Ieder jaar sta je weer voor dezelfde keuze: Doe ik wel of niet mee met een oudejaarslot? Jaarlijks worden er zo’n 6 miljoen loten verkocht voor deze ene trekking. De kans op de hoofdprijs is per lot dus ongeveer 1 op 6 miljoen. Deze kans is iets groter dan de kans dat je 9 keer achter elkaar 6 gooit met een dobbelsteen en deze kans is iets kleiner dan de kans op 22 keer achter elkaar kop met kop of munt.


“Naast de hoofdprijs zijn er nog genoeg andere prijzen”. Je hoort het de buurvrouw al zeggen, maar zo werkt het helaas niet. Er wordt € 0,66 uitgekeerd voor iedere euro die aan loten wordt verkocht. Diep van binnen weet iedereen dat een loterij niet bedacht is om extra geld te verdelen onder de bevolking. In 2017 droeg de Nederlandse Loterij € 104.000.000 af aan het ministerie van Financiën.


Als we allemaal weten dat de kans dat je iets wint zo klein is, waarom doen we dan mee? In de tijd tussen de aankoop en de trekking denk je constant: Maar wat als?? Met een oliebol in de hand aan je beste vrienden beloven dat zij ook wel een auto krijgen als jij wint. Met je vriend of vriendin alvast die wereldreis plannen. Wie houdt er nou niet van een klein beetje dromen.


Een lot kopen voor de oudejaarstrekking gaat dus niet alleen om het winnen en zolang je het bij 1 of 2 loten houdt is er niks op aan te merken. Zolang je er maar niet je hele spaarpot aan opmaakt, kan je beter gaan beleggen. Bij Semmie is het gemiddelde rendement gelukkig een stuk hoger dan gemiddeld -34% op jaarbasis bij de staatsloterij.


Fijne jaarwisseling!Bas

Bas

Geboren met een passie voor beleggen en alles wat ook maar enigszins te maken heeft met de financiële markten.

Alle blogs van Bas
semmie-tower

#thinkbigstartsmall

Nu starten