Ask Semmie

Drie portefeuilles, maar welke past bij jou?

Door Thomas van der Lee op 29 januari 2024 - leestijd: 5 min
Drie portefeuilles, maar welke past bij jou?
Ask Semmie

Beleggen doe je bij Semmie niet zelf. Als vermogensbeheerder investeren we je inleg namens jou. Dit betekent echter niet dat we zomaar bepalen hoe we voor je gaan beleggen. Jouw beleggingsdoel, inleg, persoonlijke situatie en risicobereidheid zijn dé uitgangspunten voor de manier waarop we voor je beleggen. En dat kan bij Semmie per rekening op drie manieren.


In het kort:

 • Elke belegger is anders, en daarom is het belangrijk dat je kunt beleggen op een manier die bij je past;
 • Semmie biedt drie modelportefeuilles aan: Semmie Solid, Smart en Sustainable. Drie portefeuilles met unieke kenmerken;
 • Gelukkig hoef je niet helemaal zelf een keuze te maken, we ondersteunen je graag bij het selecteren van de juiste portefeuille.


Beleggen op de manier bij jou past

De manier waarop wij (voor jou) beleggen is gebaseerd op ons beleggingsbeleid. Via ons beleggingsbeleid leggen we kort en krachtig uit hoe we beleggen, waarin belegd wordt en wat de doelstellingen van de modelportefeuilles zijn. Ongeacht in welke modelportefeuille je bij Semmie belegt: ons beleggingsbeleid vormt de basis.

Maar we realiseren ons natuurlijk ook dat elke belegger anders is. Zo neemt de ene belegger graag wat meer risico, terwijl de ander juist tevreden is met een mooi gemiddeld rendement. Weer anderen geven de voorkeur aan lage fondskosten, terwijl voor sommigen het duurzame aspect juist de belangrijkste factor is.

Om ervoor te zorgen dat we zo goed mogelijk voor je kunnen beleggen, op de manier die het beste bij jou past, bieden we drie modelportefeuilles aan: Semmie Solid, Semmie Smart en Semmie Sustainable. Alle drie de portefeuilles hebben hun eigen kenmerken, en daar geven we graag meer informatie over.


Semmie Solid

De Solid portefeuille is er voor beleggers die op zoek zijn naar een beleggingsportefeuille waarmee ze kunnen beleggen tegen lage fondskosten en met een brede spreiding van beleggingen. Deze portefeuille is geschikt voor beleggers met een langetermijnhorizon, en die dus minimaal vijf jaar willen beleggen. De portefeuille bestaat daarbij uit een mix van aandelen- en obligatiefondsen, waardoor in totaal belegd kan worden in ruim 9.000 posities. De fondsen waarin belegd wordt, zijn:


De doelstelling van deze portefeuille is om een marktconform rendement te behalen die in lijn is met de benchmarks: de MSCI ACWI ESG Screened index (voor de aandelen) en de Bloomberg MSCI Euro Aggregate Sustainable and Green Bond SRI index (voor de obligatiekant van de portefeuille). Op het gebied van duurzaamheid worden bij deze portefeuille controversiële sectoren, zoals wapens, tabak en kolen vermeden. Ook spelen de ESG-factoren (Enivornmental, Social, Governance) een belangrijke rol.


Samengevat:

 • Focus op lage fondskosten, een marktconform rendement en de lange termijn;
 • De portefeuille bestaat uit een breed gespreide combinatie van aandelen- en obligatiefondsen (afhankelijk van het risicoprofiel);
 • De portefeuille vermijdt bedrijven die zich bezighouden met controversiële activiteiten.


Semmie Smart

Onze Smart portefeuille is een modelportefeuille die bestaat uit dezelfde combinatie van aandelen en obligaties als Semmie Solid, met als toevoeging private markten.

Aandelen, obligaties en private markten zijn drie verschillende beleggingscategorieën met verschillende risico's en mogelijke rendementen. Daarbij reageren ze alle drie verschillend op wereldwijde (economische) gebeurtenissen. Door deze drie samen te voegen in één portefeuille, streven we ernaar om een robuuste portefeuille op te bouwen die gericht is op beleggers die niet alleen beleggen om een aantrekkelijk rendement te behalen, maar ook om het mogelijk te maken om tegelijk te beleggen in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven.

Private markten zijn over het algemeen minder beleggingen dan aandelen en obligaties. Private markten vormen een verzamelnaam voor niet-beursgenoteerde beleggingen, waaronder vastgoed, private equity en private debt vallen. Doordat deze beleggingen niet-beursgenoteerd zijn, zijn de prestaties minder afhankelijk van de schommelingen op de beurs . Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kan de beurs op korte termijn zowel diepe dalen als hoge pieken vertonen. Door tevens te investeren in private markten, streven we ernaar onze beleggers bescherming te bieden tegen deze marktschokken.

Het feit dat dergelijke schokken minder impact hebben op private markten heeft te maken met de mate van liquiditeit. Liquiditeit refereert aan de snelheid en het vermogen om een belegging tegen een redelijke prijs te verkopen. Beleggingen die liquide zijn (zoals aandelen, ETF's en staatsobligaties) zijn gemakkelijker te verhandelen dan illiquide beleggingen, waardoor er grotere prijsfluctuaties zullen zijn als het goed gaat maar vooral als het minder goed gaat op de beurs.

De fondsen, waar deze portefeuille uit bestaat, zijn dezelfde als waar onze Solid portefeuille uit bestaat, met één verschil: je belegt middels de Smart portefeuille ook in private markten via de Capiva Plus Fund Art.8 ESG Tracker. De Capiva Plus Fund Art.8 ESG Tracker is speciaal ontwikkeld om particuliere beleggers toe te laten treden tot private markten zonder hoge minimale inleg, maar ook om te kunnen beleggen in private markten met een dagelijkse verhandelbaarheid. De tracker investeert in niet-beursgenoteerd vastgoed, private equity (investeringen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn) en private debt (leningen aan bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn) door te beleggen in het Capiva Plus Fund. De investeringen van het fonds worden voornamelijk gedaan in Nederland, België en Luxemburg.


Samengevat:

 • Focus op brede spreiding van beleggingen waarbij extra aandacht wordt geschonken aan de verhouding risico/rendement;
 • De portefeuille bestaat uit een combinatie van aandelenfondsen, obligatiefondsen waarbij de verhouding verschilt per risicoprofiel, en daarnaast voor 25% uit private markten;
 • De portefeuille vermijdt bedrijven die zich bezighouden met controversiële activiteiten.


Semmie Sustainable

Met de Sustainable portefeuille investeer je in bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het behalen van de doelen die zijn opgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Zo investeer je in bedrijven die zich actief bezig houden met het indammen van klimaatrisico's en/of het benutten van kansen door bijvoorbeeld nieuwe technologieën te ontwikkelen.

Een aantal fondsen uit de portefeuille richten zich daarnaast specifiek op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In 2015 heeft de VN 17 Sustainable Development Goals afgesproken. Door de handen ineen te slaan willen landen mondiale problemen zoals armoede en de klimaatcrisis aanpakken. Kies je voor deze portefeuille, dan draag je bij aan het behalen van deze doelen. Zo investeer je bijvoorbeeld in fabrikanten van schone energie en bedrijven die bezig zijn met innovatie voor de gezondheidszorg.

We streven ook bij deze portefeuille naar een aantrekkelijk rendement door te kiezen voor een brede spreiding van beleggingen (ruim 3.000 posities).

De fondsen waarin belegd wordt, zijn:


Een flinke lijst, maar deze portefeuille volgt dan ook de kern-satelliet strategie: de aandelenportefeuille wordt opgebouwd met een vaste kern met daar omheen een aantal satellieten. Deze strategie refereert naar ons zonnestelsel. Hier draaien manen (satellieten) om een planeet (de kern). De vaste kern zijn fondsen die zich inzetten voor een klimaatrobuuste economie. De satellieten zijn themafondsen die een actieve bijdrage leveren aan de SDG’s.


Samengevat:

 • De portefeuille bestaat uit een breed gespreide combinatie van aandelen- en obligatiefondsen (afhankelijk van het risicoprofiel);
 • Er wordt gebruik gemaakt van een kern-satelliet strategie.
 • In de kern wordt er belegd in bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het behalen van de doelen die zijn opgesteld in het Klimaatakkoord van Parijs. Daarnaast worden controversiële bedrijven uitgesloten.


Drie smaken, waar kies jij voor?

Beleggen bij Semmie doe je per rekening in één van de drie modelportefeuilles. Of je nu graag wat extra risico neemt, voor een mooi gemiddeld rendement gaat, verantwoord beleggen vooropstelt of juist je beleggingen extra wil spreiden; het is mogelijk. En natuurlijk is het ook mogelijk om te combineren. Door meerdere rekeningen te openen en per rekening een andere modelportefeuille te selecteren kun je jouw vermogen laten beleggen op de manier die het beste aansluit bij jouw financiële doelen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het