Marktupdate

De eeuwige golfslag van de wereldontwikkeling

24 oktober 2019
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
De eeuwige golfslag van de wereldontwikkeling
Marktupdate

Volgens het Oude Testament begonnen de zorgen met Adam, Eva en een appel. De feiten zijn dat de zich ontwikkelende wereld en zijn bewoners van toen tot nu voortdurend zijn geconfronteerd met zorgen en afwisselend vreugde. De mensheid is door diepe dalen gestrompeld en over hoge bergen geklauterd.


Opvallend is dat we ons voortdurend verbeterd hebben. Niet overal in hetzelfde tempo, maar alle wereldburgers stappen 's morgens uit hun bed en proberen die dag hun levensomstandigheden te verbeteren. Van het krassen in rotsen tot een digitale wereld, van het slaan met knotsen tot wereldomspannende afspraken en regels. Vaak dacht de mens bij zijn zorgen "Hoe moet dit verder gaan?" en "Is er nog een toekomst?". Telkens opnieuw bleek er een oplossing te zijn en gingen we, wijzer geworden, verder.

Slecht nieuws scoort

Wat opvalt in de geschiedenis van de mens is de aandacht die problemen krijgen. Het goede wordt amper genoemd. Dat zien we heel sterk in de huidige tijd, waarin de media elke narigheid breed uitrolt. Want slecht nieuws wordt gelezen en veel lezers brengen veel reclame-inkomsten. Een krant met alleen maar goed nieuws zou zijn deuren binnen de kortste keren moeten sluiten.

Langetermijnvisie

"Wat heeft voorgaande tekst met Semmie.nl te maken?", zul je je afvragen. Heel simpel, Semmie belegt voor niet-beleggers die met een langetermijnvisie voor een specifiek doel beleggen. En omdat eenvoudig met grafieken en sommen is aan te tonen, dat over een lange termijn beleggen een rendement biedt ruim boven de rente, hoeven we ons geen zorgen te maken over de 'waan van de dag'. We doen een startstorting en storten bij als de portemonnee het toelaat, we kopen laag en we kopen hoog en komen uit op een gemiddelde. De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft daarbij een voorkeur om te kopen bij angstige beurzen, want "Dan krijg je veel voor weinig".

Van splinters naar boom

Bij beleggen is een brede spreiding heel belangrijk. Immers, als je aandelen zou kopen van slechts één bedrijf en dat komt in de problemen, daalt de waarde van je bezit. Als je in 10 noteringen belegt, is de kans dat ze het allemaal moeilijk krijgen, veel kleiner. Bij 100 is het risico nog verder afgenomen. Semmie.nl investeert in fondsen die op hun beurt weer een brede samenstelling hebben. Omdat ze in staat zijn in noteringen te kappen tot het splintertjes zijn, zijn ze in de hele wereld vertegenwoordigd. En al die splinters maken een boom.

Waar belegt Semmie op dit moment in?

  • in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen uit de Pacific regio, Japan, Azië en Australië
  • in beursgenoteerde aandelen van Europese vastgoedondernemingen
  • in wereldwijd genoteerde aandelen van beursgenoteerde ondernemingen
  • in beursgenoteerde ondernemingen uit landen aangesloten bij de Europese Monetaire Unie
  • in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen uit opkomende markten
  • in kortlopende bedrijfsobligaties die uitgegeven worden in euro's
  • in bedrijfsobligaties die uitgegeven worden in euro's.


Een heel palet dus, waar Picasso zich niet voor zou schamen.

Problemen en oplossingen

We gingen het laatste kwartaal in van beursjaar 2019 met de barometer van de Nederlandse beurs, de AEX (Amsterdam Exchange index) genaamd op een stand van 578 punten. Aan het begin van het jaar stond er 488 punten, na een zeer slechte decembermaand. De bekende Amerikaanse index Dow Jones verliet september op 26.843 punten en maakte de januari-start op 23.327. Niet verkeerd dus. Daarnaast is de verwachting dat de extreem lage rente voorlopig aanhoudt, en dat is de kurk waar de beurs op drijft. De strijd om de macht tussen Amerika en China, de Brexit-soap, de onrust in het Midden-Oosten, de vluchtelingenstromen, het milieu: allemaal problemen waar we iedere dag mee worden geconfronteerd. Het zal, net als altijd, allemaal worden opgelost. Vaak op een wijze waar we totaal niet aan hebben gedacht. Daarvoor zullen nieuwe, nu nog niet bekende zorgen in de plaats komen en ook die zullen worden opgelost. De wereldontwikkeling is als eb en vloed, een eeuwige golfslag. Laten we niet vergeten ook naar de vreugdes van ons bestaan te kijken. Het logo van Semmie is een smile.

Sem van Berkel Sr. is directeur vermogensbeheer bij SEM.nl, ambassadeur bij BinckBank en vader van Semmie-oprichter Sem van Berkel Jr.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie