Trending

Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2022

Door Thomas van der Lee op 19 januari 2022 - leestijd: 4 min
Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2022
Trending

Semmie kiest ervoor om duurzaam te beleggen omdat we naast financieel rendement ook maatschappelijk voordeel belangrijk vinden. We beleggen daarom ook alleen in beleggingsfondsen die rekening houden met de mens, het milieu en de maatschappij.

Elk van die duurzame beleggingsfondsen waar we in beleggen bestaat uit tientallen tot wel honderden verschillende bedrijven. Maar welke beursgenoteerde bedrijven zijn nu eigenlijk het meest duurzaam bezig? Een goede vraag, en daar is een antwoord op.

Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert namelijk jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Bedrijven worden beoordeeld op 24 verschillende factoren: variërend van de hoeveelheid afval die ze produceren tot het ziekteverzuim, van energie- en waterverbruik tot diversiteit binnen de organisatie en van groene investeringen tot de hoeveelheid betaalde belasting. Hoe beter een bedrijf scoort op al die punten, des te hoger de notering wordt.


Deense Vestas is ’s werelds meest duurzame bedrijf

De ranglijst van 2022 wordt aangevoerd door het Deense Vestas. Vestas is een fabrikant van windturbines. Daarnaast levert het bedrijf ook aanverwante diensten zoals het plaatsen van de turbines en het onderhoud ervan. Het bedrijf was ooit een wereldleider op het gebied van hydraulische kranen, maar is nu 's werelds grootste fabrikant van windturbines en verantwoordelijk voor bijna een vijfde van het wereldwijd geïnstalleerde windvermogen.

Ook op de tweede plek vinden we een Deens bedrijf terug: Chr Hansen Holding. In 2019 stond het bedrijf zelf op de eerste plek, maar het moet dit jaar zijn meerdere erkennen in Vestas. Chr. Hansen is een biowetenschappelijk bedrijf dat door middel van microbiologie, bacteriën creëert voor onder andere het fermentatieproces. Fermenteren is het omzetten van biologische materialen door het toevoegen van schimmels, bacteriën en gisten. Hierdoor verbetert de smaak en textuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij producten als kaas, wijn en bier.

De top 3 wordt compleet gemaakt door het Amerikaanse Autodesk. Autodesk is een software- en technologiebedrijf wat vooral bekend is van producten als Revit en AutoCAD. Met deze producten kunnen architecten, ingenieurs en bouwprofessionals nauwkeurige 2D- en 3D-tekeningen maken.


De top 10 van meest duurzame bedrijven van 2022

De top 10 bestaat uit een brede selectie van bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn. Ook het feit dat er multinationals uit 7 verschillende landen in de top 10 staan benadrukt dat duurzaam ondernemen breed wordt gedragen in de wereld. Een overzicht van de top 10:

Positie

Bedrijf

Land

Sector

Score

1.

Vestas Wind Systems

Denemarken

Energie

A+

2.

Chr Hansen Holding

Denemarken

Biowetenschappen

A

3.

Autodesk

V.S.

Technologie

A

4.

Schneider Electric

Frankrijk

Energie

A

5.

City Developments

Singapore

Vastgoed

A

6.

American Water

V.S.

Water

A

7.

Ørsted

Denemarken

Energie

A-

8.

Atlantica Sustainable Infrastructure

Engeland

Energie

A-

9.

Dassault Systemes

Frankrijk

Technologie

A-

10.

Brambles

Australië

Logistiek

A-

13.

KPN

Nederland

Communicatie

B+


En hoe duurzaam zijn de Nederlandse bedrijven?

Nederlandse bedrijven vinden we niet terug in de top 10. Het Nederlandse bedrijf dat het hoogst scoort is KPN. KPN vinden we namelijk terug op plek 13. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar toen KPN terug te vinden was op plek 93. Het is daarmee een van de grootste stijgers van dit jaar.

Op plek 56 vinden we Philips terug (met een C+ score) en op plek 61 ING (ook C+). Unilever, dat voor 2020 nog gedeeltelijk als Nederlands werd gezien vinden we trouwens ook terug in de top 100, op plek 78 (C). Op deze bedrijven na vinden we geen andere Nederlandse multinationals terug in de top 100 van de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Opmerkelijk hierbij is dat AkzoNobel uit de top 100 is verdwenen. Vorig jaar presteerde het verfconcern namelijk het beste van de Nederlandse bedrijven en vonden we het terug op de 28ste plaats.


Duurzaam beleggen & Semmie

Bij Semmie beleggen we dankzij onze modelportefeuille in ruim 2.000 bedrijven tegelijkertijd. Niet-duurzame bedrijven worden daarbij actief uitgesloten. Door die enorme spreiding kunnen we ook met trots zeggen in vele van deze duurzame bedrijven te beleggen. Met ons beleid willen we bedrijven en overheden stimuleren om bij hun beslissingen altijd de juiste aandacht te geven aan mens, milieu en maatschappij. Wil je meer informatie over ons duurzame beleggingsbeleid? Neem dan eens een kijkje op onze speciale pagina over duurzaam beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.