Trending

De 5 grootste koninklijke aandelen

Door Thomas van der Lee op 27 april 2020 - leestijd: 4 min
De 5 grootste koninklijke aandelen
Trending

Vandaag wel handel op de beurs, maar voor het eerst in jaren niet op straat. Koningsdag is Woningsdag geworden. We zitten lekker voor de buis te toasten op de Koning en gaan op digitale koopjesjacht.

Om evengoed in het thema te blijven hebben we bij Semmie gekeken welke beursgenoteerde bedrijven zich Koninklijk mogen noemen en wat daarvan de grootste zijn. Laten we daarbij wel duidelijk zeggen dat wij bij Semmie niet in deze individuele bedrijven beleggen. Wij beleggen enkel in duurzaam beleggingsfondsen die goed scoren op het gebied van milieu, mens en goed bestuur. Dat neemt niet weg dat er andere interessante alternatieven zijn, zoals beleggen in koninklijke aandelen, dus neem de gegeven info enkel ter kennisgeving aan!

Wanneer is een bedrijf koninklijk?

De koning kan een bedrijf het recht geven zichzelf koninklijk te noemen wanneer deze aan een set voorwaarden voldoet. Zo moet een bedrijf minstens 100 jaar bestaan, minstens 100 werknemers in dienst hebben en zeer belangrijk zijn in zijn vakgebied. In Nederland zijn er ongeveer 600 bedrijven die zich Koninklijk mogen noemen. Bekende namen hieronder zijn dierentuin Burgers’ Zoo, theater Carré en luchthaven Schiphol. Semmie keek echter naar de grootste Nederlandse Koninklijke bedrijven qua beurswaarde en dit is de top 5*.


5. Koninklijke KPN

Telecombedrijf Koninklijke KPN staat op plek 5 met een beurswaarde van ruim €8 miljard. Het bedrijf is meteen de oudste van het stel. Koninklijke KPN vond zijn oorsprong namelijk in 1881 toen de overheid telegrafieverbindingen ging aanleggen en exploiteren. KPN is in Nederland een van de grootste leveranciers van ICT- en telecommunicatiediensten en stond voorheen bekend als PTT.


4. Koninklijke DSM

Op de vierde plaats staat chemieconcern Koninklijke DSM met een beurswaarde van €20,6 miljard. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, en de naam is dan ook een afkorting voor Dutch State Mines. Koninklijke DSM heeft wereldwijd meer dan 100 vestigingen maar heeft haar hoofdkantoor nog steeds in het Limburgse Heerlen staan.


3. Koninklijke Ahold

Op de derde plaats vinden we Koninklijke Ahold terug met een beurswaarde van ongeveer €25 miljard. Koninklijke Ahold, vooral bekend vanwege haar Albert Heijn filialen, is in 1887 opgericht en mag zich sinds 1987 Koninklijk noemen. Naast Albert Heijn zijn ook merken als bol.com, Etos en Gall & Gall onderdeel van deze reus.


2. Koninklijke Philips

Met een beurswaarde van ruim €35 miljard staat Koninklijke Philips op de tweede plaats in deze top 5. Ondanks dat het een oer-Eindhovens bedrijf zit (denk aan PSV), staat het hoofdkantoor momenteel in Amsterdam. Philips, groot geworden met de verkoop van lampen, richt zich momenteel ook op customer lifestyle producten en de gezondheidszorg.


1. Koninklijke Olie (Royal Dutch Shell)

De onverminderde nummer 1 in deze top 5 is Koninklijke Olie, oftewel Royal Dutch Shell. Met een beurswaarde van ruim €1117 miljard is Royal Dutch Shell veruit het grootste bedrijf uit deze top 5. Lange tijd was het bedrijf ook de aanvoerder van de AEX. Door recente koersdalingen was die koppositie tijdelijk overgenomen door (het niet Koninklijke) Unilever. Op het moment van schrijven staat Shell wel weer bovenaan de lijst.

* Peildatum: 22 april 2020.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het