College van Drs. Landman

De beurs - Willem Landman

Door Lodewijk op 11 maart 2019 - leestijd: 4 min
De beurs - Willem Landman
College van Drs. Landman

In Polen was ik. Doorgaans mijden mijn vrouw en ik gedurende onze vakantie de televisie en het nieuws. Niet alleen omdat we – soms - de taal niet spreken maar ook om het vakantiegevoel niet te bederven. Op een zeker moment had ik toch de behoefte even te zien wat er in de wereld gebeurde. Ik kwam, omdat Pools een lastige taal is, terecht bij de Duitse tv. en dus werd het de ARD. Vlak voor het nieuws begon werd overgeschakeld naar de beursvloer in Frankfurt alwaar een keurig Duitse heer ons zou gaan vertellen – dacht ik – hoe de beursdag was verlopen. Dacht ik.

In twee zinnen deelde hij ons mede dat het allemaal vrij vlak was verlopen en schakelde toen moeiteloos over naar een college macro economie. Hij begon uit te leggen dat de “heilige” drie eenheid in de samenleving bestaat uit de beurs, de politiek en de reële economie. Deze drie – in zijn woorden – speelden de belangrijkste rol in het tot stand komen van economische groei, koersen en (geld) waarden.


Oudste beurs ter wereld

De Amsterdamse beurs speelt al eeuwen een rol van betekenis op dit gebied. Volgens vele historici is het de oudste beurs ter wereld alwaar ook het oudste aandeel ter wereld (van de VOC in 1606) werd uitgegeven. Werd in eerste instantie in de open lucht gehandeld, met name rondom de Oude Kerk, later werd door Hendrick de Keyser een eigen beursgebouw gebouwd aan het huidige Rokin waar Johannes de Paepe als beursknecht de scepter zwaaide. Deze beurs was ooit het doelwit van een heuse terroristische aanslag. Het gebouw was met een brugconstructie over het Rokin gebouwd en de Spanjaarden voeren ten tijde van de Gouden Eeuw en de ’80 jarige oorlog een schip met buskruit onder het gebouw. Een klein jongetje ontdekte het schip en waarschuwde een ieder door luid te gaan trommelen. Het beurs-trommelen ten tijde van de voorjaarskermis in Amsterdam waarbij een grote hoeveelheid schoolgaande jeugd al trommelend door het gebouw loopt is hiervan afkomstig.

Na het verval van de beurs van de Keyser bouwde Zocher een beurs op de plek van de huidige Bijenkorf. Deze werd later weer afgebroken en vervangen door de even verderop gelegen en nog steeds bestaande Beurs Van Berlage. Tot dat uiteindelijk in 1912 Cuypers (de zoon van de beroemde architect die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station bouwde) in opdracht van de Vereniging voor de Effectenhandel aan Beursplein 5 een eigen Beursgebouw ontwierp. Het gebouw staat er nog steeds en is zeker de moeite van een bezoek waard. Via de AEX Experience kunt een goed verzorgde rondleiding boeken.


De beurs heeft altijd gelijk

Is het gebouw een tastbaar gegeven, de beurs in de betekenis van de markt is dat minder. Het geheel van alle activiteiten, of zoals de Duitse presentator het noemde: de drie eenheid, draagt zorg voor de totstandkoming en ontwikkeling van de koersen. Deze koersen zijn een onweerlegbaar gevolg en daarmee heeft – hoe moeilijk dit ook soms voor sommigen verdraagbaar is – de beurs altijd gelijk. Ten tijde van Jan Timmer’s Philips bewind maakte deze ooit een behoorlijke uitglijder. Hij presenteerde op een persconferentie de voor het eerst sinds tijden betere kwartaalcijfers van Philips. De markt had echter betere cijfers verwacht en reageerde negatief op Timmer’s uitlatingen: de koers van Philips sloot die dag lager! Timmer’s reactie: ”De markt snapt er niets van“ heeft hem nog jaren achtervolgt.


Gongceremonie

Een aardige traditie van de beurs, naast het beurs trommelen, is het openen van de dag met de gong. En daar heeft Semmie een belangrijk steentje aan bij te dragen door op 6 februari jl. de zoon van de oprichter in het bijzijn van onder andere zijn grootvader (alle drie Sem genaamd) als jongste “gonger” ooit de dag in te laten gongen.


Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Boswandeling - Willem Landman
College van Drs. Landman
Boswandeling - Willem Landman
Prospect theory - Willem Landman
College van Drs. Landman
Prospect theory - Willem Landman
Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.