Money facts

De meestgemaakte beleggersfouten van beginnende beleggers

Door Thomas van der Lee op 30 juni 2020 - leestijd: 5 min
De meestgemaakte beleggersfouten van beginnende beleggers
Money facts

Door de historisch lage spaarrente wordt beleggen voor steeds meer mensen aantrekkelijk. Tel daarbij de inflatie en de belastingen op en je ziet je vermogen eerder af- dan toenemen als je niets doet. Dan wordt beleggen natuurlijk een interessante optie. En het voordeel is, iedereen kan beleggen. Je hoeft echt niet alle ins en outs van de beurs te kennen om te beginnen.

Wat natuurlijk wel op de loer ligt als je ergens weinig ervaring mee hebt is het maken van fouten. Of het nu gaat om het maken van een nieuw gerecht, het kweken van een eigen moestuin of het leren autorijden. Het zal allemaal niet meteen vlekkeloos gaan. Ook op de beurs is dat niet het geval. Gelukkig zijn er velen je al voorgegaan en hoef jij de fouten die zij hebben gemaakt niet meer te maken. Daarom hebben we de 6 meestgemaakte beleggersfouten van beginnende beleggers op een rijtje gezet, en hoe jij die voorkomt. Dan trap je niet in dezelfde val!


1. Geen plan hebben

Je weet al dat je moet beleggen om je geld te laten groeien, en je hebt hoogstwaarschijnlijk ook al een doel. Een aanbetaling van je huis, een wereldreis of misschien een bruiloft over een paar jaar. Maar beleggen is meer dan alleen een doel hebben. Ga je beleggen voor een vaste periode of een specifiek bedrag? En waar beleg je voor? Het is ook belangrijk dat je weet welk realistisch rendement je wilt behalen, dat je weet hoelang je wilt beleggen en hoeveel je wilt inleggen. Je hebt dus een plan nodig. Hoe je een goed beleggingsplan maakt leer je hier.


2. Je laten leiden door FOMO

Als beginnende belegger heb je niet veel kennis van hoe de beurst werkt. En dat maakt niet uit. Maar omdat je nog niet veel weet is het heel verleidelijk om toe te geven aan FOMO (Fear of Missing Out). Ook beleggers met ervaring op de beurs maken zich hier trouwens schuldig aan. Een plotselinge koersexplosie van een bepaald beleggingsproduct geeft sommige beleggers toch dat gevoel dat ze er ook in moeten gaan beleggen. Het is succesvol, want het maakt een enorme groei door. Als jij je realiseert dat door deze stijging de belegging vaak te duur is geworden voor wat het daadwerkelijk waard is en hoogstwaarschijnlijk binnenkort weer een daling zal doormaken, dan ben je al veel verder dan de gemiddelde belegger.


3. Niet weten welke kosten beleggen met zich meebrengt

Doe altijd goed onderzoek naar wat de kosten zijn als je gaat beleggen. Als je je geld namelijk laat beleggen, kost dat altijd geld. Dit kan een percentage zijn, zoals bij Semmie. Of een vast bedrag in euro's. De kosten die je betaalt kun je onderscheiden in drie verschillende soorten: beheerkosten, transactiekosten en fondskosten. Vaak is het een zoekwerk om erachter te komen hoe hoog die kosten zijn. Niet bij Semmie trouwens, we zijn transparant en open over onze kosten. Daarom betaal je bij ons gewoon één all-in service fee. Dat maakt het allemaal wel zo duidelijk.4. Verkopen bij het eerste teken van verlies

Als je een beginnende belegger bent, ben je waarschijnlijk niet gewend dat beleggingen ook minder waard kunnen worden. Je rendement kan negatief worden. De beurs is namelijk continu in beweging: het is een spel van vraag en aanbod. Soms overtreft de vraag het aanbod en dan stijgen koersen. Soms overtreft het aanbod de vraag en dan dalen koersen. Dit spel is cruciaal om beleggers van elke omvang te laten beleggen. Maar als de koersen dalen, kun je als belegger onzeker worden: ga ik mijn doel nog wel halen of raak ik alles kwijt? Snel op de verkoopknop drukken lijkt dan de oplossing.

Maar denk er nog eens goed over na of je dat wel moet doen. Geloof, net als Semmie, in beleggen voor de lange termijn. Stap daarom niet uit bij een beursdip. De kans is namelijk groot dat je dan je beleggingen tegen een lagere prijs verkoopt dan dat je ze hebt gekocht: je maakt verlies. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld, en dat hebben we. Er zijn zelfs manieren om te profiteren van dalende koersen…


5. Wachten op het juiste moment om te beginnen.

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen? Tsja… als we dat eens wisten. Veel beginnende beleggers wachten op het juiste moment. Ze willen ervoor zorgen dat hun rendement maximaal is en meteen groene cijfers zien in hun dashboard. Alleen werkt de beurs niet zo eenvoudig. Niemand weet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen. Ze kunnen omhooggaan maar natuurlijk ook naar beneden. Wat je wel weet is dat elke dag die je wacht om te beginnen je geen rendement kan maken.

Wat dan wel het juiste moment is om in te stappen? Simpel gezegd is dat nu. De timing van je inleg is veel minder belangrijk dan de tijd die deze mag opleveren. Je belegt namelijk voor de lange termijn, want dan is je kans op een positief rendement het grootst.


6. Niet de juiste vermogensbeheerder kiezen

Het is belangrijk dat je een partij kiest die bij je past en waar je vertrouwen in hebt. Net zoals bij ijs zijn er ook qua vermogensbeheerders genoeg smaken waar je uit kan kiezen. En je vindt ook niet elke smaak ijs lekker. Waar de ene vermogensbeheerder zich enkel richt op de grote vermogens is bij de ander weer iedereen welkom. En sommige beheerders beleggen geheel automatisch waarbij anderen het weer puur op eigen denkkracht doen.

Maar ook op het gebied van beleggingsportefeuilles is er genoeg keuze. Zo belegt de ene vermogensbeheerder duurzaam met oog voor het milieu, een ander kijkt weer enkel naar het genereren van inkomsten en dividend. Omdat de vermogensbeheerder jouw geld beheert, is het belangrijk dat je ook vertrouwen hebt in hoe ze handelen. Heb je dat niet? Dan is het misschien slim om verder te kijken. Dan kan vergelijkingssite Finner je uit de brand helpen. Kies daar een vermogensbeheerder die dan wel bij je past.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.