Money facts

Geld teveel? Dit zijn de duurste aandelen ter wereld

Door Thomas van der Lee op 12 juni 2022 - leestijd: 4 min
Geld teveel? Dit zijn de duurste aandelen ter wereld
Money facts

Aandelen zijn er in alle soorten en maten. Het is daarom ook mogelijk om te beleggen in zo’n beetje elk type bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de techreuzen Microsoft en Apple, aan voetbalclubs als Ajax of Juventus, of aan de wat meer exotische bedrijven als Odyssey Marine Exploration en Lingerie Fighting Championships.

Uiteindelijk is er keuze uit zo’n 40.000 bedrijven als je een beleggingsportefeuille wilt samenstellen. En al deze aandelen hebben een prijs. De goedkoopste aandelen tik je al op de kop voor een paar cent of minder, maar voor de duurste aandelen ter wereld moet je anno 2023 flink in de buidel tasten. Dit zijn de 5 aandelen waar het meest voor neergelegd moet worden.


5. Seaboard Corporation (huidige aandeel waarde €3.342)

Op plek 5 van de duurste aandelen ter wereld vinden we geen tech grootmacht als Amazon, Microsoft of Apple terug, maar Seaboard Corporation. De beurswaarde van het bedrijf is niet bijzonder hoog met $4,51 miljard (ter vergelijking: Apple was ooit $3.000 miljard waard). Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over het aandeel.

Voor één enkel aandeel van dit bedrijf betaal je €3.342. Seaboard Corporation zal trouwens bij weinig Nederlandse beleggers een belletje doen rinkelen. Seaboard Corporation is een multinational welke actief is in de landbouw en zeetransport. In de Verenigde Staten, waar het bedrijf zijn oorsprong vindt, houdt het bedrijf zich voornamelijk bezig met de productie van varkensvlees en het vervoer over zee.


4. NVR, Inc. (huidige waarde: €5.651)

NVR, Inc. is een Amerikaans bedrijf welke zich voornamelijk bezighoudt met woningbouw, hypotheken en bankzaken. Het bedrijf werd in 1940 opgericht door Ryan Homes en kreeg in 1980 de naam NVR, Inc.

NVR, Inc. bouwt momenteel woningen in 14 staten en 32 stedelijke gebieden in heel Amerika en is de op 3 na grootste woningbouwonderneming in het land op basis van het aantal gebouwde woningen.

De waarde van één aandeel NVR, Inc. is in de loop der jaren gestaag maar flink gestegen: was één aandeel begin 1994 minder dan €10 waard, momenteel betaal je €5.651. Dat is een welverdiende plek in de top 5 van duurste aandelen ter wereld.


De koers van het aandeel NVR, INC. door de jaren heen:


3. Next Plc (huidige waarde: €7.777)

Next Plc is een Britse retailer en is gespecialiseerd in het ontwerpen van kleding, huishoudelijke artikelen, schoeisel en schoonheidsproducten. Het bedrijf werd in 1864 opgericht door Joseph Hepworth als kleermakerij en is sindsdien uitgegroeid tot een grootmacht met 700 winkels in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Naar omzet is het bedrijf dan ook de grootste kledingretailer in het Verenigd Koninkrijk geworden.

Next Plc heeft wereldwijd ongeveer 41.500 mensen in dienst en rapporteerde in 2021 een omzet van $3,28 miljard, met een netto-inkomen van $444 miljoen. Het aandeel Next Plc is momenteel €7.777 waard.


2. Lindt & Sprüngli (huidige waarde: €111.074)

De aandelenwaardes schieten omhoog nu we aangekomen zijn bij nummer 2: Lindt & Sprüngli. Voor één aandeel betaal je op het moment van schrijven zo’n 108.200 Zwitserse frank, dat is omgerekend ruim €111.000. Het kan zijn dat Lindt een belletje bij je doet rinkelen want Lindt & Sprüngli is een grote Zwitserse chocoladefabrikant.

Het bedrijf werd in 1845 opgericht door David Sprüngli-Schwarz en Rudolf Sprüngli-Ammann en het hoofdkantoor is gevestigd in Kilchberg, Zwitserland. Het heeft 12 fabrieken verspreid over verschillende landen en heeft wereldwijd meer dan 410 chocoladewinkels geopend.


1. Berkshire Hathaway (huidige waarde: €467.058)

De onbetwiste nummer 1 is Berkshire Hathaway. Dit bedrijf, dat in bezit is van topbelegger Warren Buffett, heeft het duurste aandeel ter wereld: €467.058 per aandeel! Wie wil delen in het succes van topbelegger Buffett moet dus een flink gevulde portemonnee hebben.

Berkshire Hathaway is de investeringsmaatschappij van Warren Buffett en bezit meer dan 60 verschillende bedrijven in diverse sectoren, zoals luchtvaart, media en nutsbedrijven. Zo is Berkshire Hathaway eigenaar van bedrijven als Duracell, Geico en Dairy Queen. Daarnaast heeft het bedrijf een flinke vinger in de pap bij bedrijven als American Express en Coca Cola. Berkshire Hathaway heeft bovendien ook flink geïnvesteerd in Apple en Amazon.

Hoe komt het dat het aandeel van dit bedrijf zo hoog is? Berkshire Hathaway heeft nog nooit zijn aandelen gesplitst, en is niet van plan dat ooit te doen. Wie wil investeren in dit bedrijf, kan dit doen op de New York Stock Exchange. Je vindt het aandeel onder het symbool BRK.A.


Disclaimer:

De waarde van de aandelen verandert van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut. Semmie heeft voor dit artikel gewerkt met de beschikbare data van 26 juni 2023. Het kan dus zijn dat de waarde van de aandelen in deze top 5 anders is als je dit artikel op een later moment leest. Alle waardes zijn in euro’s of geconverteerd naar euro’s.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het