Beleggen

De waarde van geld

16 mei 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
De waarde van geld
Beleggen

Vorige week sprak ik Yvette en Gustav, allebei klant bij Semmie. Wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het besef dat zij hebben van de waarde van geld. Ze denken allebei na over wat ze met hun geld willen, kunnen en doen.

Als ik eerlijk ben, zie ík geld alleen maar als een middel om mijn kosten te dekken: eten, drinken, verzekeringen, hypotheek en luiers. Voor mijn pensioen spaar ik sinds ik freelancer werd al niet meer, voor ziekteverlof ook niet. Ik ben wel al drie jaar aangesloten bij een Broodfonds, dat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

Hoe dat komt? Ik antwoord daarop graag dat ik druk ben met het opzetten van mijn freelance bestaan. Maar ik ben inmiddels al meer dan zeven jaar freelancer. Die vlieger gaat dus echt niet meer op.


Onvoorziene kosten

En dan heb ik naast mijn vaste kosten nog mijn variabele en onvoorziene kosten. Al zijn mijn variabele kosten meestal onvoorzien... Want mijn vakanties, parkeervergunning, inkomstenbelasting, met enige regelmaat een huwelijk of vrijgezellenweekend en af en toe uiteten: ik zou er gewoon rekening mee moeten houden in mijn kostenoverzicht.

Nu tast ik wat betreft mijn financiën heus niet helemaal in het duister, maar een reëel kostenoverzicht kan ik mijn Excel-bestand niet noemen. In ieder geval niet zolang mijn variabele kosten zo onvoorzien blijven.


Op goed geluk?

Als ik naar mijn eigen financiële beleid kijk, zie ik vooral veel korte termijn en ‘op goed geluk’ denken. Grappig, want aanvankelijk zag ik beleggen juist als ‘op goed geluk’ denken, gokken, en dus erg risicovol.

Yvette vertelde me over wat ze haar kinderen wil meegeven: het belang van financieel overzicht en het maken van duidelijke keuzes. Bovendien belegt zij met haar man voor hun kinderen, in de hoop een mooi bedrag mee te kunnen geven als zij 18 worden.

Gustav is net afgestudeerd en met zijn eerste geld spaart en belegt hij al. Beiden zien geld duidelijk niet alleen als middel om huidige kosten te dekken. Voor hen ligt de waarde van geld óók in de toekomst.


Investeren in de toekomst

Als de waarde van geld óók in de toekomst ligt, dan ga je dus in ieder geval nadenken over het behouden van die waarde. Nog los van de hoop dat de waarde van je geld in de toekomst méér waard wordt, bijvoorbeeld door te beleggen, wil je in ieder geval niet dat je geld in de toekomst mínder waard wordt.

Ok, maar voor mij is het al een hele stap om geld te zien als méér dan een middel om mijn huidige, vaste kosten te dekken.


Mijn plan

Ik weet nog niet zeker of ik de stap om te gaan beleggen zet. Maar een reëler overzicht van mijn huidige kosten – vast en variabel – kan toch echt geen kwaad. Ik kan toch moeilijk over de toekomst dromen als ik niet eens weet hoe ik er nu voor sta? Dan blijft het bij dromen, en dáár wil zelfs ik na zeven jaar weleens van af.

Dat doe ik in 2 stappen:

1. Ik maak een overzicht van mijn huidige kosten, inclusief mijn variabele kosten;

2. Ik ga mijn dromen omzetten in concrete doelen.

Doe je mee?


De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij?

Heb jij een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie