Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Dirk (25): “Bijna mijn laatste DUO-lening. Best een episch moment.”
Money talks

Money Talks: wat echte mensen zeggen over geld en beleggen. Dirk: “Ik studeer bijna af en krijg dan ook mijn laatste lening van DUO. Dat kan je wel een episch moment noemen. Daarna moet ik dringend op zoek naar een baan.”

“Op dit moment loop ik stage, bij een toezichthouder in de financiële sector. Mijn afdeling onderzoekt de invloed van regeringsbeleid op de economie. Dat is best theoretisch, maar ik heb economie altijd heel interessant gevonden. Om tijdens mijn stage rond te komen, leen ik nu even maximaal bij. En daarna? Dan dringt de tijd om een baan te vinden. Gelukkig zet ik al een tijd wat geld opzij; ik wil financieel niet meteen overgeleverd zijn aan mijn ouders. Ik weet dat ik op hen kan terugvallen, maar dat voelt toch als een zwakte.”


Leven op boterhammen met pindakaas

“Geld opzijzetten was mij drie jaar geleden niet gelukt. Simpelweg omdat ik het geld niet had: als ik al een keer €100,- over had, was het sowieso een ongelukje. Aan begin van mijn studie gaf ik al het geld dat ik kreeg meteen weer uit, vooral aan leuke dingen. En als ik toch moest sparen, bijvoorbeeld om met mijn jaarclub op reis te gaan, dan leefde ik echt weken op boterhammen met pindakaas. Dat is het hele relaxte aan studeren en jong zijn: dat je eigenlijk nooit vermogen hebt waar je over na hoeft te denken. Je zet nu af en toe een paar honderd euro opzij maar ondertussen heb je wel ergens een kloppende geest, je studieschuld…”


Lange termijn

“Ik denk tegenwoordig wel na over geld op de lange termijn: wat ik per maand uitgeef en wat ik opzij zet. Daar maak ik dan een overzicht van. Maar als ik in de kroeg sta of in een restaurant zit, dan denk ik niet na over de prijs. Ik kijk gewoon wat ik kan uitgeven in een maand en dat gaat op. Hoe en waaraan? I don ’t know. Ik heb dan ook wel van mijn ouders mee gekregen dat je er lekker van moet genieten nu.”

“Een vriend van mij was altijd al bezig met beleggen. Toen hij wat serieuzer werd en een vaste baan kreeg, straalde dat ook over op mij en zijn andere vrienden. Op een gegeven moment kom je op een keerpunt: je gaat nadenken over geld en je zorgt dat er genoeg binnenkomt om ook wat opzij te zetten. Ik heb toen ook een beleggingsrekening geopend.”


Geen gekke investeringen

“Een andere vriend van me investeert trouwens op een heel andere manier. Hij is een groot Star Wars fan. Nu heeft hij laatst een replica lightsaber (een lichtzwaard uit Star Wars) gekocht. Zo’n ding kost gewoon een paar honderd piek. Volgens hem is het een collector’s item, dat alleen maar meer waard gaat worden. ‘Dit is gewoon investeren’ zegt hij dan. Ik ben niet van dat soort gekke investeringen – ik vind beleggen soms al een beetje riskant."


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Dirk zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Zijn standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Dirk. Beleggen kent altijd risico's.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie