Money facts

Dichter bij je pensioen? Tijd om af te bouwen 

Door Thomas van der Lee op 22 november 2022 - leestijd: 5 min
Dichter bij je pensioen? Tijd om af te bouwen 
Money facts

Het moment dat je pensioenleeftijd nadert, is een ideaal moment om het wat rustiger aan te doen. Niet alleen qua werk, maar ook op het gebied van het risico dat je neemt met je beleggingen. Want door het beleggingsrisico af te bouwen, verklein je de kans dat je met lege handen staat aan het einde van de (beleggings)rit.


In het kort:

  • In de beleggingswereld is niets gegarandeerd: een flinke koersdaling kan opeens plaatsvinden.
  • Op het moment dat je dichter bij je beleggingsdoel komt, wil je dat koersdalingen zo min mogelijk invloed hebben op je resultaat.
  • Daarom is het slim om het risico dat je loopt af te bouwen als je dichter bij je beleggingsdoel komt.


Er zijn weinig zekerheden in het leven en er zijn er nog minder op de beurs. Maar als je al een langere tijd belegt, weet je zeker dat je eens in de zoveel tijd te maken krijgt met een flinke crisis. Als je de koersen snel ziet dalen, dan is dat even slikken.

Het is ook bekend dat de beurzen na een crisis ook vaak snel weer op krabbelen. Maar wat als zo'n crash net het moment is als je geld nodig hebt? Dan valt het resultaat tegen. Je houdt namelijk een stuk minder over dan waar je aanvankelijk op rekende. Daarom is het belangrijk om het risico af te bouwen wanneer je dichter bij je beleggingsdoel komt.


Je horizon verbreden

Niet alleen als je aan het beleggen bent om extra pensioen op te bouwen, maar ook als je een mooi bedrag voor je kinderen bij elkaar wilt beleggen of om je hypotheek af te lossen, is het belangrijk om na te denken over je blootstelling aan beleggingsrisico’s.

Hierbij is je beleggingshorizon enorm belangrijk. Beleggingshorizon is de beeldende omschrijving van een simpele term: hoelang je wilt beleggen. Een langere horizon geeft je over het algemeen meer tijd om een mooi rendement te behalen. En aan het einde van je horizon vinden we de doeldatum: het moment dat je met jezelf hebt afgesproken dat je stopt met beleggen.

Als het bij je past, kan je ervoor kiezen om meer risico te nemen wanneer je lang de tijd hebt. Bij Semmie zou je voor het offensieve risicoprofiel kunnen kiezen. Je belegt dan voor 80% in aandelen en 20% in obligaties.

Aandelen worden als meer risicovol gezien dan obligaties, omdat koersen van aandelen hogere toppen en diepere dalen kennen ten opzichte van die van een obligatie. Er zit meer beweeglijkheid in de koersen en dat brengt onzekerheid met zich mee. Maar uiteindelijk leveren aandelen gemiddeld wel meer op dan obligaties. Daarom zal een offensiever risicoprofiel ook altijd voor het merendeel uit aandelen bestaan.


Indicatie van de beweeglijkheid van aandelen en obligaties


Dichter bij je doel: tijd voor het afbouwen van risico

Des te dichter je bij je doeldatum komt, des te slimmer het is om steeds minder risico met je beleggingen te nemen. Zo voorkom je namelijk dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan. Maar hoe weet je hoeveel risico je het beste kunt nemen?

Een vuistregel voor zelf beleggers is 100 – je leeftijd = het percentage aandelen waarin je belegt. Het overige percentage beleg je in obligaties.

  • Ben je 20 jaar oud, en ben je een beginnende belegger, dan beleg je volgens de vuistregel voor 100 – 20 = 80% in aandelen.
  • Ben je 70 jaar oud, dan beleg je voor 100 – 70 = 30% in aandelen en dus voor 70% in obligaties.


Naast dat het een slimme vuistregel is, geeft het ook houvast en rust. Je weet namelijk waar je aan toe bent. En juist houvast en rust zijn belangrijke factoren voor het behalen van een mooi rendement op de lange termijn.


Beleg je bij een vermogensbeheerder? Dan kan je niet jaarlijks je portefeuille herbalanceren om tot het juiste percentage aandelen/obligaties te komen. Daar heb je de keuze uit meerdere risicoprofielen. Zo kennen we bij Semmie het defensieve, neutrale, offensieve en zeer offensieve risicoprofiel. Maar ook daar kun je makkelijk tussen switchen als je dat nodig acht.

Ben je net begonnen met beleggen en heb je je inleg niet meteen weer nodig, dan kan je dus kiezen voor een zeer offensief risicoprofiel. Naarmate je dichter bij je doeldatum komt, bouw je het risico dat je loopt af. Het defensieve risicoprofiel zorgt namelijk voor minder fluctuaties in je beleggingsresultaten én voorkomt flinke dalingen, mocht er wel net een crisis uitbreken. Al kan het natuurlijk nooit helemaal koersdalingen voorkomen.


Neem nooit meer risico dan nodig is

Bij Semmie vragen we elk jaar aan onze beleggers om de vragenlijst die je risicoprofiel bepaalt opnieuw in te vullen. Zo kijken we samen of het gekozen profiel nog past bij je situatie en wensen. En zorgen we er samen voor dat het risico en het rendement van je beleggingen zo goed mogelijk aangesloten blijven op je persoonlijke situatie. Zo bouw je met een gerust hart af.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het