College van Drs. Landman

De macht van getallen - Willem Landman

24 april 2019
De macht van getallen - Willem Landman
College van Drs. Landman

In de verzekeringsbranche geldt de “wet van de grote aantallen”. Deze wetmatigheid maakt het in principe mogelijk om risico’s te verzekeren. Ter illustratie van deze wetmatigheid: indien ik een verzekeraar ben en ik verzeker 1 persoon, dan is de kans dat mijn totale populatie met een gebroken been van de wintersportvakantie terugkomt veel groter dan dat ik 1000 mensen verzeker.


Getallen

Wij laten ons in ons dagelijks leven leiden door getallen. Bepaalde getallen zijn omineus: bijvoorbeeld’40/’45 of 9/11. Beleggers kennen eveneens dergelijke getallen waar zij hun gedrag op af stemmen. De koers/winst verhouding is een goed voorbeeld. Het laat zien hoe vaak de winst van een bedrijf wordt betaald door beleggers op de beurs én het is een manier om de waarde van een aandeel uit te drukken.

Het berekenen is vrij simpel: je deelt de actuele koers van een aandeel door de winst per aandeel. Als een aandeel voor €100 verhandeld wordt en de winst per aandeel €5 is, dan is de koers-winstverhouding (K/W) 20. Dit levert een aardige indicatie of een aandeel duur of goedkoop is. Bij een K/W verhouding van 25 krijgt u evenveel rendement als op een spaarrekening met 4% rente. Bij een rente op een spaarrekening van 4% of meer kunt u dan beter gaan sparen in plaats van beleggen. Een K/W van 25 is dan dus duur. Een K/W van 5 betekent dat je je investering in 5 jaar terugverdient. Dat is goedkoop en betekent een rendement van 20%. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat K/W verhoudingen lager dan 10 goedkoop zijn, terwijl K/W verhoudingen hoger dan 15 aan de dure kant zijn. Dit geldt dan wel bij de huidige (lage) rentestand. Als de rente op zou lopen naar bijvoorbeeld 10% is een K/W van 10 niet echt goedkoop meer.


Korte en lange rente

Een ander dreigend getal is de periode tussen het omklappen van de ‘yieldcurve’ en de volgende recessie. De yieldcurve geeft het verschil aan tussen de lange en korte rente en is normaliter positief. Op de financiële markten bestaan namelijk vele soorten rentes. U betaalt normaliter meer rente voor een lening met een lange looptijd omdat daarbij het risico groter is door bijvoorbeeld een mogelijk oplopende inflatie. De inflatie en de grotere onzekerheid (aangezien het om een langere periode gaat) worden dan zogenaamd ‘ingeprijsd’. Belangrijk voor beleggers zijn de korte rente voor leningen tot ongeveer twee jaar en de lange rente op leningen (5, 10 of 30 jaar) en hoe deze rentes zich tot elkaar verhouden. Het verschil tussen deze twee rentes is de yield die kan worden weergegeven met de eerder genoemde yieldcurve. Een positieve yieldcurve wijst op vertrouwen in de toekomst.

Op 20 maart jl. klapte deze curve om. Toen werd het voor het eerst sinds 2007 duurder om geld te lenen voor drie maanden dan voor 10 jaar! De laatste zeven recessies (zie grafiek) in de VS werden tot op heden (april 2019) door een omgekeerde rentecurve vooraf gegaan. Het is niet zo dat de recessie direct intreedt, maar het is meer een signaal dat er een recessie zit aan te komen omdat de economie aan het verzwakken is. Ook voor de kredietcrisis in 2008 waren deze signalen er al. Wie goed had opgelet had de rampspoed zien aankomen.

Obligatiebeleggers (zij houden de rente voortdurend goed in de gaten) reageren vaak als eerste. Terwijl op de aandelenmarkt de koersen nog stijgen, kan op de obligatiemarkt al een ommekeer gaande zijn. Historisch gezien dus slecht nieuws voor wie wil beleggen. Uit onderzoek van AXA Investment Managers blijkt dat in de afgelopen veertig jaar gemiddeld 13,4 maanden zaten tussen het omkeren van de yieldcurve en de volgende recessie. Gemeten vanaf 7 maart zijn dat 402 dagen. Zet u het alvast in uw agenda?

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.