Money facts

De beste belegger is een luie belegger

Door Thomas van der Lee op 05 augustus 2021 - leestijd: 4 min
De beste belegger is een luie belegger
Money facts

Het afgelopen jaar groeide het aantal beleggende huishoudens in Nederland flink: met 17% naar 1,75 miljoen. Met de huidige lage spaarrentes is het niet verrassend dat men zoekt naar een alternatief voor het spaargeld. Beleggen wordt dan interessant. Deze nieuwe beleggers vertonen een gelijkenis: allemaal hopen ze een zo hoog mogelijk rendement op hun inleg te behalen. Maar vanwege hun gebrek aan ervaring zijn ze vaak té actief bezig op de beurs en daar schuilt gevaar. Want juist door te bedrijvig te zijn loop je rendement mis.


De day trader

Alhoewel er een grote groep is die hun vermogen laat beheren of slechts sporadisch handelt, is er ook een grote groep beleggers die dagelijks actief aan het beleggen is: de day trader. Een day trader is een belegger die elke dag, dag in dag uit, bezig is met handelen op de beurs. Een day trader koopt en verkoopt in grote mate aandelen of andere beleggingsinstrumenten binnen dezelfde handelsdag.

Alle posities die een day trader creëert op dezelfde handelsdag, worden ook op diezelfde handelsdag gesloten. Een succesvolle day trader weet dan ook precies bij aankoop en verkoop in welke aandelen belegd moet worden.

Als je de Wolf of Wall Street hebt gezien dan weet je hoe day traders kunnen werken. Al is alle glitter en glamour eromheen aan vele day traders niet besteed.

Ook het succes en de mooie winsten zijn aan veel van deze actieve beleggers niet besteed. Het probleem dat day traders namelijk hebben is dat zo’n 80% van hen geen positief rendement behalen maar juist geld verliezen! Het gemiddelde verlies hierbij was in een jaar ruim 36 procent van de inleg. Natuurlijk zijn er beleggers die er wel hun brood mee verdienen, maar het overgrote merendeel kost het geld. En daar zijn meerdere redenen voor.


Emoties op de beurs zijn een slechte raadgever

Ons gedrag, en dan voornamelijk ons gedrag dat voorkomt uit onze emoties, beïnvloedt hoe we handelen op de beurs. Een flinke koersdaling, een aandeel waar veel over wordt gesproken in de media of persoonlijke voorkeuren (denk aan voetbalfans die beleggen in hun favoriete club) beïnvloeden je gedrag op de beurs, en vaak niet ten goede. Als daghandelaar moet je daarom stalen zenuwen hebben wil je succesvol zijn.

Handelen vanuit emoties en vervolgens overhaaste beslissingen nemen kan je veel geld kosten. Bijvoorbeeld met vertrouwen een aandeel kopen als andere beleggers laaiend enthousiast zijn of uit angst alles verkopen zodra de markten dalen. Je eigen hebzucht en angst zijn geen goede raadgevers als het gaat over beleggen.

Meesterbelegger Warren Buffett sprak dan ooit ook de wijze woorden "Be greedy when others are fearfull and be fearful when others are greedy".


"Be greedy when others are fearfull and be fearful when others are greedy"


Succesvol beleggen? Dat is achteroverleunen

Waar de actieve day trader druk bezig is om het financiële nieuws bij te houden doet de passieve belegger liever iets anders. Die wil (of kan) niet bezig zijn met de beurs. Daarom belegt die liever periodiek of legt die liever eenmalig een bedrag in en stuurt vervolgens eens per jaar bij. En dat blijkt een prima keuze te zijn. Het gemiddelde rendement is namelijk zo’n 7 procent per jaar. En dat kan je behalen als je ervoor kiest om je beleggingen goed te spreiden en niet te actief bezig te zijn. Al blijft het beleggen en is rendement natuurlijk niet gegarandeerd.

Juist door lui te zijn laat je je emoties niet de overhand nemen als het om je beleggingen gaat. Angst en hebzucht spelen dan ook geen rol. De luie belegger is in dat opzicht dan ook de beste belegger.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie