Semmie in de spotlight

De eerste regel code

Door Tessa Ham op 28 oktober 2022 - leestijd: 5 min
De eerste regel code
Semmie in de spotlight

Daan is er al vanaf het eerste uur bij. In zijn rol als software developer heeft hij Semmie uit zien groeien van een gedreven start-up tot een professionele vermogensbeheerder met grootse ambities. Door zijn voorliefde om slimme oplossingen te bedenken en vooruitgang te boeken, is hij vastberaden om die grootse ambities waar te maken.

Na co-founders Lodewijk en Sem Jr. zijn het Daan en collega Rick - ook developer bij Semmie - die vanaf dag één bij het bedrijf betrokken zijn. Maar de geschiedenis van Daan en Rick gaat zelfs nog verder terug.


Schouder aan schouder

“Rick en ik zijn samen opgegroeid. We woonden een paar straten van elkaar af en zijn sinds de kleuterschool klasgenootjes van elkaar geweest. Twaalf jaar oud waren we, toen we onze eerste website bouwden. We hebben veel tijd besteed aan alles zelf leren.

Rick had op zijn bureau 2 bakbeesten staan, CRT beeldbuizen waren dat toen nog. Urenlang hebben we schouder aan schouder gezeten, tot diep in de nacht. En dat doen we nu soms nog steeds. Bij bepaalde projecten zetten we onze schermen naast elkaar en gaan we schouder aan schouder aan het werk.”


“We zitten al 8 jaar op de Semmie trein: ik wil nu wel zien waar de rit heen gaat.”Nog steeds de basis

“Inmiddels doen we dat bij Semmie. Rick en ik hadden al eerder samengewerkt met Lodewijk. Toen Sem Jr. en Lodewijk het idee voor Semmie aan het uitwerken waren, zei Lodewijk al snel: laten we Daan en Rick bellen om het te bouwen. De eerste regel code die we ooit hebben geschreven, is nog steeds aanwezig. Het is nog steeds de basis van wat nu staat.”

In het begin waren Daan en Rick verantwoordelijk voor de gehele softwareontwikkeling en het beheer daarvan. De afgelopen jaren is Semmie razendsnel gegroeid, waardoor ze er inmiddels niet meer alleen voor staan.

“Sinds een aantal jaar hebben we een eigen front-end ontwikkelteam en focussen wij ons op het OMS en ONYXX. Dit is het beleggingsplatform waar Semmie op draait: de ‘tech’ van onze fintech. Inmiddels zitten we al 8 jaar op de Semmie trein. Ik wil nu wel zien waar de rit heen gaat. Tot het eindstation komen, bij de mooie toekomstvisie die Sem Jr. heeft. Niet er nu afspringen en over vijf jaar zeggen: ik heb een fout gemaakt. In het begin was ik er wel bij.”


Eerste aanraking met beleggen

“Toen we begonnen met het bouwen van Semmie, wist ik nog niet veel van beleggen. Dit was ook in 2015: beleggen was nog helemaal niet toegankelijk voor de particuliere belegger. Het is natuurlijk ook één van de redenen waarom het bedrijf is opgericht.

Semmie was dus mijn eerste aanraking met beleggen. Wat dat betreft ben ik ook precies een Semmie klant. Ik heb geen tijd om zelf te beleggen en erken dat ik er weinig verstand van heb. Dan ben ik blij dat er een Semmie bestaat, waarbij ik kan zeggen: ‘Ik houd elke maand wat geld over. Ga je gang, doe je ding.’ Bij de lancering heb ik meteen een rekening aangemaakt voor mijn kinderen. Hiermee hebben zij al een heel mooi rendement gemaakt over de afgelopen jaren.

Dat ik niet veel over beleggen wist, was zeker aan het begin echt een kracht. We konden het vormgeven op de manier waarop wij vonden dat het begrijpelijk en toegankelijk was. Wanneer je heel erg in de materie zit, is het vaak verleidelijk om het ingewikkelder te maken dan nodig is.”


Semmie door de jaren heen

“In de start-up fase was er maar één doel en dat was vooruitgang. We liepen niet tegen de beperkingen aan waar andere vermogensbeheerders wel tegenaan liepen. Als we een probleem tegenkwamen, losten we het op en gingen we in een half uurtje weer verder. In een sprint van twee weken hadden we een hele nieuwe feature gebouwd. We waren heel flexibel.

Dat verandert wel als je snel groeit en zo’n professionaliseringsslag maakt. Dat wil niet zeggen dat ik de start-up fase meer voordelen vond hebben. Het is anders. Ik ben er enorm trots op dat we zo snel een mooi werkend product hebben neergezet, maar zo kan ik van elke fase wel een prestatie opnoemen waar ik trots op ben. Laatst nog de lancering van het impactbeleggen bijvoorbeeld. Vooruit is nog steeds de enige richting die we op willen gaan.

Met de veranderingen die je nu doorvoert, maak je meer impact. De gevolgen zijn veel groter, doordat we simpelweg meer klanten hebben die we tevreden moeten houden. Je overdenkt en controleert alles tien keer voordat je een keuze maakt.”


Allemaal hetzelfde doel

“Hoewel Semmie snel groeit, blijft de cultuur grotendeels hetzelfde: vrolijk, gezellig, maar vooral oplossingsgericht. Samen met onze Product Owner Coco focussen wij ons volledig op de doorontwikkeling van het ONYXX platform. Door de vele veranderingen in het beleggingslandschap en nieuwe regels van de AFM en DNB, zijn wij continue bezig om dit zo goed mogelijk te implementeren. Flexibiliteit is hier erg belangrijk in.

Ik hoop dat mijn collega’s van mij vinden dat ik altijd mijn woorden waarmaak. Dat vind ik belangrijk. Afgesproken deadlines zijn voor mij heilig en kwaliteit mag hier niet onder lijden. Wanneer ik op kantoor ben, plan ik voornamelijk mijn meetings in. Deze dagen zijn erg resultaatgericht. Het doel hebben we heel helder: Semmie moet de ambities waarmaken die we met z’n allen hebben. Hoe we er komen staat nog niet vast, maar dat we er komen is zeker.

Met de focus die we bij Semmie hebben, heb ik daar alle vertrouwen in. Geef ons een probleem en we bedenken wel een oplossing. Dit vind ik ook het leukste aan mijn werk: oplossingen bedenken. Niet in twee jaar, maar in een paar uur. En geen dirty fixes, maar slimme oplossingen die echt standhouden en toekomstgericht zijn.”


Ook werken bij Semmie?

Ben je geïnteresseerd om het team van Semmie te komen versterken en samen met ons onze ambities waar te maken? Je bent van harte welkom! We hebben namelijk nog openstaande vacatures.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Ook interessant voor jou?

Samen kom je tot het beste product
Semmie in de spotlight
Samen kom je tot het beste product
Een sprong in het diepe
Semmie in de spotlight
Een sprong in het diepe
Techniek + creativiteit = kwaliteit
Semmie in de spotlight
Techniek + creativiteit = kwaliteit
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het