Trending

Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2023

Door Thomas van der Lee op 20 februari 2023 - leestijd: 4 min
Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld in 2023
Trending

Er zijn wereldwijd duizenden bedrijven waar je in kunt beleggen. Maar welke zijn het meest duurzaam in 2023? Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Een Amerikaanse metaalrecycler voert de ranglijst aan.


In het kort:

  • Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld;
  • Dit jaar vinden we een Amerikaans metaalrecycler op plek één. Een mooie sprong voorwaarts, vorig jaar waren de Amerikanen op plek 15 te vinden;
  • De top drie wordt gecomplementeerd door het het Deense Vestas en het Australische Brambles;
  • ASM International is het meest duurzame Nederlandse beursgenoteerde bedrijf. Het Almeerse bedrijf vinden we echter pas terug op plek 33.


De meest duurzame bedrijven


Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Bedrijven worden beoordeeld op 24 verschillende factoren: variërend van de hoeveelheid afval die ze produceren tot het ziekteverzuim, van energie- en waterverbruik tot diversiteit binnen de organisatie en van groene investeringen tot de hoeveelheid betaalde belasting. Hoe beter een bedrijf scoort op al die punten, des te hoger de notering wordt.


Amerikaanse Schnitzer Steel is ’s werelds meest duurzame bedrijf in 2023

De ranglijst van 2023 wordt aangevoerd door het Amerikaanse Schnitzer Steel. Schnitzer Steel is een bedrijf dat zich richt op de verwerking van metaalafval en de recycling van staal. Het bedrijf werd opgericht in 1906 en is gevestigd in Portland. Schnitzer Steel is vooral bekend dankzij de inzet voor milieubescherming en de implementatie van technologieën voor het recyclen van afval en het beperken van de impact op het milieu. Het bedrijf verkoopt daarnaast over de hele wereld gerecycled staal, dat onder andere wordt gebruikt voor bruggen.

De nummer één van vorig jaar is gezakt naar de tweede plaats: Vestas. Het Deense Vestas is een fabrikant van windturbines. Daarnaast levert het bedrijf ook aanverwante diensten, zoals het plaatsen van de turbines en het onderhoud ervan. De top 3 wordt compleet gemaakt door het Australische Brambles. Brambles is een bedrijf dat herbruikbare pallets en containers aanbiedt.


De top 10 van meest duurzame bedrijven van 2023

De top 10 bestaat uit een brede selectie van bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn. Ook het feit dat er multinationals uit 7 verschillende landen in de top 10 staan, benadrukt dat duurzaam ondernemen breed wordt gedragen in de wereld. Een overzicht van de top 10:

Positie

Bedrijf

Land

Sector

Score

1.

Schnitzer Steel

V.S.

Productie

A+

2.

Vestas Wind Systems

Denemarken

Energie

A

3.

Brambles

Australië

Logistiek

A

4.

Brookfield Renewable Partners

Canada

Energie

A

5.

Autodesk

V.S.

Technologie

A

6.

Evoqua Water Technologies

V.S.

Water

A

7.*

Stantec

Canada

Consultancy

A-

7.*

Schneider Electric

Frankrijk

Energie

A-

8.

Siemens Gamesa

Spanje

Energie

A-

9.

Taiwan High Speed Rail

Taiwan

Transport

A-

10.

Dassault Systèmes

Frankrijk

Software

A-

33.

ASM International

Nederland

Semiconductors

B

* Beide bedrijven scoorden gelijkwaardig in het onderzoek


En hoe duurzaam zijn de Nederlandse bedrijven?

Nederlandse bedrijven vinden we niet terug in de top 10, zelfs niet in de top 25. Het Nederlandse bedrijf dat het hoogst scoort is ASM International. ASM International vinden we terug op plek 33 en is daarmee het meest duurzame bedrijf van Nederland. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar toen het niet eens in de top 100 stond.

Op plek 44 vinden we KPN terug met een B-score (vorig jaar nog 13). Het derde, en laatste Nederlandse, bedrijf dat we terugvinden in de top 100 is Philips. Het elektronicaconcern uit Eindhoven is op plek 98, met een score van C-, te vinden. Dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar toen Philips nog op plek 56 stond.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het