Jij & Geld

Dit is waar Nederlanders hun vakantiegeld voor gebruiken

Door Lodewijk op 24 mei 2018 - leestijd: 3 min
Dit is waar Nederlanders hun vakantiegeld voor gebruiken
Jij & Geld

In mei krijgt 84% van de Nederlanders in loondienst vakantiegeld. Waar we dat extra geld aan uitgeven? Natuurlijk aan vakantie. Maar lang niet iedereen gebruikt het voor twee weken strand. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een ander doel voor vakantiegeld.

De naam ‘vakantiegeld’ zegt het al: best veel mensen besteden het aan… vakantie. Toch is dit slechts voor 45% van de Nederlanders het geval, zo is te lezen in de jaarlijkse vakantiegeld-enquête van het Nibud. We blijken het extra geld ook vaak uit te geven aan andere zaken. Welke? We zetten een aantal dingen waar de (ruim 900) mensen in het Nibud-onderzoek hun vakantiegeld aan uitgeven (meerdere antwoorden waren mogelijk) op een rijtje.


Steeds vaker vakantiegeld opzij zetten

Het is opvallend dat steeds meer mensen hun vakantiegeld opzij zetten. In 2017 spaarde 38% van de mensen dit extra geld. In 2002 – het eerste jaar van het onderzoek – was dat slechts 22%. Ook het aantal mensen dat vakantiegeld belegt, stijgt. Van 1% in 2002, naar 3% in 2017.

Beleggen populair bij hogere inkomens

Nederlanders die makkelijk kunnen rondkomen, zetten hun vakantiegeld opvallend vaak opzij. Van de respondenten met een hoger inkomen, spaart 42%. Gemiddeld spaart 38% van de Nederlanders het vakantiegeld. Simpel gezegd: wie het geld kan missen, zet het eerder opzij.

Dat is ook helder te zien als we kijken naar beleggen. Gemiddeld belegde zo’n 3% zijn vakantiegeld. Onder de hogere inkomens was dit in 2017 maar liefst 10%. Een jaar eerder was dit nog 5%: in een jaar tijd is het deel bovenmodale inkomens dat dat met vakantiegeld belegt dus verdubbeld.

Het Nibud geeft geen verklaring voor deze verdubbeling. Wel is het zo dat de lage spaarrente op dit moment een belangrijke drijfveer is om te gaan beleggen. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van de AFM: ‘Voor 68% van de beleggers die 3 jaar of korter beleggen, heeft de lage rentestand een doorslaggevende of grote rol gespeeld in de keuze om te starten met beleggen.’


Ook een deel van je vakantiegeld beleggen?

Heb je zelf de mogelijkheid om een deel van de vakantiegeld opzij te zetten? En wil je een hoger verwacht rendement dan op de bank? Laat dan Semmie je vakantiegeld beleggen. Zodat je nu eenvoudig start met een mooi vermogen. Voor een wereldreis. Voor een vroeg pensioen. Voor later.

Geef je het geld toch liever uit aan een vakantie? Dan wensen we je alvast heel veel plezier!

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.