Money facts

De voordelen van periodiek beleggen

Door Thomas van der Lee op 22 februari 2021 - leestijd: 4 min
De voordelen van periodiek beleggen
Money facts

Elke dag de beurs volgen? Continu op zoek naar het juiste instapmoment? Nergens voor nodig. Door periodiek te beleggen leg je op vaste momenten een bedrag naar jouw keuze in. Buiten het feit dat je alleen maar een automatische incasso in hoeft te stellen en dan klaar bent, kent periodiek beleggen nog een aantal andere interessante voordelen. Wij hebben de voordelen van periodiek beleggen voor je op een rij gezet.


1. Met periodiek beleggen werk je ongemerkt aan je toekomst

Je wil wel beleggen maar niet elke dag met de beurs bezig zijn? Dan is periodiek beleggen de ideale uitkomst. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten bouw je ongemerkt aan je toekomst. Net zoals je zou doen als je maandelijks een deel van je inkomen opzij zet op je spaarrekening. Het geld wordt namelijk automatisch overgemaakt op je beleggersrekening waarna het meteen belegd wordt. Hoef je helemaal niets voor te doen!


2. Periodiek beleggen zorgt voor een goede verdeling tussen risico en rendement

Bij beleggen horen risico’s, dat is nu eenmaal zo. Als belegger accepteer je die risico’s om te proberen een positief rendement op je inleg te behalen. Maar je weet ook dat je beleggingen minder waard kunnen worden. Dat risico wil je natuurlijk zo klein mogelijk houden. Door periodiek te beleggen bouw je langzaamaan je portefeuille op. Daardoor heeft een koersdaling minder grote invloed op je totaalrendement, maar is het ook zo dat grote stijgingen op korte termijn minder bijdragen aan je (positieve) rendement op de lange termijn.


3. Met periodiek beleggen is het juiste instapmoment niet meer belangrijk

Precies op het juiste moment een bedrag inleggen om meteen daarna de koersen omhoog te zien schieten: het is de droom van elke belegger. En er zijn boeken vol over geschreven om het juiste instapmoment te vinden. Maar het juiste instapmoment kiezen is vrijwel onmogelijk. Je weet simpelweg niet wat de koersen morgen gaan doen. Door periodiek een bedrag te investeren ben je niet afhankelijk van dat juiste instapmoment. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Zo zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs.


4. Periodiek beleggen geeft vrijheid en flexibiliteit

Als je periodiek belegt leg je op een vast moment een vast bedrag in. En de gedachte die vaak heerst is dat je aan dat bedrag vastzit. Dat is lastig als je onverwacht je geld nodig hebt voor een onverwachte uitgave. Of misschien komt het je de aankomende maand gewoon niet goed uit om te beleggen. Dat kan natuurlijk. Maar ook bij periodiek beleggen houd je gewoon zelf de touwtjes in handen. Daardoor kan je heel makkelijk de beslissing maken om een maandje over te slaan of het bedrag dat je maandelijks inlegt te verlagen (of te verhogen natuurlijk).


5. Bouw fiscaal vriendelijk aan de toekomst van je (klein)kind door periodiek te beleggen

Een groot deel van de beleggers belegt voor zichzelf, maar een grote groep belegt ook voor zijn kind of kleinkind. Zo kan je van jongs af aan al een mooi bedrag opbouwen en investeren in de toekomst van je kleine. Op die manier kan je meteen handig gebruik maken van de financieel gunstige schenkingsregels. Anno 2023 mag je als ouder je kinderen €6.035 belastingvrij schenken, dat is iets meer dan €500 per maand. Voor kleinkinderen is dit trouwens €2.418, ofwel €201 per maand. Maak je dit per maand naar hun beleggersrekening over dan heb je er geen nakijken naar én weet je dat je over je schenking geen belasting hoeft te betalen. Win-win toch?


Periodiek beleggen bij Semmie

Periodiek beleggen bij Semmie is simpel eenvoudig te regelen. Zo kan je een simpel een automatische incasso instellen, maar ook vanuit je persoonlijke bankomgeving maandelijks een bedrag naar je Semmie-rekening over maken. Het bedrag dat je naar je beleggersrekening overmaakt beleggen wij dan de eerstvolgende handelsdag voor je. En daar rekenen wij geen extra kosten voor.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het