Money facts

5 tips voor dertigers die willen beginnen met beleggen

Door Tessa Ham op 14 oktober 2022 - leestijd: 6 min
5 tips voor dertigers die willen beginnen met beleggen
Money facts

De juiste financiële strategie om je doelen te bereiken verandert met je leeftijd. Als je nu in de 30 bent, zijn dit de jaren waarin je een goede financiële fundering kan maken waar je de rest van je leven profijt van hebt. Waarschijnlijk verdien je inmiddels een stuk meer dan toen je net uit de schoolbanken kwam en wellicht houd je daardoor elke maand een leuk bedrag over om te beleggen. Zo kun je die fundering nog sneller maken.

Maar wat moet je weten voordat je kunt beginnen met beleggen? We delen 5 tips voor dertigers die willen beginnen met beleggen.


1. Zorg voor een financiële buffer

Bij Semmie hameren we hier altijd op. Maar zeker als je in de 30 bent, is het belangrijk een flinke financiële buffer te hebben. De kans is namelijk aanwezig dat je één of meer levensdoelen hebt afgevinkt of gaat afvinken (zoals een koophuis, bruiloft of kleintjes die rondkruipen of rondrennen), waardoor je spaarrekening flink is geslonken.

Door deze afgevinkte levensdoelen heb je ook nog eens een stuk meer verantwoordelijkheden. Pas wanneer je financiële buffer groot genoeg is, kan je met een gerust hart beginnen met beleggen.


2. Start zo snel mogelijk

Heb je goed research gedaan naar wat voor beleggingsproducten er bestaan en welke manier van beleggen bij jou past? Start dan zo snel mogelijk. Hoe eerder je start, hoe meer je namelijk kan profiteren van de beste vriend van beleggers: compound interest, in het Nederlands ook wel het rendement-op-rendement-effect genoemd. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien.

Als we een indicatie van het rendement uitrekenen, zie je het verschil tussen vroeg en laat starten goed. We kijken naar het verschil tussen op je 30e, 40e of 50e beginnen met beleggen, wanneer je een startkapitaal van €5.000 hebt en een maandelijkse inleg van €50.

In de tabel is uitgegaan van een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. Let erop: dit is een indicatie om het verschil in uitkomst bij de looptijd te kunnen illustreren. Het resultaat is dus niet gegarandeerd.


Beleggen tot je 65ste, wat kan het opleveren?


Leeftijd als je begint:

Startkapitaal

Maandelijkse inleg

Looptijd

Verwacht resultaat

30 jaar

€5.000

€50

35 jaar

€106.878

40 jaar

€5.000

€50

25 jaar

€55.438

50 jaar

€5.000

€50

15 jaar

€26.398


Tien jaar later beginnen kan je dus de helft aan rendement schelen. Begin je op je 50e en wil je een soortgelijk rendement realiseren als wanneer je begint op je 30e? Dan zal je een veel hoger startkapitaal (€40.000) of maandelijkse inleg (€350) moeten hebben. Je kan dit zelf narekenen op deze site.

Wil je weten wat voor rendement je kan verwachten met jouw specifieke startkapitaal, maandelijkse inleg, looptijd en risicoprofiel? Met de rekentool van Semmie bereken je jouw verwachte resultaat. Voer je bijvoorbeeld de opties Solid portefeuille en zeer offensief in de rekentool in, dan krijg je bij een startkapitaal van €5.000 euro, maandelijkse inleg van €50 en een looptijd van 35 jaar het volgende verwachte resultaat:Gebruik dezelfde gegevens bij een looptijd van 15 jaar en er rolt het volgende verwachte resultaat uit de rekentool:Je snapt nu in ieder geval waarom je beter vandaag kan starten dan morgen. Mits je goed onderzoek hebt gedaan dan. Niet alleen naar beleggingsproducten en vermogensbeheerders, maar ook naar je beleggingsdoelen. Dit brengt ons op de volgende tips.


3. Kijk eerst naar je pensioen

Wist je dat een goed pensioen helemaal niet vanzelfsprekend is? Wanneer je onderneemt, weet je als het goed is dat je zelf moet regelen dat je er later warmpjes bij zit. Toch zijn er ook steeds meer werkgevers die hun werknemers het pensioen laten regelen. En zelfs als je wel pensioen opbouwt bij een werkgever, hoeft het niet zo te zijn dat deze toereikend is als het straks zover is.

Als je wil beleggen, is het daarom verstandig om eerst uit te zoeken hoe het bij jou geregeld is. Je profiteert namelijk van belastingvoordelen wanneer je belegt voor je pensioen. Als het doel van jouw beleggingen sowieso al was om een mooi vermogen voor later op te bouwen, is het dan ook zonde als je deze belastingvoordelen laat schieten.

Hoe zit het precies met die belastingvoordelen? Je betaalt geen belasting over het geld wat je stort op je lijfrenterekening (die je bijvoorbeeld kan openen bij Semmie). Het wordt ook niet opgeteld bij je vermogen in box 3 en je betaalt er geen vermogensrendementsheffing over. Pas als je het geld na je pensioenleeftijd laat uitkeren, betaal je belasting, maar dan tegen het lagere AOW-tarief. Let er wel op dat je niet onbeperkt belastingvrij geld kan storten op deze rekening. Dit heeft te maken met je jaarruimte, die je zelf moet berekenen. Hier lees je meer over wat je jaarruimte precies inhoudt en hier vind je meer informatie over beleggen voor je pensioen bij Semmie.


4. Maar kijk ook naar andere beleggingsdoelen

Het is goed dat je een mooi vermogen wil opbouwen voor later, maar als je in de 30 bent, is dat vast niet je enige beleggingsdoel. Wellicht wil je ooit nog een wereldreis maken of beleggen voor je kinderen om ze als ze volwassen zijn een bedrag te kunnen schenken. Bij Semmie kan je daarom meerdere potjes aanmaken door meerdere rekeningen te openen. Zorg eerst dat je pensioen goed geregeld is en investeer vervolgens de rest in andere potjes. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.


5. Neem het risico dat je aankan

Als je jong bent, ben je in staat meer risico te nemen. Hoe langer je beleggingshorizon namelijk is, hoe meer kans je hebt op een positief rendement. Hier lees je waarom we ervan uit gaan dat beleggingen op de lange termijn meer waard worden. En hoewel dat misschien tegenwoordig niet meer zo voelt na een drankje te veel de vorige avond, ben je in de 30 echt nog jong. Je hebt immers nog een beleggingshorizon van meer dan 30 jaar, als je bijvoorbeeld een extra potje voor je pensioen wil opbouwen.

Zelfs als je nu begint met beleggen, is het dus helemaal niet gek om wat offensiever te beleggen en zo hopelijk een nog mooier rendement te behalen. Tenminste, als je dan nog lekker kan slapen. Want het is wel belangrijk dat je blijft beleggen volgens het risico dat je wil en kan nemen. En hoe offensiever je belegt, hoe meer risico je neemt. Maar hoewel je het risico dus misschien aan zou kunnen, is een goede nachtrust het allerbelangrijkste.


Bonustip: maak een plan

Iedereen is anders, en daarmee zal jouw beleggingsplan nooit hetzelfde zijn als die van een andere dertiger. Je strategie zou namelijk niet alleen bepaald moeten worden aan de hand van je leeftijd, maar ook je doelen. Wanneer je belegt voor je kind en dit als meer noodzakelijk ziet, is het belangrijker om een steady rendement te behalen dan voor die villa in Spanje die op je verlanglijstje staat. Bij het tweede doel zou je bijvoorbeeld offensiever kunnen beleggen.

Denk dus niet alleen na over de beleggingsdoelen die je hebt, maar ook welke prioriteit je ze geeft en welke manier van beleggen hier het best bij past. Of je nou al belegt (zonder doel) of nog moet starten: een plan voor je beleggingen is altijd een goed idee.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het