Trending

Dertig jaar ETF’s: hoe het beleggingslandschap werd veroverd

Door Thomas van der Lee op 22 januari 2023 - leestijd: 5 min
Dertig jaar ETF’s: hoe het beleggingslandschap werd veroverd
Trending

Precies 30 jaar geleden werd de eerste ETF gelanceerd. Niemand kon bij de lancering vermoeden dat het een van de grootste en meest populaire beleggingsproducten zou worden. Maar de introductie van de ETF veranderde het beleggingslandschap. We kijken terug op 30 jaar ETF’s en doen een voorspelling voor wat de toekomst dit beleggingsproduct kan gaan brengen.


In het kort:

  • Precies dertig jaar geleden werd een van de meest populaire beleggingsproducten gelanceerd: de ETF;
  • In die dertig jaar is de ETF de bouwsteen geworden van veel beleggingsportefeuilles;
  • Dat komt omdat ETF's er in allerlei soorten en maten zijn;
  • De populariteit zal ook de komende jaren nog wel aanhouden verwachten wij. Vooral vanwege de gunstige vooruitzichten.


Beginnen bij het begin: wat is een ETF?

Onze modelportefeuilles bestaan hoofdzakelijk uit ETF’s. Het is dus logisch dat je die term veel voorbij ziet komen op onze website of in ons Magazine. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsproduct dat een index (zoals de AEX) volgt. Het is namelijk niet mogelijk om direct in een index te beleggen.

Bij een ETF koopt de aanbieder van de ETF precies in de juiste verhouding de aandelen (of obligaties) die in de index zitten die gevolgd wordt. Je kunt een ETF daarbij goed omschrijven als een mandje gevuld met allerlei verschillende andere beleggingen.

Zo is het mogelijk om in allerlei soorten indices te beleggen zonder dat je al die aandelen zelf moet kopen. En dat is handig. Want sommige indices (zoals de MSCI All Country World Index) bestaan uit wel meer dan 2.900 aandelen.

ETF’s worden vaak verward met beleggingsfondsen. En dat is niet geheel verwonderlijk. De producten lijken namelijk behoorlijk op elkaar. Maar er zijn wel wezenlijke verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds brengt het geld van individuele beleggers samen en belegt het volgens een bepaalde beleggingsfilosofie. Het kan zijn dat het fonds zich richt op een bepaalde regio, zoals de Verenigde Staten of een speciaal thema heeft zoals duurzaamheid. De fondsbeheerders zorgen ervoor dat binnen de grenzen van die filosofie een maximaal rendement nagestreefd wordt. Een beleggingsfonds kan daarbij bestaan uit wel meer dan 1.000 verschillende aandelen of obligaties. Net als dat een ETF uit veel verschillende aandelen of obligaties bestaat.

Een beleggingsfonds wordt echter actief beheerd door een fondsmanager. Die probeert zo het rendement te maximaliseren. Maar daardoor zijn de kosten van een beleggingsfonds over het algemeen ook hoger: de fondsmanager moet ook betaald worden. Daarnaast kunnen ETF’s ieder moment van de dag aangekocht en verkocht worden. Beleggingsfondsen kunnen daarentegen maar 1 keer per dag verhandeld worden.


De eerste ETF: de SPDR S&P 500 Trust ETF

Het idee om een ETF te lanceren ontstond na de beurscrash van oktober 1987. De Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commisssion (SEC), voerde aan dat deze beurscrash voorkomen had kunnen worden als beleggers de mogelijkheid hadden gehad om in mandjes aandelen te handelen, in plaats van alleen in individuele aandelen. Dit zou de volatiliteit en de uiteindelijke crash aanzienlijk verminderd hebben.

Uiteindelijk nam State Street Global Advisors het voortouw in de ontwikkeling van een product die fungeerde als mandje aandelen en lanceerde op 22 januari 1993 de eerste ETF: de SPDR S&P 500 Trust ETF. Deze Amerikaanse ETF volgt de S&P500, een van de grootste Amerikaanse indices, en heeft zich in zijn bestaan opgewerkt tot de grootste ETF ter wereld. Je kan er dus nog steeds in beleggen.


Top 5 grootste ETF’s ter wereld (qua beheerd vermogen):


ETF naam Beheerd vermogen (in miljard dollars)
1. SPDR S&P500 ETF $366 mld.
2. iShares Core S&P500 ETF $300 mld.
3. Vanguard S&P500 ETF $272 mld.
4. Vanguard Total Stock Market ETF $270 mld.
5. Invesco QQQ Trust $110 mld.

Bron: Statista


Het idee achter de eerste ETF was om een combinatie aan te bieden van de eigenschappen van traditionele beleggingsfondsen en afzonderlijke aandelen, waarbij er voor het gemak een index wordt gevolgd. Traditionele beleggingsfondsen bundelen beleggingen en afzonderlijke aandelen representeren de prestaties van individuele bedrijven.

Die index die gevolgd wordt kan een grote, bekende beursindex zijn, zoals de AEX, MSCI World of S&P 500, maar ook een kleinere index die toegang biedt tot een specifiek deel van de markt.

Zo zijn er indices die zich richten op aandelen van opkomende markten, staatsobligaties of op een specifieke sector (zoals videogames of cybersecurity). Dit biedt beleggers de mogelijkheid om ETF’s te gebruiken als bouwstenen om zo een portefeuille op te bouwen die zo goed mogelijk aansluit bij hun situatie en behoeften.


Hoe ETF’s hun plekje in het beleggingslandschap hebben veroverd

Van één enkele ETF in 1993 naar 8.552 ETF’s in 2021. Het is duidelijk: de ETF heeft een enorme groei doorgemaakt. Deze populariteit heeft de ETF te danken aan de ongekende mogelijkheden die het beleggers biedt. Je kan namelijk beleggen in specifieke sectoren, industrieën, thema’s of beleggingsproducten. Zo heb je dus ETF’s die de AEX volgen. Je belegt dan in de 25 aandelen die samen de Nederlandse AEX volgen. Maar wat dacht je van een breakfast (ontbijt) ETF? Je belegt dan met een ETF in maïs, koffie, varkensvlees (bacon), sinaasappelconcentraat, suiker en tarwe. Er zijn ook ETF’s die volledig bestaan uit bedrijven die zich bezighouden met cannabis of videogames, of die bestaan uit bedrijven die populair zijn onder millennials.


Enorme toename in aanbod ETF’s


De succesvolle verovering van een plekje in het beleggingslandschap dankt de ETF mede aan het feit dat het aantal aanbieders van ETF’s ook explosief toenam. State Street Global Advisors nam het voortouw in 1996 begon Barclays ook met het aanbieden van ETF’s, Vanguard voegde zich hier in 2001 bij en in 2021 waren er in totaal 160 verschillende uitgevers van ETF’s.


De toekomst van de ETF

De toekomst is natuurlijk onmogelijk te voorspellen, maar het is wel duidelijk dat ETF’s ook de aankomende jaren een populair beleggingsproduct blijven. Met zijn 30 jaar is de ETF een volwassen beleggingsproduct, maar nog lang niet uitgegroeid. De toekomst van de ETF zal hoogstwaarschijnlijk gevormd worden door een vijftal trends:


1. De toenemende populariteit onder particuliere beleggers

ETF’s zijn dankzij de lage kosten en de simpele structuur al bijzonder populair bij particuliere beleggers en het is waarschijnlijk dat deze ontwikkeling in de toekomt alleen maar zal blijven toenemen. Meer instroom zal ervoor kunnen zorgen dat de koersen stijgen.


2. Aanhoudende groei van de ETF-industrie

Zoals we eerder in het artikel al stelden, is de ETF-industrie de laatste jaren sterk gegroeid en de rek is er nog lang niet uit. Trends veranderen, duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker en de vraag van de belegger evolueert ook. ETF-aanbieders proberen continu aan die verwachtingen te blijven voldoen om beleggers aan zich te binden.


3. Verhoogde regulering

Naarmate de ETF-industrie groeit en zich verder ontwikkelt, is het waarschijnlijk dat er meer toezicht zal komen op ETF’s en ETF-aanbieders om ervoor te zorgen dat ETF’s op een eerlijke en transparante manier worden blijven aangeboden. Dit zal de beleggingsindustrie uiteindelijk alleen maar ten goede komen.


4. ETF’s worden de bouwsteen van beleggingsportefeuilles

Vermogensbeheerders zoals Semmie gebruiken ETF’s al op grote schaal om gediversifieerde beleggingsportefeuilles aan te bieden. Het is waarschijnlijk dat deze trend in de toekomst zal blijven, naarmate meer beleggers op de kosten gaan letten, niet meer risico willen lopen dan dat nodig is en evengoed in een groot aantal bedrijven tegelijkertijd willen blijven beleggen.


5. Innovatie

De ETF-industrie staat bekend om zijn innovatie en het is waarschijnlijk dat we in de toekomst nieuwe soorten ETF's zullen zien. Hierdoor kunnen beleggers nog beter beleggen op een manier die bij hun eigen strategie past.


Semmie en de ETF

Bij Semmie beleggen we in veel verschillende ETF’s. Omdat de ETF zoveel mogelijkheden biedt, kunnen we optimale beleggingsportefeuilles samenstellen voor onze beleggers. Daarbij houden we natuurlijk de trends en ontwikkeling in de ETF-industrie nauwlettend in de gaten. Want als het beter kan, dan gaan we daarvoor.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het