De meest voorkomende fouten van beginnende beleggers

Door Thomas van der Lee op 30 juni 2020, leestijd: 5 minuten

Steeds meer Nederlanders zetten (dankzij de lage spaarrentes) hun eerste stappen op de beurs. Fouten maken is menselijk, maar je maakt liever geen fouten als het om je financiën gaat. Daarom hebben wij de meest voorkomende fouten van beginnende beleggers op een rij gezet. Zodat jij deze niet hoef te maken.

In het kort:
  • Steeds meer Nederlanders beleggen dankzij de toegankelijkheid van informatie en beleggingsmogelijkheden, gestimuleerd door het economische en maatschappelijke klimaat met langdurig lage rentetarieven, waardoor spaargeld weinig rendement oplevert;
  • Beginnende beleggers maken fouten, dat is inherent aan beleggen. Om er echter voor te zorgen dat je niet in de valkuilen stapt waar andere beginnende beleggers ook in zij ngestapt is het essentieel om een goed beleggingsplan te hebben, niet toe te geven aan FOMO (Fear of Missing Out), en bewust te zijn van de kosten van beleggen;
  • Daarnaast zijn het vermijden van impulsieve beslissingen zoals verkopen bij verlies, het begrijpen dat het juiste instapmoment niet bestaat, en het kiezen van de juiste vermogensbeheerder belangrijke aspecten voor beginnende beleggers om succesvol te zijn op de lange termijn.

Wat inherent is aan het proberen van iets nieuws, is het maken van fouten. Of het nu gaat om het bereiden van een nieuw gerecht, het starten van een eigen moestuin, of het leren autorijden, het zal allemaal niet meteen vlekkeloos verlopen. Ook op de beurs is dat het geval. Gelukkig zijn vele beleggers de nieuwe belegger voorgegaan, waardoor de eerder gemaakte fouten niet opnieuw hoeven te worden gemaakt. Om beginnende beleggers op weg te helpen, hebben we de meest voorkomende fouten van beginners op een rij gezet, ondersteund door een uitleg over hoe ze kunnen worden voorkomen, zodat niet opnieuw in dezelfde valkuil wordt gestapt.

1. Geen plan hebben

Je weet al dat je moet beleggen om je geld te laten groeien (of te behouden), en hoogstwaarschijnlijk heb je ook al een doel voor ogen, zoals een aanbetaling voor je huis, een wereldreis, of misschien een bruiloft over een paar jaar. Maar beleggen gaat verder dan alleen een doel hebben. Ga je beleggen voor een vaste periode of streef je naar een specifiek bedrag? En waar beleg je voor? Het is ook belangrijk om te weten welk realistisch rendement je wilt behalen, hoelang je wilt beleggen en hoeveel je wilt inleggen. Je hebt dus een plan nodig. Hoe je een goed beleggingsplan maakt, leer je hier.

2. Je laten leiden door FOMO

Als beginnende belegger heb je mogelijk niet veel kennis van hoe de beurs werkt, en dat is oké. Maar omdat je nog niet veel weet, is het heel verleidelijk om toe te geven aan FOMO (Fear of Missing Out). Ook beleggers met ervaring op de beurs maken zich hier trouwens schuldig aan. Een plotselinge koersexplosie van een bepaald beleggingsproduct kan het gevoel geven dat je er ook in moet investeren, maar dit kan leiden tot overwaardering van het product. Als je beseft dat door deze stijging de belegging vaak te duur is geworden voor wat het daadwerkelijk waard is en hoogstwaarschijnlijk binnenkort weer zal dalen, ben je al veel verder dan de gemiddelde belegger.

3. Niet weten welke kosten beleggen met zich meebrengt

Doe altijd grondig onderzoek naar de kosten voordat je gaat beleggen. Als je je geld namelijk laat beleggen, kost dat altijd geld. De kosten die je betaalt, kun je onderscheiden in vier verschillende soorten: administratiekosten, beheerkosten, transactiekosten en fondskosten. Vaak is het een zoektocht om erachter te komen hoe hoog die kosten zijn. Niet bij Semmie trouwens; wij zijn transparant en open over onze kosten. Daarom betaal je bij ons naast de standaard fondskosten één all-in beheer fee en per rekening administratiekosten, wat alles duidelijker maakt.

4. Verkopen bij het eerste teken van verlies

Als beginnende belegger ben je wellicht niet gewend aan het idee dat beleggingen ook in waarde kunnen dalen. Je rendement kan negatief worden. De beurs is voortdurend in beweging: het is een spel van vraag en aanbod. Soms overtreft de vraag het aanbod en stijgen de koersen. Soms overtreft het aanbod de vraag en dalen de koersen. Dit spel is cruciaal voor beleggers van elke omvang. Echter, wanneer de koersen dalen, kan het zijn dat je als belegger onzeker wordt: ga ik mijn doel nog wel halen, of raak ik alles kwijt? Het kan verleidelijk lijken om snel op de verkoopknop te drukken.

Het is echter belangrijk om goed na te denken voordat je dit doet. Net als Semmie, geloven wij in beleggen voor de lange termijn. Het is daarom verstandig om niet te verkopen bij een beursdaling. De kans is namelijk groot dat je je beleggingen dan tegen een lagere prijs verkoopt dan waarvoor je ze hebt gekocht, waardoor je verlies lijdt. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat hiervoor nodig is, is tijd en geduld, en dat hebben wij. Er zijn zelfs manieren om te profiteren van dalende koersen…

5. Wachten op het juiste moment om te beginnen.

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen? Tja, als we dat eens wisten. Veel beginnende beleggers wachten op het perfecte moment. Ze willen ervoor zorgen dat hun rendement maximaal is en meteen positieve resultaten zien op hun dashboard. Maar de beurs werkt niet zo eenvoudig. Niemand kan voorspellen hoe de koersen zich zullen ontwikkelen. Ze kunnen stijgen, maar natuurlijk ook dalen. Wat je wel weet, is dat elke dag die je wacht om te beginnen, een gemiste kans op rendement betekent.

Wat dan wel het juiste moment is om in te stappen? Simpel gezegd is dat nu. De timing van je inleg is veel minder belangrijk dan de tijd die deze mag renderen. Je belegt namelijk voor de lange termijn, want dan is de kans op een positief rendement het grootst.

6. Niet de juiste vermogensbeheerder kiezen

Het is belangrijk dat je een partij kiest die bij je past en waarin je vertrouwen hebt. Net als bij ijs zijn er ook op het gebied van vermogensbeheer genoeg smaken waaruit je kunt kiezen. Niet elke smaak ijs zal je bevallen. Waar de ene vermogensbeheerder zich richt op grote vermogens, verwelkomt de ander iedereen. Sommige beheerders beleggen geheel automatisch, terwijl anderen vertrouwen op eigen denkkracht.

Ook op het gebied van beleggingsportefeuilles is er voldoende keuze. Zo belegt de ene vermogensbeheerder duurzaam met oog voor het milieu, terwijl een ander zich richt op het genereren van inkomsten en dividend. Omdat de vermogensbeheerder jouw geld beheert, is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in hun handelswijze. Als dat niet het geval is, is het wellicht verstandig om verder te kijken. Dan kan vergelijkingssite Finner je uit de brand helpen. Kies daar een vermogensbeheerder die dan wel bij je past.