College van Drs. Landman

De macht van getallen - Willem Landman

Door Lodewijk op 24 april 2019 - leestijd: 4 min
De macht van getallen - Willem Landman
College van Drs. Landman

In de verzekeringsbranche geldt de “wet van de grote aantallen”. Deze wetmatigheid maakt het in principe mogelijk om risico’s te verzekeren. Ter illustratie van deze wetmatigheid: indien ik een verzekeraar ben en ik verzeker 1 persoon, dan is de kans dat mijn totale populatie met een gebroken been van de wintersportvakantie terugkomt veel groter dan dat ik 1000 mensen verzeker.


Getallen

Wij laten ons in ons dagelijks leven leiden door getallen. Bepaalde getallen zijn omineus: bijvoorbeeld’40/’45 of 9/11. Beleggers kennen eveneens dergelijke getallen waar zij hun gedrag op af stemmen. De koers/winst verhouding is een goed voorbeeld. Het laat zien hoe vaak de winst van een bedrijf wordt betaald door beleggers op de beurs én het is een manier om de waarde van een aandeel uit te drukken.

Het berekenen is vrij simpel: je deelt de actuele koers van een aandeel door de winst per aandeel. Als een aandeel voor €100 verhandeld wordt en de winst per aandeel €5 is, dan is de koers-winstverhouding (K/W) 20. Dit levert een aardige indicatie of een aandeel duur of goedkoop is. Bij een K/W verhouding van 25 krijgt u evenveel rendement als op een spaarrekening met 4% rente. Bij een rente op een spaarrekening van 4% of meer kunt u dan beter gaan sparen in plaats van beleggen. Een K/W van 25 is dan dus duur. Een K/W van 5 betekent dat je je investering in 5 jaar terugverdient. Dat is goedkoop en betekent een rendement van 20%. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat K/W verhoudingen lager dan 10 goedkoop zijn, terwijl K/W verhoudingen hoger dan 15 aan de dure kant zijn. Dit geldt dan wel bij de huidige (lage) rentestand. Als de rente op zou lopen naar bijvoorbeeld 10% is een K/W van 10 niet echt goedkoop meer.


Korte en lange rente

Een ander dreigend getal is de periode tussen het omklappen van de ‘yieldcurve’ en de volgende recessie. De yieldcurve geeft het verschil aan tussen de lange en korte rente en is normaliter positief. Op de financiële markten bestaan namelijk vele soorten rentes. U betaalt normaliter meer rente voor een lening met een lange looptijd omdat daarbij het risico groter is door bijvoorbeeld een mogelijk oplopende inflatie. De inflatie en de grotere onzekerheid (aangezien het om een langere periode gaat) worden dan zogenaamd ‘ingeprijsd’. Belangrijk voor beleggers zijn de korte rente voor leningen tot ongeveer twee jaar en de lange rente op leningen (5, 10 of 30 jaar) en hoe deze rentes zich tot elkaar verhouden. Het verschil tussen deze twee rentes is de yield die kan worden weergegeven met de eerder genoemde yieldcurve. Een positieve yieldcurve wijst op vertrouwen in de toekomst.

Op 20 maart jl. klapte deze curve om. Toen werd het voor het eerst sinds 2007 duurder om geld te lenen voor drie maanden dan voor 10 jaar! De laatste zeven recessies (zie grafiek) in de VS werden tot op heden (april 2019) door een omgekeerde rentecurve vooraf gegaan. Het is niet zo dat de recessie direct intreedt, maar het is meer een signaal dat er een recessie zit aan te komen omdat de economie aan het verzwakken is. Ook voor de kredietcrisis in 2008 waren deze signalen er al. Wie goed had opgelet had de rampspoed zien aankomen.

Obligatiebeleggers (zij houden de rente voortdurend goed in de gaten) reageren vaak als eerste. Terwijl op de aandelenmarkt de koersen nog stijgen, kan op de obligatiemarkt al een ommekeer gaande zijn. Historisch gezien dus slecht nieuws voor wie wil beleggen. Uit onderzoek van AXA Investment Managers blijkt dat in de afgelopen veertig jaar gemiddeld 13,4 maanden zaten tussen het omkeren van de yieldcurve en de volgende recessie. Gemeten vanaf 7 maart zijn dat 402 dagen. Zet u het alvast in uw agenda?

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Prospect theory - Willem Landman
College van Drs. Landman
Prospect theory - Willem Landman
Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
Spel en de knikkers - Willem Landman
College van Drs. Landman
Spel en de knikkers - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.