De valkuilen van beginnende beleggers

Als beginnende belegger kan het een flinke uitdaging zijn om bekend te worden met de beurs en de wereld van beleggen. Alles is nieuw en hoe weet je of je de beste keuzes maakt? Je bent ook sneller geneigd om in een valkuil te trappen.

Valkuilen horen echter bij beleggen, zeker als je net begint. Het zou alleen wel jammer zijn als je hierdoor rendement zou mislopen. Om ervoor te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt zetten we de meest voorkomende valkuilen voor je op een rij.

Geen (beleggings)plan hebben

Wat je ook doet: je hebt altijd meer succes als je een plan hebt. Dat is ook met beleggen zo. Veel nieuwe beleggers beginnen echter met beleggen zonder duidelijk plan: ze zien wel waar het schip strandt.

Maar het is juist belangrijk om een beleggingsplan te hebben. Een beleggingsplan is een plan dat als gids dient voor het bereiken van jouw financiële doelen. Wie ervoor kiest om te gaan beleggen verwacht natuurlijk een mooi resultaat. Maar beleggen is meer dan alleen naar het rendement kijken. Het is ook kijken naar hoelang je wilt beleggen, hoeveel je wilt beleggen en welk doel je voor ogen hebt. Met een beleggingsplan maak je dit allemaal inzichtelijk en zal je dan ook sneller je doelen bereiken.

Bang zijn om buiten de boot te vallen

De angst om buiten de boot te vallen noemen we FOMO, ofwel Fear of Missing Out. Als beginnende belegger heb je nog niet veel kennis van hoe de beurs werkt en wat goede beleggingen zijn. Daardoor ben je eerder geneigd om beleggingen aan te kopen wanneer die heel populair zijn en het goed doen. Maar vaak ben je dan al te laat. De echte koersstijging ligt al achter je en je zit vaak opgescheept met te dure beleggingen. Laat je daarom niet leiden door hypes en wat je in het nieuws hoort, volg je eigen plan.

Verkopen bij het eerste teken van verlies

Beginnende beleggers zijn het nog niet gewend dat beleggingen ook minder waard kunnen worden. Ze verwachten meteen een goed resultaat. De beurs is alleen continu in beweging: het is een spel van vraag en aanbod. Soms overtreft de vraag het aanbod en dan stijgen koersen.

Soms overtreft het aanbod de vraag en dan dalen koersen. Dat is heel normaal. Maar stop niet meteen met beleggen als de koersen even wat langer achter elkaar dalen. Het verleden heeft namelijk aangetoond dat de beurs zich op een later moment weer zal herstellen. Geef je beleggingen dan ook de tijd om zich te herstellen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is tijd en geduld.

Wachten op het juiste moment om te beginnen

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen? Tsja… dat weet niemand. Veel beginnende beleggers wachten op het juiste moment. Ze willen ervoor zorgen dat ze meteen een mooi rendement kunnen behalen. Alleen werkt de beurs niet zo eenvoudig. Niemand weet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen. Koersen kunnen stijgen maar ook dalen. Wat je wel weet is dat elke dag die je wacht om te beginnen met beleggen je geen rendement kan behalen.

Wat dan wel het juiste moment is om in te stappen? Simpel gezegd is dat nu. De timing van je inleg is veel minder belangrijk dan de tijd die je het geeft. Je belegt namelijk voor de lange termijn, en dan is je kans op een positief rendement het grootst.