Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Dit is waarom je vroeg moet beginnen met beleggen
Beleggen

Ik ben te jong om te beleggen. Ik heb er te weinig geld voor. Het is toch vooral iets voor oude mensen? Ik kijk er later wel eens naar… Herken jij jezelf in deze excuses om nog niet te beleggen? Nou, dan zit je er mooi naast. Hier zijn 5 redenen waarom je het best op een jonge leeftijd kunt starten met beleggen.


De nummer 1 reden: rendement-op-rendement

Het is misschien wel sterkste kracht in de wereld van beleggen: rendement-op-rendement. Hoe meer tijd je je geld geeft om te groeien, hoe groter je vermogen wordt. Omdat je je winst ieder jaar herbelegt, groeit je geld namelijk sneller.

Dat werkt zo: als je €100 belegt en je maakt in het eerste jaar 5% rendement, dan heb je aan het eind van dat jaar €105: een winst van €5. Wat nu als je het jaar daarop weer 5% winst maakt? Dan heb je niet (weer) €5 winst, maar een rendement van €5,25. Hoe dat kan? Omdat je in het tweede jaar niet begint met €100, maar met €105.

Nu lijkt die €5,25 niet echt veel. Maar als je zo een aantal jaar achter elkaar belegt, dan zie je dit nogal veel scheelt. Een voorbeeld: Bas legt iedere maand €200 in, 10 jaar lang. Coco gaat ook beleggen, maar ze begint al 10 jaar eerder. Zij legt 20 jaar lang de helft in: €100 per maand in. Allebei storten ze dus in totaal €24.000. Door rendement-op-rendement is het eindbedrag van Coco echter veel groter dan dat van Bas.

Als we uitgaan van een gemiddeld netto rendement van 4,6%, dan ziet dit voorbeeldplaatje er zo uit.


Coco Bas
Inleg per maand€100€200
Aantal jaar beleggen 20 jaar10 jaar
Totale inleg €24.000 €24.000
Verwacht eindsaldo €39.565
€30.574


Kortom: met dezelfde inleg heeft Coco bijna €9.000 meer opgebouwd dan Bas! Alleen omdat ze eerder is begonnen. De kracht van rendement-op-rendement.


2. Genoeg tijd voor ups & downs

Wie belegt, weet dat er ook een kans is dat beurzen het een tijd wat minder doen. Je geld kan dus ook minder waard worden. Da’s niet leuk. Weet alleen: hoe langer je belegt, des te groter de kans op een mooi positief rendement. Mocht je al jong beginnen met beleggen, bijvoorbeeld voor je pensioen, dan is een dip in je beleggingen vandaag nog geen ramp. Je hebt nog heel veel jaar om een eventueel verlies weer goed te maken.

Als je weet dat je voor een lange geld opzij gaat zetten, dan kun je daar zelfs slim op inspelen, door te beleggen volgens een zogeheten life cycle. Pensioenfondsen doet dit vaak ook. Dat werkt zo: als je nog veel jaren hebt tot aan je pensioen, dan kun je meer risico nemen. Zo zou je bij Semmie kunnen kiezen voor een profiel Meer Risico – met wat meer aandelen en wat minder obligaties. Hoe dichter je bij je pensioen komt (of wat jouw beleggingsdoel ook is), des te minder risico neem je. Zodat je dan meer zekerheid hebt dat je je vermogen zo meteen ook echt kunt gebruiken.


3. Budgetteren kun je leren

Misschien wil je nog helemaal niet denken aan je inkomsten en uitgaven. Dat kunnen we best begrijpen. Maar je weet ook: er komt een moment dat ik wat beter naar mijn huishoudboekje moet gaan kijken. Wie al op jonge leeftijd af en toe wat geld opzij zet, is daar later al helemaal aan gewend. En dat kan best wel fijn zijn. Als je 25 jaar bent hoef je waarschijnlijk nog geen rekening te houden met hypotheken of de kosten van de crèche. Als je jezelf nu al aanleert om iedere maand een bedrag te beleggen, dan zit dat over 10 jaar helemaal in je systeem. Jong geleerd…


4. Geen startkapitaal nodig

Er was een tijd dat je eerst jaren moest sparen, voordat je je geld mocht laten beleggen. Een tijd dat je minstens €100.000 in je zak moest hebben, voordat banken of vermogensbeheerders de deur voor je open deden. Die tijd is voorbij. Inmiddels kun je eenvoudig online beleggen. Zelf, of je geld laten beleggen door diensten zoals Semmie. Een grote inleg is meestal niet meer nodig. Zo beleg je bij Semmie al vanaf €50.


5. Tem de pensioenangst

Als je jong bent, denk je nog niet aan je pensioen. Alleen klinkt er op een gegeven moment toch een stemmetje, ergens achter in je hoofd. ‘Moet ik niet een keer iets met dat pensioen doen?’ En dat stemmetje komt sneller dan je denkt. Vooral omdat inmiddels ruim een miljoen Nederlanders werken als zzp’er. Steeds minder mensen bouwen standaard een oudedagsvoorziening op en moeten dus zelf een extra potje regelen voor later. Wil je die knagende pensioenangst tijdig voorkomen? Start dan eenvoudig met beleggen, gewoon met kleine stapjes. Zodat je weet dat je nu al lekker bezig bent voor als je ooit 67 wordt.


Te jong om te beleggen?

Kun je dan nooit te jong zijn om te beginnen met beleggen? Ja, dat kan wel. Je mag zelf beleggen als je minimaal 18 jaar bent. Ben je nog minderjarig, maar toch al nieuwsgierig naar beleggen? Bij Semmie kunnen ouders een beleggingsrekening openen op naam van hun kind(eren). Als je dus nog geen 18 bent, stuur deze blog door naar je ouders, als stille hint …😉

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie