 2020 - leestijd: 4 min
De vijf grootste koninklijke aandelen
Trending

Waar Koningsdag voor de een draait om gezelligheid en eenheid, geniet de ander van een extra vrije dag. Wat je voorkeur ook heeft, op Koningsdag staat het Koninklijk Huis centraal. Om het thema te volgen, belichten we de vijf grootste Nederlandse koninklijke aandelen qua beurswaarde. Deze bedrijven, diep geworteld in historie en traditie, hebben op economisch vlak laten zien dat ze de uitdagingen van de tand des tijds hebben doorstaan.


In het kort:

  • Semmie belegt zelf niet in individuele aandelen maar wel in ETF's vanwege de voordelen zoals brede spreiding, lage kosten, ruime keuze en hoge verhandelbaarheid;
  • Bedrijven kunnen het predicaat "koninklijk" krijgen onder bepaalde voorwaarden, zoals een bestaan van minstens 100 jaar, meer dan 100 werknemers en significante impact binnen hun vakgebied.
  • De top 5 Nederlandse Koninklijke bedrijven op basis van beurswaarde zijn: Koninklijke Ahold Delhaize, Koninklijke Philips, Koninklijke KPN, Koninklijke Vopak en Koninklijke BAM Groep, met Ahold Delhaize als de grootste met een beurswaarde van €27 miljard.


Belangrijk om vooraf te benadrukken: Semmie belegt niet in individuele aandelen, waaronder de koninklijke aandelen die in dit artikel worden besproken. We beleggen in ETF's in onze modelportefeuilles. Dit heeft meerdere voordelen, zoals:

  • Brede spreiding
  • Lage kosten
  • Ruime keuze
  • Zeer verhandelbaar

Dit neemt niet weg dat er andere interessante alternatieven zijn, zoals beleggen in koninklijke aandelen. Neem de informatie in dit artikel enkel ter kennisgeving aan.


Wanneer is een bedrijf koninklijk?

De koning kan een bedrijf het recht geven zichzelf koninklijk te noemen wanneer deze aan een set voorwaarden voldoet. Zo moet een bedrijf minstens 100 jaar bestaan, minstens 100 werknemers in dienst hebben en zeer belangrijk zijn in zijn vakgebied. In Nederland zijn er ongeveer 600 bedrijven die zich Koninklijk mogen noemen. Bekende namen hieronder zijn dierentuin Burgers’ Zoo, theater Carré en luchthaven Schiphol. Semmie keek echter naar de grootste Nederlandse Koninklijke bedrijven qua beurswaarde en dit is de top 5*.


5. Koninklijke BAM Groep

Op de vijfde plek vinden we Koninklijke BAM Groep terug. Koninklijke BAM Groep is een internationaal opererend bouwconcern met een rijke historie die teruggaat tot 1869. De BAM Groep is actief in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten en richt zich op de bouw van infrastructuur, woningbouw en utiliteitsbouw. Enkele bekende projecten van BAM zijn de Amsterdamse Zuidas, de Rotterdamse Markthal en de Tweede Maasvlakte. De Groep is ook betrokken bij de bouw van diverse energietransitie-projecten, zoals windparken en datacenters. Op de beurs vertegenwoordig het aandeel een beurswaarde van zo'n 740 miljoen euro


4. Koninklijke Vopak

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1666, maar Vopak zoals we het nu kennen is ontstaan in 1999 door de fusie van Koninklijke Pakhoed N.V. en Koninklijke Van Ommeren N.V.. Het bedrijf is wereldwijd een belangrijke speler in de opslag en overslag van vloeibare chemicaliën, olieproducten, biobrandstoffen en gas. Met een uitgebreid netwerk van terminals biedt Vopak opslagoplossingen aan klanten over de hele wereld. Het bedrijf richt zich op innovatie en investeert in geavanceerde technologieën om zijn positie als marktleider te behouden. Op de beurs is het aandeel Vopak terug te vinden in de AMX en staat in onze lijst op de vierde plek dankzij een beurswaarde van €3,72


3. Koninklijke KPN

Koninklijke KPN, opgericht in 1881 als PTT, is met een beurswaarde van bijna €14 miljard een van de oudste en grootste leveranciers van ICT- en telecommunicatiediensten in Nederland. Het bedrijf heeft zijn oorsprong in de aanleg en exploitatie van telegrafieverbindingen door de overheid en blijft vandaag de dag een belangrijke speler op het gebied van telecomdiensten, met een sterke positie in de markt.


2. Koninklijke Philips

Met een beurswaarde van ruim €18,67 miljard staat Koninklijke Philips op de tweede plaats in deze top 5. Ondanks dat het een oer-Eindhovens bedrijf zit (denk aan PSV), staat het hoofdkantoor momenteel in Amsterdam. Philips, groot geworden met de verkoop van lampen, staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve bijdragen aan de gezondheidszorg, consumentenelektronica en verlichtingstechnologieën. Met geavanceerde medische apparatuur, consumentenelektronica en slimme verlichtingsoplossingen. Desondanks staat Philips ook bekend om het debacle met de slaapapneu apparaten: isolatieschuim van de apparaten brak af wat tot gezondheidsschade bij de patiënt kon leiden. De koers van het aandeel (en de beurswaarde) is mede daarom in een paar jaar tijd gehalveerd.


1. Koninklijke Ahold Delhaize

Koninklijke Ahold Delhaize is met een beurswaarde van €27 miljard de grootste Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Het concern bestond in 2016 door de fusie van het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize, twee supermarktketens met een rijke historie. Ahold, opgericht in 1887 in Zaandam was oorspronkelijk een kruidenierswinkel. Inmiddels is die kruidenierswinkel uitgegroeid tot een internationale supermarktketen met bekende merken als Albert Heijn, AH to go, Bol.com en Etos.

* Peildatum: februari 2024.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het