Trending

De meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn bekend

Door Thomas van der Lee op 04 februari 2021 - leestijd: 4 min
De meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn bekend
Trending

Wie belegt voor later, belegt duurzaam. Daarom kiezen wij bij Semmie dan ook alleen voor beleggingsfondsen die actief bezig zijn met duurzaamheid. Elk van die fondsen bestaat uit tientallen tot wel honderden verschillende bedrijven waar in wordt belegd. Maar welke beursgenoteerde bedrijven zijn nu eigenlijk het meest duurzaam bezig? Corporate Knights, een Canadees onderzoeksbureau, publiceert jaarlijks een ranglijst met daarop de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Op deze ranglijst zijn wel enkel bedrijven meegenomen met een omzet van minimaal $1 miljard. Afgelopen week is de meest recente versie van de ranglijst uitgekomen.

Het Canadese onderzoeksbureau beoordeelt bedrijven op 24 verschillende factoren, variërend van de hoeveelheid afval tot het ziekteverzuim, van energie- en waterverbruik tot diversiteit binnen de organisatie en van groene investeringen tot de hoeveelheid betaalde belasting. Hoe beter een bedrijf scoort op al die punten, des te hoger de notering wordt. Nederlandse bedrijven vinden we niet terug in de top van de ranglijst. Het beste presteert verfconcern AkzoNobel, maar die vinden we pas terug op de 27ste plaats. Een overzicht van de 5 hoogst genoteerde bedrijven op de lijst:


5. Stantec, Canada

Stantec is een Canadees ingenieursbureau. Het is van oudsher een milieu- en bodemspecialist. Maar tegenwoordig zijn ze ook gespecialiseerd in afval, milieu, infrastructuur en veiligheid.

Over de top-5-notering zegt CEO Gord Johnston: “Onze staat van dienst op het gebied van duurzaamheid is het resultaat van toewijding en het juiste leiderschap van onze werknemers wereldwijd”. “We blijven bezig om de duurzaamheid van onze eigen activiteiten te verbeteren, terwijl we ook klanten helpen bij het stellen en behalen van hun duurzaamheidsdoelen”.


4. Neste Oyj, Finland

Het Finse Neste Oyj creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector. Neste is ook 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen.

"Ons doel om een gezondere planeet voor onze kinderen te creëren, motiveert ons elke dag om de lat hoger te leggen. Wij zijn ervan overtuigd dat we er samen met onze partners in kunnen slagen om de gevolgen van de klimaatcrisis te verminderen. Daarnaast blijven we ons ook inzetten om de duurzaamheid van onze eigen activiteiten te verbeteren", aldus CEO Peter Vanacker over deze prestatie.


3. Banco do Brasil, Brazilië

Voor nummer 3 gaan we naar Brazilië. Banco do Brasil is een van de oudste financiële instellingen ter wereld en is de grootste bank van Latijns-Amerika. De bank is voor 70% in handen van de Braziliaanse overheid. De bank heeft als bedrijfsfilosofie “de band tussen werknemers en bedrijven te verstevigen en bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het land.”

Over de topnotering zegt Daniel Maria, Manager Investor Relations van de Braziliaanse bank: “Banco do Brasil heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Duurzaamheid is dan ook een van de belangrijkste steunpilaren van de strategie van het bedrijf”


2. Ørsted, Denemarken

Ørsted is een Deens energiebedrijf. Ørsted was ooit een van de meest kolen intensieve energiebedrijven in Europa. Tegenwoordig zijn ze 's werelds meest duurzame energiebedrijf en een wereldleider in de transitie naar groene energie.

Ørsted’s CEO Mads Nipper is logischerwijs blij: "We zijn verheugd met onze hoge positie. Het is een weerspiegeling van zowel onze vastberadenheid om een duurzaam en winstgevend bedrijf te zijn, als van ons streven om een katalysator te zijn voor de wereldwijde groene energietransitie."


1. Schneider Electric, Frankrijk

Het meest duurzame beursgenoteerde bedrijf vinden we ook in Europa. Dat is namelijk Schneider Electric. Schneider Electric is een Franse multinational. De groep is uitgegroeid tot de wereldleider van energiebeheerssystemen. Het hoofdkantoor bevindt zich in de Parijse voorstad Rueil-Malmaison. Vorig jaar bevond het bedrijf zich nog op plek 29, maar het maakt dit jaar dus een gigantische sprong.

“We zijn vereerd en dankbaar dat we door Corporate Knights op de eerste plek zijn gezet,” zegt Jean-Pascal Tricoire, voorzitter en CEO van Schneider Electric. “Het is een grote aanmoediging voor onze teams en partners, en een geweldige erkenning van meer dan 15 jaar inzet om ons bedrijf en de wereld groener en inclusiever te maken”.


Duurzaam beleggen & Semmie

Bij Semmie beleggen we dankzij onze modelportefeuille in ruim 1.600 bedrijven tegelijkertijd. Niet-duurzame bedrijven worden daarbij actief uitgesloten. Door die enorme spreiding kunnen we ook met trots zeggen dat we in bedrijven uit deze top 5 beleggen. Met ons beleid willen we bedrijven en overheden stimuleren om bij hun beslissingen altijd de juiste aandacht te geven aan mens, milieu en maatschappij. Wil je meer informatie over ons duurzame beleggingsbeleid? Neem dan eens een kijkje op onze speciale pagina over duurzaam beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.