Ask Semmie

De koersen dalen, wat nu?

Door Thomas van der Lee op 15 februari 2022 - leestijd: 4 min
De koersen dalen, wat nu?
Ask Semmie

Als vermogensbeheerder weten we dat de koersen niet alleen maar kunnen stijgen. Koersdalingen zijn inherent aan beleggen. En hoewel je verstand weet dat dit erbij hoort, kunnen je emoties vaak de overhand nemen wanneer de koersen (snel) dalen. Wat dan de beste keuze is, blijft onduidelijk. Moet je alles verkopen om verdere verliezen te voorkomen? Of is het beter om geduldig te blijven en de rit uit te zitten, op zoek naar nieuwe kansen? Wij weten niet wat de beste keuze is, aangezien we niet in de toekomst kunnen kijken. Maar we delen wel graag wat onze visie is in dit soort tijden en wat wij belangrijk vinden.


In het kort:

  • Beurskoersen kunnen niet alleen maar stijgen; koersdalingen zijn inherent aan beleggen. Maar wat doe je bij koersdalingen? Verkoop je om verder verlies te voorkomen of wacht je geduldig en zoek je kansen?
  • Koersdalingen kunnen onzekerheid veroorzaken, maar het is cruciaal om te beseffen dat de beurs constant in beweging is. Laat je emoties dus nooit de overhand nemen tijdens periodes van snelle en flinke koersdalingen;
  • Het zien van koersdalingen als koopmomenten kan voordelig uitpakken voor jou als belegger. Je betaalt namelijk minder voor hetzelfde aantal beleggingen, ze zijn als het ware goedkoper geworden. En historisch gezien worden beleggingen na verloop van tijd meer waard, hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.


“Het is wel mijn geld”

Niemand belegt om het beleggen zelf. We beleggen allemaal met ons eigen geld en doen dat met een bepaald idee in het achterhoofd: eerder stoppen met werken, de studie van ons (klein)kind of die mooie vakantie. Dus als de koersen dalen, kun je als belegger onzeker worden: ga ik mijn doel nog wel halen of raak ik alles kwijt? Het is wel belangrijk dat je je blijft realiseren dat de beurs continu in beweging is: het is een spel van vraag en aanbod. Dit spel is cruciaal om beleggers van elke omvang te laten beleggen. Ook neerwaartse koersen kunnen daarbij voordelen bieden; je kunt het zien als een koopmoment.


Koopmoment?

Als belegger kun je de huidige daling ook zien als extra moment om bij te storten. Wanneer de markten dalen, betekenen lagere aandelenkoersen dat je een aantal investeringen kunt doen die op de lange termijn sneller in waarde kunnen stijgen. Historisch gezien worden beleggingen over een langere periode meer waard. Onderzoekers van J.P. Morgan zagen dat het rendementen in het eerste jaar van een belegging flink konden schommelen. De rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus waarbij je toch behoorlijk schrikt als je -39% ziet staan bij je rendement. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner bleken te zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto positief rendement van +6 tot +17% haalden. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Over een langere tijd stijgen de beurskoersen, ondanks tijdelijke dalingen

Ontwikkeling MSCI ACWI index. Deze index bestaat uit ruim 2.900 aandelen uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende markten en wordt daarom gezien als een goede weerspiegeling van de ontwikkeling van de wereldwijde aandelenmarkten.


Diversificatie

Diversificatie is een strategie om de risico's te verminderen door middel van spreiding. Bij Semmie zijn we een fervent voorstander van diversificatie. Daarom zorgen we er altijd voor dat we de risico's die gelopen worden, worden beperkt door onze beleggingen te spreiden. We beleggen niet alleen in aandelen en obligaties, maar ook in verschillende sectoren en in wereldwijde markten. Er zijn namelijk altijd sectoren of bedrijven die profiteren wanneer er elders verliezen worden geleden. Met onze goed beheerde portefeuilles minimaliseren we de risico's die we lopen bij het beleggen.


Blijven zitten

Wij geloven in beleggen voor de lange termijn, en stappen daarom niet uit bij een beursdip. De kans is namelijk groot dat je dan je beleggingen tegen een lagere prijs verkoopt dan dat je ze hebt gekocht: je maakt verlies. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld, en dat hebben we.


Wees terughoudend

Hoe lastig het ook is: ververs ook niet continu het scherm van je portefeuille om te zien hoe het gaat. Volg je portefeuille, maar niet te vaak. Je belegt voor de lange termijn en verwacht aan het einde van de rit een positief rendement te behalen. Als het goed is doe je dat met geld dat je niet meteen nodig hebt, en je zou dus tegen een stootje moeten kunnen. Zolang je je niet laat leiden door de angst van de markt en impulsieve beslissingen neemt komt het op de lange termijn allemaal weer goed. Wij worden zelf namelijk gesterkt door de gedachte dat beleggingen op de lange termijn meer waard worden.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het