Trending

Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2024

Door Thomas van der Lee op 17 januari 2024 - leestijd: 4 min
Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2024
Trending

Er zijn wereldwijd duizenden bedrijven waar je in kunt beleggen. Maar welke bedrijven zijn in 2024 de meest duurzame bedrijven ter wereld? Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Een Australische metaalrecycler voert de ranglijst aan.


In het kort:

  • Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld;
  • Het is Australië boven in de ranglijst. De top 2 plekken worden namelijk door Australische bedrijven bezet. Op 1 staat Sims Ltd. en op 2 staat Brambles Ldt.;
  • Nederlandse bedrijven vinden we dit jaar niet meer terug in de top 100. Vorig jaar stond ASM International nog op plek 33.


De meest duurzame bedrijven

Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Bedrijven worden beoordeeld op 24 verschillende factoren: variërend van de hoeveelheid afval die ze produceren tot het ziekteverzuim, van energie- en waterverbruik tot diversiteit binnen de organisatie en van groene investeringen tot de hoeveelheid betaalde belasting. Hoe beter een bedrijf scoort op al die punten, des te hoger de notering wordt.


Het Australische Sims Ldt. is ’s werelds meest duurzame bedrijf in 2024

In 2024 wordt de ranglijst aangevoerd door het Australische bedrijf Sims Ltd. Opgericht in 1917, heeft Sims Ltd. zich ontwikkeld tot een wereldwijde leider in de recycling van metaal en elektronica, met meer dan 4.000 medewerkers en 280 faciliteiten in 14 landen. Corporate Knights benadrukt dat Sims' eerste plaats haar toewijding aan duurzaamheid weerspiegelt. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf ongeveer 8 miljoen ton staal en elektronisch materiaal gerecycled, wat resulteerde in een vermeden CO2-uitstoot van 11,6 miljoen ton.

Op de tweede en derde plaats wisselen Brambles en Vestas van positie ter vergelijking met het afgelopen jaar. Brambles is gespecialiseerd in herbruikbare pallets en containers, terwijl Vestas, voorheen de lijstaanvoerder in 2022, een Deens bedrijf is dat zich toelegt op de productie van windturbines. Vestas biedt ook aanvullende diensten aan, waaronder de installatie en het onderhoud van de turbines.


De top 10 van meest duurzame bedrijven van 2024

De top 10 van de meest duurzame bedrijven van 2024 bestaat uit een brede selectie van bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn. Ook het feit dat er multinationals uit 7 verschillende landen in de top 10 staan, benadrukt dat duurzaam ondernemen breed wordt gedragen in de wereld. Een overzicht van de top 10:


Positie Bedrijf Land Sector Score
1. Sims Ltd. Australië Recycling A+
2. Brambles Australië Logistiek A
3. Vestas Wind Systems Denemarken Energie A
4. Taiwan High Speed Rail Corp. Taiwan Transport A
5. Nordex SE Duitsland Productie A-
6. Banco do Brasil Brazilië Financiën A-
7. Schneider Electric Frankrijk Energie A-
8. Chr Hansen Holding A/S Denemarken Productie A-
9. Stantec Inc. Canada Consultancy A-
10. SMA Solar Technology Duitsland Semiconductor A-


En hoe duurzaam zijn de Nederlandse bedrijven?

Nederlandse bedrijven laten het flink afweten. Vorig jaar vonden we nog drie Nederlandse bedrijven terug in de top 100, dit jaar geen enkele. ASM International (vorig jaar #33), KPN (vorig jaar #44) en Philips (vorig jaar #98), zijn namelijk alle drie uit de lijst verdwenen.


Beleggen in duurzame bedrijven?

Duurzaamheid speelt ook in Semmie’s beleid een rol. Zo geven wij onze beleggers de mogelijkheid om te beleggen in bedrijven die bijdragen aan de vermindering van CO 2-uitstoot, en hebben we bij al onze portefeuilles de ambitie om een aantal negatieve effecten die beleggingen kunnen hebben op het gebied van duurzaamheid te beperken.

Semmie belegt bijvoorbeeld via haar Sustainable portefeuille in een aantal fondsen die bedrijven uitsluiten die zich niet houden aan de 10 principes van het VN Global Compact. Deze draaien om mensenrechten, milieubescherming en corruptiebestrijding. Ook vermijdt Semmie bedrijven die geld verdienen aan controversiële wapens en fossiele brandstoffen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het