Trending

Van beren tot stieren: alle dierennamen die je tegenkomt op de beurs en hun betekenis

Door Thomas van der Lee op 04 oktober 2020 - leestijd: 6 min
Van beren tot stieren: alle dierennamen die je tegenkomt op de beurs en hun betekenis
Trending

Wie het financiële nieuws leest, komt regelmatig beren, stieren en walvissen (of hun Engelse benaming) tegen. De financiële wereld leent veel termen uit het dierenrijk. Deze termen worden gebruikt om te refereren naar gebeurtenissen die plaatsvinden op de beurs of in de markt.

Ter gelegenheid van dierendag delen we in dit artikel een alfabetisch overzicht van alle dierennamen die je tegenkomt in de financiële wereld met hun betekenis.


Beer

De beer staat voor beleggers die ervan overtuigd zijn dat de markt gaat dalen. Ze zijn negatief over de nabije toekomst van de aandelenmarkten en geloven dat de koersen binnenkort gaan dalen.

De beer wordt ook gebruikt voor het beschrijven van de markt: een bear market. We spreken van een bear market als er in de markt een voortdurende daling is van de aandelenkoersen. Waarom de verwijzing naar een beer bij een dalende markt? Als een beer aanvalt, slaat hij met zijn poot omlaag. De beer wordt vaak in een adem genoemd met de stier (bull), maar daarover later meer.


Eenhoorn

Een bedrijf wordt een eenhoorn (unicorn) genoemd wanneer het als startup al meer dan $1 miljard waard is. De term unicorn is bedacht door investeerder Aileen Lee. Ze zocht naar een ongebruikelijk, mysterieus woord om te beschrijven wat in de tech sector een ongebruikelijk, mysterieus fenomeen was: Amerikaanse startups die zonder veel gepresteerd te hebben al werden gewaardeerd op ten minste $1 miljard.

Blub<br>


Haai

Haaien zijn beleggers die alleen maar interesse hebben in het snel verdienen van geld. Op welke manier dat is interesseert ze weinig. Vaak gebruiken ze hier ook agressieve tactieken voor. Ze handelen, verdienen geld, en bij de eerste tekenen van moeilijkheden trekken ze zich terug. Vervolgens gaan ze op zoek naar nieuwe kansen.


Hert

Beleggers worden als hert bestempeld als ze continu kijken naar kansen in de huidige markt. Vaak wordt deze term gebruikt om day traders aan te duiden. Dit zijn beleggers die elke dag, dag in dag uit, bezig zijn met handelen op de beurs. Een day trader koopt en verkoopt in grote mate aandelen of andere beleggingsinstrumenten binnen dezelfde handelsdag.


Hond

De hond wordt gebruikt als benaming voor een aandeel die slecht presteert. Daarom laten veel beleggers een hond ook links liggen. Door sommigen wordt het echter juist gezien als kansrijk. Sommige beleggers verwachten namelijk dat de koersen van dit soort aandelen binnenkort gaan herstellen, waardoor ze een mooi rendement kunnen opleveren.


Kangoeroe

Wanneer de markt zich zonder een vaste richting omhoog en naar beneden beweegt, spreken we van een kangoeroemarkt. Er is dan geen sprake van een duidelijke trend omhoog (bull market) of naar beneden (bear market). De economische situatie die ontstond na de coronacrisis werd ook wel een kangoeroemarkt genoemd.


Konijn

Het konijn wordt gebruikt om beleggers te beschrijven die voor een zeer korte tijd een positie innemen. De handelstijd van deze handelaren is doorgaans minuten of soms zelfs enkele seconden. Dit type belegger probeert binnen een handelsdag zijn winst te maken. Hij zal nooit zijn beleggingen ’s nachts aanhouden.

Tok


Kip

De belegger die bang is voor de aandelenmarkt en daarom geen risico’s neemt wordt een kip genoemd. Ze blijven weg van de risico's door vast te houden aan meer defensieve beleggingsinstrumenten zoals obligaties of bankdeposito's.


Schaap

Schapen zijn beleggers die vasthouden aan één investeringsstijl en niet veranderen, ondanks dat het sentiment in de markt is veranderd. Ze zijn meestal de laatsten die instappen als er sprake is van een bull market en de laatsten die uitstappen als er sprake is van een bear market.

De schapen staan graag aan de kant van de meerderheid (kuddegedrag) en volgen een expert. Ze zijn niet geïnteresseerd om hun eigen beleggingsmethodes te ontwikkelen. Je zou kunnen zeggen dat ze zo mak als een lammetje zijn.


Schildpad

De schildpadden zijn doorgaans beleggers die traag zijn met kopen, traag met verkopen en voor de lange termijn handelen. Ze beleggen voor de lange termijn en proberen zo min mogelijk te handelen. Dit type belegger maakt zich niet druk over de schommelingen in de markt, maar focust zich vooral op het maken van een mooi rendement over een lange termijn.


Stier

Stieren (bulls) vertegenwoordigen beleggers die optimistisch zijn over de toekomstige ontwikkeling van de aandelenmarkt. Ze geloven dat de markt zijn stijgende lijn zal voortzetten. Bulls zijn degenen die de aandelenkoers van een bedrijf omhoog drijven.

Ook wordt de stier gebruikt voor het beschrijven van de markt die zich in een opwaartse trend bevindt: de bull market. Waarom noemen we een bull market een bull market? Als een stier aanvalt, gooit hij met zijn hoorns zijn tegenstander de lucht in – omhoog, net als de beurskoers bij een bull market.

Uhblublublu


Struisvogel

Struisvogels zijn beleggers die tijdens slechte tijden hun kop in het zand steken in de hoop dat hun beleggingsportefeuille niet ernstig wordt aangetast.

Dit type belegger negeert negatief nieuws met de verwachting dat het uiteindelijk wel goed komt en dat alle negatieve gebeurtenissen geen invloed hebben op hun beleggingen. Struisvogelbeleggers zijn van mening dat als ze niet weten hoe het met hun portefeuille gaat, het op de een of andere manier altijd wel goed komt.


Varken

Dit type belegger is ongeduldig, bereid om een hoog risico te nemen, hebzuchtig en emotioneel. Varkens doen geen enkele vorm van analyse en letten altijd op mogelijke interessante tips en willen snel wat geld verdienen op de aandelenmarkt. Vanwege deze roekeloosheid zijn varkens vaak de grootste verliezers op de beurs.


Walvis

Walvissen (whales) zijn grote investeerders die de aandelenkoersen kunnen beïnvloeden wanneer ze op de markt kopen of verkopen. Dit doen ze namelijk in groten getale. Stap je net in voordat een whale instapt, dan kun je een mooi rendement maken.


Wolf

Wolven zijn machtige beleggers die onethisch te werk gaan om geld te verdienen op de beurzen. Meestal zijn deze wolven betrokken bij de frauduleuze praktijken waardoor ze op duistere wijze veel geld binnen harken. Het meest bekende voorbeeld van een wolf wordt geportretteerd door Leonardo DiCaprio in “The Wolf of Wall Street”.


Zwarte zwaan

Eens in de zoveel tijd worden we opgeschrikt door een grote en onverwachte gebeurtenis die grote invloed heeft op de maatschappij. Een bekend voorbeeld is de aanslag op de Twin Towers. Deze grote en onverwachte gebeurtenissen worden zwarte zwanen genoemd. Indirect hebben ze vaak een grote invloed op het koersverloop op de beurzen. Zorgen zwarte zwanen voor onzekere situaties, dan kan je de klok er bijna op gelijk zetten dat de koersen gaan dalen. Wil je meer informatie over de invloed van zwarte zwanen op de beurs lees dan ons artikel Jezelf wapenen tegen de zwarte zwaan.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het