Esther de Korte
Esther de Korte

Brand Manager

Alle blogs van Esther de Korte
Do’s & don’ts bij het volgen van je rendement
Money facts

Als belegger bij Semmie kun je rustig achteroverleunen. Zodra je jouw doel hebt bepaald en je (periodieke) inleg is geregeld gaan wij voor je aan de slag. Je zet ons aan het werk, maar houdt uiteraard een oogje in het zeil. Want je wilt natuurlijk wel weten hoeveel rendement je maakt.

Bij het volgen van je beleggingen geven we je een overzicht van de do’s & don’ts zodat je met vertrouwen kan beleggen maar niet elke dag je rendement hoeft te checken.


1. Do: vertrouw op je strategie

Je belegt om bepaalde doelen te bereiken en met een bepaalde gedachte. Check je je rendement en sta je in de min? Of gaat het juist heel goed? Verbindt er op de korte termijn niet teveel conclusies aan. Koersen stijgen en dalen nu eenmaal, maar doordat je belegt voor de lange termijn hoef je niet te schrikken. De schommelingen op de beurs bieden juist kansen. Door periodiek te beleggen koop je de ene keer wat goedkoper in, en de andere keer wat duurder. Hierdoor krijg je een mooie gemiddelde aankoopprijs van je beleggingen. Kortom, vertrouw op je strategie en laat emoties niet de overhand krijgen.


2. Do: weet waar je naar kijkt

Er zijn verschillende manieren om naar je rendement te kijken. In je Semmie dashboard zie je snel jouw saldo en zie je bij de huidige waarde het resultaat in euro’s. Kijk je naar de grafiek van je rekening dan zie je in één oogopslag de ontwikkeling van je rendement. We hebben verschillende mogelijkheden ingebouwd om je rendement te checken zoals jij wilt:

  • Je kunt switchen tussen absoluut rendement en percentueel. Bij het absolute rendement zie je de ontwikkeling van je rendement in euro’s. Bij het percentuele rendement zie je de ontwikkeling van je rendement in procenten.
  • Ook kan je instellen per welke periode je je jouw rendement wil inzien. Je kunt kiezen voor de afgelopen maand (1M), afgelopen 3 maanden (3M) en de afgelopen 6 maanden (6M). Maar ook is het mogelijk om je rendement in te zien vanaf het begin van het jaar (YTD) en sinds het moment dat je bent begonnen met beleggen (STD).


Standaard tonen we je rendement sinds het begin dat je bent begonnen met beleggen en in percentages. Het rendementspercentage berekenen we trouwens aan de hand van de Modified Dietz methode. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees ons blog over de berekening van je rendementspercentage.


3. Don’t: Je rendement continu in de gaten houden

Liken, swipen, en tikken. We gebruiken onze mobiele telefoons de hele dag door. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld ruim 3 uur per dag naar het scherm kijken. Dan is het logisch dat je ook even de Semmie app opent om je rendement te checken.

Maar het is niet slim om te vaak je beleggingen te checken. Het is zelfs zo dat hoe vaker je je beleggingen checkt, hoe minder rendement je lijkt te maken. Dat komt omdat de kans op een positief rendement groter wordt naarmate je langer belegt.

Dit betekent trouwens niet dat we je afraden om de Semmie app frequent te openen. Want niet alleen vind je er interessante artikelen over beleggen en ons laatste nieuws, de app houd je ook on track als het gaat om je beleggingsdoel. Op basis van je inleg en beleggingsplan bekijken we continu of je nog op schema ligt. Zo niet, dan ontvang je van ons een seintje.


4. Do: Update je beleggingsplan

Een beleggingsplan is een plan dat als leidraad dient voor het bereiken van jouw financiële doelen. Het plan baseer je op je huidige situatie en bestaat uit je doelbedrag, tijd dat je wilt beleggen, het risico dat bij je past én hoe belangrijk je het vindt om je doel te behalen.

Maar je leven verandert continu. Misschien krijg je een nieuwe baan met een hoger inkomen, misschien een kind erbij en daardoor juist hogere lasten. Zorg er daarom voor dat je minimaal één keer per jaar je beleggingsplan evalueert en aanpast op je financiële situatie. Zo zorg je er ook voor dat je een realistisch beeld krijgt van het rendement dat je na mag streven. Benieuwd naar hoe je zelf een goed beleggingsplan opstelt? Lees dan ons artikel Hoe maak je een goed beleggingsplan?


5. Don’t: laten lijden door het nieuws van vandaag

In onze 24-uurseconomie is er altijd wel nieuws. Er gebeurt namelijk altijd wel ergens iets. Wat niet slim is om als belegger te doen, is om je te laten lijden door slechtnieuwsberichten. Blijf rationeel, ook wanneer de koersen dalen. Je belegt voor de lange termijn en daarom is het slim om het nieuws met een korreltje zout te nemen. Wist je trouwens dat professionele beleggers niet naar het nieuws van vandaag kijken voor hun strategie? Ze kijken juist naar de toekomst omdat dat het beste is voor hun rendement.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie