Beleggen

De maandelijkse rebalance

25 oktober 2019
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Beleggen

Eens in de maand doen we bij Semmie een rebalance. Wat dat is en waarom we dit doen? Bas vertelt het je in deze video.

Je kunt de rebalance zien als een onderhoud van je beleggingsportefeuille. Het is een soort kleine beurt, om de verhouding tussen de aandelen en obligaties weer in balans te brengen. We kopen dan wat extra aandelenfondsen voor je of juist wat obligatiefondsen.


Waarom rebalance

Als je klant wordt bij Semmie, kies je een beleggersprofiel met een bepaalde verhouding tussen de aandelen- en obligatiefondsen. Na verloop van tijd kunnen die dalen of stijgen in waarde en verandert de onderlinge verhouding. Daarmee verandert ook je beleggersprofiel, en dat willen we voorkomen.


Een rekenvoorbeeld

Stel: je hebt 10 obligaties à €50 en 10 aandelen à €50. Je hebt dus €500 aan obligaties en €500 aan aandelen. De verhouding is dan ‘fiftyfifty’. Als de aandelen verdubbelen in waarde naar €1000, is je totale waarde €1500. Je obligaties zijn in dit voorbeeld nog steeds €500 waard. De verhouding is nu dus scheef. Daarom gaan we rebalancen. We verkopen voor €250 aan aandelen en daar kopen we obligaties van. De verhouding is daarna weer fiftyfifty: €750 aan obligaties en €750 aan aandelen.


Altijd het juiste beleggersprofiel

Als je je geld laat beleggen bij Semmie, dan hoef je helemaal niets te doen om te rebalancen. Wij doen dat iedere maand voor jou. Zo brengen we dus weer de juiste verhouding aan tussen obligaties en aandelen, zodat jij blijft beleggen met het door jou gekozen beleggersprofiel.

Wil je precies weten wanneer we handelen en welke handelsdagen vervallen, bekijk dan onze handelsagenda.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie