Money facts

Doelgericht beleggen leidt tot meer succes

Door Thomas van der Lee op 11 april 2022 - leestijd: 5 min
Doelgericht beleggen leidt tot meer succes
Money facts

Beleggen doe je niet om het beleggen zelf: je wilt een doel bereiken. Toch zien we vaak dat mensen een beleggingsrekening openen en vervolgens beleggen voor dat extra ‘appeltje voor de dorst’, dus zonder specifiek doel.

Bij doelgericht beleggen beleg je juist wel voor een speciaal doel of zelfs voor meerdere doelen. Je maakt hierbij een apart potje aan voor je kind, voor die wereldreis en om eerder met pensioen te gaan. Het voordeel hiervan? Door deze strategie te hanteren bereik je je doelen vaak sneller.


Wat is doelgericht beleggen?

Beleg je doelgericht dan beleg je niet voor dat algemene ‘appeltje voor de dorst’: je belegt specifiek om een doel te bereiken. Je plaatst daarbij het doel dat je wilt bereiken centraal in je beleggingsstrategie. Je persoonlijke leven en je beleggingsstrategie zullen dan ook meer met elkaar verweven zijn dan wanneer je enkel belegt voor de toekomst zonder een specifiek doel te hebben. Dat komt omdat je meer actie onderneemt om dat doel te bereiken.

Als je weet wat je doel is, en hoeveel financiële middelen je nodig hebt om dat doel te bereiken, kun je daar actief naartoe werken. Zodoende wordt het makkelijker om bijvoorbeeld geld te besparen op zaken die je misschien niet nodig hebt, en dat bespaarde geld extra in te leggen voor die wereldreis.

Het is hierbij wel belangrijk dat de doelen die je stelt geen korte termijn doelen zijn: beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Ga je volgend jaar trouwen en wil je daarvoor beleggen dan is dat risicovol, gaat het minder met de beurs dan kan het zijn dat je inleg minder wordt in plaats van meer en heb je weinig tot geen tijd meer om dat verlies op te vangen.

Doelgericht beleggen stelt je zo in staat om beter te begrijpen waarom en waarvoor je belegt. Dit kan weer motiverend werken. Stel, je belegt om over 5 jaar een mooie wereldreis te kunnen maken. Dan weet je ook hoeveel geld je daarvoor nodig hebt.


Hoe doelgericht beleggen in de praktijk werkt

Door te beleggen met meerdere doelen wordt het overzichtelijker wat de status is van elk doel. Je weet hoeveel geld je bijvoorbeeld nodig hebt om op wereldreis te gaan of om (een van) je kind(eren) financieel te steunen.

Ieder financieel doel heeft een eigen strategie nodig. Een antwoord op vragen, zoals: wanneer wil je het doel bereiken? Hoeveel prioriteit heeft het doel ten opzichte van andere doelen? Hoeveel wil je per maand inleggen? Voor iedere rekening stel jij of samen met je partner (indien je een gezamenlijke rekening hebt) een apart beleggingsplan op, met het bijbehorende doelbedrag. Per rekening kun je precies zien op hoeveel procent van je doel je zit.

Omdat je afzonderlijke doelen stelt, kun je bij het beleggen rekening houden met de tijdlijn en het risiconiveau voor elk doel. Ligt je doel ver in de toekomst (zeg 20 jaar) dan kun je meer risico nemen en offensiever beleggen. Komt het doel dichterbij, dan bouw je het risico af en ga je defensiever beleggen.


Waarom doelgericht beleggen leidt tot meer succes

Doelen stellen is belangrijk. Dat komt omdat ze duidelijkheid en richting geven. En het fijnste van doelen stellen is dat je ze kunt behalen. Dat succes werkt weer verslavend, want het behalen van een doel geeft een goed gevoel.

Je zult daarom eerder geneigd zijn om je doelen na te streven. Zo kun je ervoor kiezen om extra geld in te leggen om een doel sneller te bereiken maar je kunt ook een groot doel opknippen in kleinere doelen om zo sneller en vaker een doel te behalen.

Dus beleg jij bijvoorbeeld voor een wereldreis, maak dan rekeningen aan voor meerdere onderdelen van de reis. Het geeft namelijk toch een goed gevoel dat je de vliegreis en safari al bij elkaar hebt belegd. Dat motiveert ook weer om door te gaan totdat de helikoptervlucht geboekt kan worden!


Doelgericht beleggen bij Semmie

Bij Semmie is het mogelijk om meerdere beleggingsrekeningen te openen om voor elk van je financiële doelen apart te beleggen. En op iedere rekening kun je een aparte automatische incasso instellen. Op die manier kan je precies overmaken wat je per rekening nodig hebt om jouw doel te bereiken. Een eenmalige meevaller kan je op één rekening zetten of juist verdelen over meerdere.

Daar laten we het niet bij, want met onze app houden we je op koers bij het behalen van je beleggingsdoel. Met onze doelverwachting in je rekening zie je eenvoudig in de grafiek of de door jouw ingestelde doelen realistisch zijn.


Doelgericht beleggen bij Semmie<br>


Klaar om ook doelgericht te gaan beleggen? Open de app of ga naar mijn.semmie.nl en open een nieuwe rekening door op het plusje te klikken!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het