Beleggen

Duurzaam beleggen: hoe doe ik dat?

30 januari 2018
Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Duurzaam beleggen: hoe doe ik dat?
Beleggen

Je koopt duurzame vis, gebruikt groene stroom of je denkt na over een elektrische auto. Waarom zou beleggen dan ook niet duurzaam zijn? Je geld investeren voor later, zonder dat dat ten koste gaat van het milieu of mensenrechten. Klinkt goed. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Oké, je wil graag duurzaam beleggen. Je bent in ieder geval in goed gezelschap: 75% van alle beleggers heeft interesse in duurzame investeringen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek van Morgan Stanley. Onder millennials is zelfs 86% (zeer) geïnteresseerd. Alleen: hoe begin je met duurzaam beleggen? Je kunt natuurlijk je geld direct investeren, in bijvoorbeeld een windmolenpark of een start-up in sustainability. Zo steun je rechtstreeks een duurzaam initiatief. Alleen neem je veel risico. Als het project niet goed loopt, kun je een groot deel van je geld kwijtraken.


Meer inzicht, minder risico

Om je risico te spreiden, beleg je graag in veel verschillende aandelen en obligaties. Zo ben je niet afhankelijk van de prestaties van één of twee bedrijven. Maar hoe check je de duurzaamheid van al die bedrijven waar je in investeert? In je eentje alle jaarverslagen, rapporten en nieuwsberichten bijhouden, is eigenlijk niet te doen.

Dit is hoe Semmie het aanpakt: wij beleggen in aandelen- en obligatiefondsen – fondsen die ieder weer investeren in meer dan duizend bedrijven. We kiezen alleen fondsen die heel bewust kijken hoe duurzaam ‘hun’ bedrijven zijn. En: die actief niet-duurzame bedrijven uitsluiten. De fondsen waar Semmie op dit moment in belegt, sluiten bijvoorbeeld tabaksproducenten uit. En tegenwoordig ook een bedrijf als Volkswagen – als gevolg van het schandaal met sjoemelsoftware. Als we een fonds overwegen, dan moet het voldoen aan onze criteria voor duurzaamheid.


Hoe duurzaam is duurzaam?

Twee terechte vragen: wat is dan precies duurzaam? En: wat is de impact van duurzaam beleggen? Om bij de eerste te beginnen: Semmie kiest alleen beleggingen die goed scoren op én Environment (milieu), én Social (mens) én Governance (bestuur). Dit zijn de zogeheten ESG-criteria.

Daarnaast kiezen wij voor beleggingsfondsen die een grote impact maken op de duurzaamheid van de bedrijven waar ze in investeren. Om in kaart te brengen hoe groot de impact van duurzaam beleggen precies is, kun je beleggingsfondsen indelen in categorieën van lichtgroen (beetje duurzaam) naar donkergroen (heel duurzaam):

 1. Fondsen die controversiële activiteiten uitsluiten.
 2. Fondsen die niet alleen uitsluiten, maar ook nog een selectie maken op basis van scores op het gebied van duurzaamheid.
 3. Fondsen die ook actief meebepalen bij bedrijven waar ze in beleggen. Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van een bedrijf, stemmen deze fondsen ook mee, onder meer over beslissingen op het gebied van duurzaamheid.
 4. Impactbeleggen: direct geld investeren in bijvoorbeeld projecten voor alternatieve energie of in microkredieten.

Semmie belegt alleen in donkergroene fondsen. Zo maken we een maximaal duurzame impact, zonder dat we onnodige risico’s lopen met de beleggingen voor onze klanten.


What about rendement?

Duurzaamheid is belangrijk. Maar zonder een mooi rendement heeft duurzaam beleggen geen zin. De prestaties van duurzame beleggingsfondsen doen echter niet onder voor de rendementen van hun niet-duurzame broertjes. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van zakenbank Morgan Stanley: ‘Duurzaam beleggen blijkt meestal even goed te presteren als vergelijkbare traditionele beleggingen, en vaak zelfs beter.’

Semmie belegt nu bijvoorbeeld in 2 duurzame fondsen die beheerd worden door UBS. Die hebben over de afgelopen 3 jaar gemiddeld meer rendement gehaald dan vergelijkbare niet-duurzame fondsen. En minstens even belangrijk: de Carbon Footprint van deze 2 fondsen – de meetbare vervuiling door de bedrijven in deze fondsen - was gemiddeld 44,75% lager!


Duurzaam is langetermijnstrategie

Tot slot een voordeel van duurzaam beleggen waar wij sterk in geloven. Semmie belegt altijd voor de langere termijn. En bedrijven die nu serieus werk maken van duurzaamheid, zijn klaar voor de uitdagingen van de toekomst. En lopen over een paar jaar ver vooruit op hun concurrenten. Vandaag investeren in duurzaamheid, kan zich zo over een langere termijn dubbel en dwars terugbetalen.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

De Semmie app komt eraan! video
Semmie nieuws
De Semmie app komt eraan!
Zo bouw je pensioen op als zzp’er
Jij & Geld
Zo bouw je pensioen op als zzp’er

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


 • Duurzame beleggingsportefeuille
 • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Automatische rebalancing
 • Dividend herinvestering
 • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


 • Alle Basic features
 • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.