Insights

Met de juiste mindset op weg naar financiële onafhankelijkheid

Door Thomas van der Lee op 07 januari 2022 - leestijd: 7 min
Met de juiste mindset op weg naar financiële onafhankelijkheid
Insights

De zoektocht naar financiële onafhankelijkheid wordt steeds populairder onder veel beleggers. Het is het streven naar een leven waarin je niet meer hoeft te werken (het mag natuurlijk wel) en waarin je passieve inkomsten de kosten die je maakt dekken. Een mooi doel om na te streven. Daar moet natuurlijk wel actie voor ondernomen worden. Dat komt niet zomaar aanwaaien. Maar niet alleen actie is nodig, ook de juiste mindset helpt je op weg.


Financiële onafhankelijkheid als middel

Allereerst willen we je meegeven dat financiële onafhankelijkheid zelf geen doel is, maar vooral een middel. Een middel om jou te helpen je leven in te richten zoals jij dat wilt. De reis naar financiële onafhankelijkheid is namelijk veel groter dan alleen zorgen voor genoeg geld om niet meer te hoeven werken.

Als belegger maak je een plan om een doel te bereiken. Of dit nu een wereldreis is, een extra potje voor je kind(eren) of om eerder met pensioen te gaan: je hebt duidelijk voor ogen welk doel je wilt behalen en wat je ervoor moet doen om dat doel te bereiken.

Hetzelfde geldt bij financiële onafhankelijkheid. Je weet waar je naartoe wilt: hoe je de rest van je leven wilt leven met zo weinig mogelijk (of geen) financiële zorgen. Maar hoe ga je dat doen? En hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Daar komt onder andere de juiste mindset bij kijken.

Een mindset is een manier van denken en een manier om naar jezelf te kijken.


“The most important investment you can make is in yourself”

– Warren Buffett, Meesterbelegger.


Wat is een mindset?

Mindset is een Engelstalig woord, wat we overgenomen hebben in het Nederlands. Mindset is de manier waarop je over jezelf en in het bijzonder over je eigen intelligentie en eigen kwaliteiten denkt. Het is je manier van denken. De mindset die iemand heeft zegt iets over je en hoe naar je naar jezelf en de wereld kijkt. Deze manier van denken is bepalend voor hoe je denkt over leren, je kwaliteiten en hoe je reageert op situaties en gebeurtenissen in het dagelijks leven. En zeker als je actief financieel onafhankelijkheid nastreeft, is de juiste mindset belangrijk.

De term mindset heeft de afgelopen jaren veel aan bekendheid gewonnen. Carol Dweck, een Amerikaanse professor heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Zij schreef het boek Mindset waarin ze onderzoek doet naar hoe individuen omgaan met uitdagingen en het gedrag wat ze vervolgens tonen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het verlies van je baan of het verlies van een sportwedstrijd?

Volgens Dweck zijn er 2 verschillende mindsets die gedrag bepalen. Dit zijn de fixed mindset en de growth mindset.


Fixed mindset

Ga eens bij jezelf na, hoe vaak hoor je niet iemand roepen “Ik kan dit echt niet hoor”, “Ik ben niet muzikaal” of, “Hardlopen is niets voor mij”? Natuurlijk klopt dat in sommige gevallen wel, maar vaak hebben mensen zichzelf iets aangepraat. En daardoor zijn ze gaan geloven dat ze iets niet kunnen.

Mensen met een fixed mindset zouden ervan overtuigd zijn dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

Maar vaak ontstaat zo’n mindset – een fixed mindset – na veelal negatieve ervaringen of kritiek. Dat is blijven hangen en sluimert door de gedachten. Mensen die iets goed kunnen of iets bereiken zullen wel talentvol zijn. Er wordt vergeten dat die hard hebben moeten werken om iets te bereiken. Of het nu waar is of niet, de Zweedse professor Anders Ericsson kwam tot de conclusie dat je 10.000 trainingsuren nodig hebt om ergens expert in te worden. Dat staat gelijk aan zo’n 10 jaar trainen.


Het nadeel van een fixed mindset

Het probleem met een fixed mindset is dat deze vaak leidt tot een self-fulfilling prophecy. Je gelooft dat je iets niet kunt (bijvoorbeeld doordat je er het talent niet voor hebt) en daarom doe je ook niet je best om het te leren of geef je snel op. Dit zorgt ervoor dat je continu in dezelfde cirkel rond blijft gaan. Juist door die opvatting te hebben en te houden onderneem je geen actie en blijft je leven hetzelfde.


Fixed mindset: Growth mindset:
Gaat uitdagingen uit de weg Gaat uitdagingen aan
Geeft snel op Geeft niet snel op
Ziet inspanning als nutteloos Ziet inspanning als normaal
Negeert feedback Pakt feedback op
Succes van anderen is een bedreiging Succes van anderen is inspirerend


Growth mindset: essentieel voor financiële onafhankelijkheid

Er zijn ook mensen die ervan overtuigd zijn dat je jezelf en je capaciteiten kunt ontwikkelen. Je hebt namelijk zelf in de hand hoe je als persoon ontwikkelt en hoe je jouw leven vormgeeft. Mensen die ergens goed in zijn, zijn goed omdat ze dat vermogen hebben opgebouwd en mensen die dat niet zijn, zijn niet goed omdat ze het werk er niet voor hebben gedaan. Kortom, mensen met een growth mindset geloven dat je controle hebt over je ontwikkeling.

De kerngedachte is dat mensen met een fixed mindset geloven dat je geboren bent met bepaalde capaciteiten of competenties en dat dat je hele leven hetzelfde blijft. Mensen met een growth mindset hebben de overtuiging dat je hieraan kunt werken en in groeien.

De growth mindset is daarom belangrijk voor financieel succes. Slechte financiële ervaringen (bijvoorbeeld schulden of slechte beleggingen) worden niet gezien als falen maar worden gebruikt om van te leren. Met zo’n mindset ga je ook eerder proactief opzoek naar hoe je je doel kunt bereiken. In dit geval je leven vormgeven zoals jij het wilt. Financiële onafhankelijkheid is daarbij het middel.


Je growth mindset inzetten om financiële onafhankelijkheid te bereiken

Je kunt zelf invloed hebben op de manier waarop je financiële onafhankelijkheid nastreeft. Dat heeft te maken met je mindset. Sta je open voor uitdagingen, werk je met oogkleppen op naar je doel, en ga je door ondanks alle tegenslagen? Dan heb je een growth mindset en wordt het halen van je doel realistischer.

Stap daarvoor, indien nodig, wel uit je comfort zone en doe de dingen die je in eerste instantie niet zou doen of die je eng vindt met als doel om extra inkomen te genereren. Want dat is natuurlijk essentieel voor financiële onafhankelijkheid. Schrijf een boek, zet een online cursus op of beleg als je dat nog niet doet.

Zo genereer je extra – passieve – inkomsten die je uiteindelijk ondersteunen bij je doel: het leven van een onbezorgd leven wat je kunt indelen zoals jij dat wilt. Je kunt het!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het