Als belegger weten we dat schommelingen op de beurzen erbij horen: you win some, you lose some. Ondanks dat je verstand weet dat het erbij hoort, nemen je emoties vaak de overhand als de koersen (snel) dalen. Wat is dan de beste keuze? Alles verkopen en verder verlies voorkomen? Of blijven wachten en de rit uitzitten? We weten niet wat de beste keuze is, we kunnen namelijk niet in de toekomst kijken. Maar we delen wel graag wat onze visie is in dit soort tijden en wat wij nu belangrijk vinden.
Niemand belegt om het beleggen zelf. We beleggen allemaal met ons eigen geld en doen dat met een bepaald idee in het achterhoofd: eerder stoppen met werken, de studie van ons (klein)kind of die mooie vakantie. Dus als de koersen dalen, kun je als belegger onzeker worden: ga ik mijn doel nog wel halen of raak ik alles kwijt? Het is wel belangrijk dat je je blijft realiseren dat de beurs continu in beweging is: het is een spel van vraag en aanbod. Dit spel is cruciaal om beleggers van elke omvang te laten beleggen. Ook neerwaartse koersen kunnen daarbij voordelen bieden, je kunt het zien als koopmoment.
Als belegger kun je de huidige daling ook zien als extra moment om bij te storten. Wanneer de markten dalen, betekenen lagere aandelenkoersen dat je een aantal investeringen kunt doen die op de lange termijn sneller in waarde kunnen stijgen. Historisch gezien worden beleggingen over een langere periode meer waard. Onderzoekers van J.P. Morgan zagen dat het rendementen in het eerste jaar van een belegging flink konden schommelen. De rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus waarbij je toch behoorlijk schrikt als je -39% ziet staan bij je rendement. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner bleken te zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto positief rendement van +6 tot +17% haalden. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.
Diversificatie is een strategie om door middel van spreiding de risico’s die je loopt te verminderen. Bij Semmie zijn we fan van diversificatie. Daarom zorgen we er ook altijd voor dat we de risico’s die we lopen beperken door onze risico’s te spreiden. We beleggen in aandelen én obligaties, we beleggen in verschillende sectoren en richten ons op markten over de hele wereld. Er zijn namelijk altijd wel sectoren of bedrijven die profiteren als er ergens anders verlies wordt geleden. Met onze goed beheerde portefeuilles minimaliseren we de risico’s die we lopen bij beleggen. En dit heeft zijn uitwerking. Waar de markten op het moment van schrijven gemiddeld met 35% gedaald zijn sinds het uitbreken van de crisis, is het verlies dat is gemaakt met onze defensieve portefeuille bijvoorbeeld beperkt gebleven tot net meer dan tien procent.
Wij geloven in beleggen voor de lange termijn, en stappen daarom niet uit bij een beursdip. De kans is namelijk groot dat je dan je beleggingen tegen een lagere prijs verkoopt dan dat je ze hebt gekocht: je maakt verlies. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld, en dat hebben we.
Hoe lastig het ook is: ververs ook niet continu het scherm van je portefeuille om te zien hoe het gaat. Volg je portefeuille, maar niet te vaak. Je belegt voor de lange termijn en verwacht aan het einde van de rit een positief rendement te behalen. Als het goed is doe je dat met geld dat je niet meteen nodig hebt, en je zou dus tegen een stootje moeten kunnen. Zolang je je niet laat leiden door de angst van de markt en impulsieve beslissingen neemt komt het op de lange termijn vast allemaal weer goed.
Bij Semmie staan we altijd open voor een gesprek. Zeker in tijden als deze. Wij staan 7 dagen per week van 08:00 uur tot 22:00 uur voor je klaar via de chat.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt hetRisicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.