Als je als beginner wilt beleggen op de beurs heb je twee keuzes: of je gaat zelf actief beleggen of je geeft het uit handen en laat je vermogen beheren door een expert. Zelf actief bezig zijn lijkt hierbij het aantrekkelijkst, want hoe mooi zou het zijn als je zelf een mooi rendement bij elkaar kunt beleggen? Helaas vertonen deze nieuwe zelf beleggers een gelijkenis: vanwege hun gebrek aan ervaring zijn ze vaak té actief bezig op de beurs en daar schuilt gevaar. Want juist door te bedrijvig te zijn en teveel bezig te zijn met de beurs loop je rendement mis.
Zelf actief beleggen lijkt aantrekkelijk…
Het lijkt leuk om zelf actief bezig te zijn op de beurs. Zelf keuzes kunnen maken om te beleggen in de aandelen van de grote bedrijven waar je dagelijks mee te maken hebt of een binding mee hebt: van Tesla tot Apple en van Ajax tot PostNL. Door zelf actief bezig te zijn kun je zelf bepalen hoe je belegt en kan je een eigen koers uitzetten.
Het is dan ook de manier van belegen die het meeste aantrekkingskracht heeft. Je hoort er op verjaardagen ook vaak mooie verhalen over: de mooie rendementen die zijn behaald en waarover wordt verteld nodigen uit om het ook zelf te willen proberen.
Hierbij wordt niet verteld dat het overgrote merendeel van de zelf beleggers verlies maakt. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat zo’n 90% van de actieve zelf beleggers verlies maakt, waarbij het zo is dat hoe actiever je belegt, hoe minder succesvol je wordt. Dat verlies kent vaak twee redenen. Naast dat je bij elke aankoop en verkoop transactiekosten betaalt (die flink kunnen oplopen), ben je zelf je grootste tegenstander op de beurs.
… maar emoties nemen vaak de overhand
Ons gedrag, en dan voornamelijk het gedrag dat voorkomt uit onze emoties, beïnvloedt hoe we handelen op de beurs. Een flinke koersdaling, een aandeel waar veel over wordt gesproken in de media of persoonlijke voorkeuren (denk aan voetbalfans die beleggen in hun favoriete club) beïnvloeden het gedrag op de beurs, en vaak niet ten goede. Als actieve zelf belegger moet je daarom stalen zenuwen hebben wil je succesvol zijn.
Handelen vanuit de emotie en vervolgens overhaaste beslissingen nemen kan je veel geld kosten. Je eigen hebzucht en angst zijn geen goede raadgevers als het gaat over beleggen. Ze zorgen er vaak voor dat je overhaaste beslissingen neemt of dat je jezelf te hoog (of te laag) inschat.
Meesterbelegger Benjamin Graham sprak ooit ook de wijze woorden “The investor’s chief problem, and even his worst enemy, is likely to be himself”, om duidelijk te maken dat we zelf onze grootste tegenstander zijn op de beurs. En dat klopt, want zeker in tijden van onzekerheid en stress zijn we geneigd te snel te beslissen en verkeerde keuzes te maken.
"The investor’s chief problem, and even his worst enemy, is likely to be himself"
Succesvol beleggen? Dat is achteroverleunen
Waar de actieve zelf belegger druk bezig is om een mooie rendement te behalen, doet de passieve belegger, die zijn vermogen uit handen geeft, liever iets anders. Die wil (of kan) niet bezig zijn met de beurs. Daarom belegt die liever periodiek of legt die liever eenmalig een bedrag in en stuurt vervolgens eens per jaar bij. En dat blijkt een prima keuze te zijn. Het gemiddelde rendement is namelijk zo’n 7 procent per jaar. En dat kan je behalen als je ervoor kiest om je beleggingen goed te spreiden en niet te actief bezig te zijn. Al blijft het beleggen en is rendement natuurlijk niet gegarandeerd.
Juist door passief te zijn en achter over te leunen laat je je emoties niet de overhand nemen als het om je beleggingen gaat. Angst en hebzucht spelen dan ook geen rol. De passieve belegger is in dat opzicht dan ook de beste belegger.