Trending

De invloed van corona: hoe staan we er nu voor na 100 dagen?

Door Thomas van der Lee op 05 juni 2020 - leestijd: 5 min
De invloed van corona: hoe staan we er nu voor na 100 dagen?
Trending

Onze coronakapsels hebben we inmiddels ingeruild voor strakke coupes en met het opengaan van de restaurants en cafés is het de vraag of we de coronakilo’s er nog af gaan krijgen. Het is inmiddels alweer ruim 100 dagen na de vaststelling van het eerste coronageval in Nederland en er is sindsdien genoeg gebeurd. Voor Semmie een goed moment om te kijken naar welke invloed het virus heeft op de economie, op de beurs en hoe de volgende 100 dagen eruit gaan zien.


De invloed van het coronavirus op de economie

Dat het coronavirus economische gevolgen met zich meebracht stond vast. Maar in welke mate en hoelang we er schade aan blijven ondervinden is niet met zekerheid te zeggen. Wat we wel weten is dat in het eerste kwartaal van dit jaar het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7% daalde vergeleken met het laatste kwartaal van 2019. Aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het bbp is de waarde van alle in ons land geproduceerde goederen en diensten en wordt vaak als maatstaf gezien voor de welvaart.

Deze daling van 1,7% is de grootste krimp van de economie in ruim 10 jaar en is vooral toe te schrijven aan het feit dat we de hand op de knip houden. Wat ook wel logisch is. In onzekere tijden is het fijner om te werken aan je financiële buffer dan het geld uit te geven. Je weet nooit of je het in de nabije toekomst nodig hebt als je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt of als je bedrijf failliet gaat.

In de eerste 21 weken van 2020 zijn er namelijk in totaal 1.398 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dit lijkt een enorm aantal en je zou de conclusie kunnen trekken dat het coronavirus daar ook duidelijk invloed op heeft gehad. Maar dat is iets te voorbarig. Als je dit aantal namelijk naast het aantal in dezelfde periode van vorig jaar legt, zie je bijna geen verschil. De klappen die opgelopen worden door het coronavirus kunnen nog komen en een sterkte stijging vergeleken met vorig jaar in het aantal faillissementen is dan ook niet uitgesloten.


Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen per week, cumulatief:

Bron: CBS.


Deze sectoren krijgen het extra zwaar te verduren

Het is niet verrassend dat een van de sectoren die de grootste klappen heeft gekregen de horeca is. In het eerste kwartaal van dit jaar nam de omzet met 14% af in vergelijking met de omzet van het vorige kwartaal. Daarbij moeten we natuurlijk wel zeggen dat december aan de ene kant een topmaand is voor de horeca maar aan de andere kant de horeca in de maanden januari en februari gewoon open was. De grootste klappen waren te vinden bij de restaurants en cafés. Logisch ook omdat die in eerste instantie compleet de deuren moesten sluiten. Dankzij de creativiteit van de ondernemers die hun restaurants en cafés omtoverden tot afhaalrestaurants kon er toch nog wat verdiend worden. Fastfoodrestaurants vertrouwden waar mogelijk op hun drive-ins. Hierom viel de omzetdaling voor die bedrijven mee.

Een andere sector die het niet makkelijk heeft, is de reisbranche. Op de beurs uitte zich dit in flinke turbulente tijden voor bijvoorbeeld de koers van het aandeel KLM of boekingssite Booking.com. De reisbranche zag haar omzet dalen met 19,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Onze nationale luchthavens zagen het aantal reizigers in april zelfs met 98% dalen!

Gelukkig zijn de maanden januari tot maart niet de meest populaire vakantiemaanden. Maar of de versoepelingen van het kabinet in Nederland en in andere landen op tijd komen voor deze branche zal de tijd ons leren. Dat er dit jaar 12 miljoen buitenlandse toeristen minder verwacht worden, geeft geen rooskleurig vooruitzicht.


Corona en de beurs

Niet alleen de aandelenkoersen van KLM en Booking.com maakten duikvluchten. Zo’n beetje alle koersen (met een enkele uitzondering daargelaten) daalden in maart. Een aaneenschakeling van slecht nieuws en onzekerheid zorgde ervoor dat totale koersdalingen van zo’n 50% eerder de standaard dan uitzondering waren. Maar we zijn inmiddels 4 maanden verder en het herstel lijkt daar.

Kijk maar naar Nederlands’ meest bekende index: de AEX. Voordat de coronacrisis toesloeg was de stand rond de 630 punten. Na een forse daling werd het dieptepunt van rond de 400 punten bereikt. Een daling van bijna 30%. Op het moment van schrijven staat de AEX net boven de 560 punten, een stijging van 40% ten opzichte van het dieptepunt. Er is nog een stevig herstel nodig om het niveau te bereiken van voor de crisis, maar het begin is er.


Ontwikkeling AEX sinds begin dit jaar:

Bron: Euronext.


Wat kunnen we de rest van het jaar verwachten?

Het herstel moet worden gedragen door verdere versoepelingen van de lockdown door de overheid. Sinds 1 juni mogen we weer naar de terrassen, uit eten of naar de bioscoop (max. 30 man) en vanaf 1 juli wordt deze limiet zelfs verhoogd tot 100 man. Reizen naar het buitenland wordt ook weer mogelijk gemaakt en de normale zorg is ook weer op gang gekomen.

Maar het coronavirus zal ons nog een tijd kwellen. Het is wachten op het moment dat een van de velen farmaceutische bedrijven die nu bezig is met het ontwikkelen van een vaccin daadwerkelijk een werkend vaccin in productie kan nemen. Alleen dan zullen we langzaam weer naar de maatschappij terug keren als dat ie was voordat het virus uitbrak.

De beurs voelt zich gesteund door de versoepelingen die de verschillende overheden doorvoeren. Een mooie stijging om uit het dal te komen is ingezet, en beleggers die ten tijde van de dalende koersen niet op de verkoopknop drukten maar juist extra hebben bijgestort lijken nu het laatst te lachen. Maar stijgende koersen die vooral gebaseerd zijn op hoop en broos vertrouwen zorgen ervoor dat we goed moeten blijven opletten. Ook bij Semmie blijven we dus de beurs en alle andere (economische) ontwikkelingen nauw in de gaten houden, en sturen waar nodig, bij.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het