Beleggen

Duurzaam beleggen! Verantwoord beleggen! Wat betekent het eigenlijk?

Door Lodewijk op 10 oktober 2018 - leestijd: 4 min
Duurzaam beleggen! Verantwoord beleggen! Wat betekent het eigenlijk?
Beleggen

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. En dat is goed nieuws! Maar om eerlijk te zijn: het groeiende aanbod van duurzame beleggingen werkt ook een beetje verwarrend. Duurzaam, verantwoord, groen, social, sustainable… Hoe duurzaam beleg je nou eigenlijk?

Voor de duidelijkheid: alle aandacht voor duurzaam en verantwoord beleggen is goed. Als je investeert in jouw toekomst (of die van je kinderen), dan wil je natuurlijk dat die toekomst een beetje schoon, gezond en sociaal is voor iedereen. Maar als je kiest voor duurzaam, dan wil je wel weten wat dat dan inhoudt. En: hoe je duurzame beleggers moet vergelijken.


Appels en peren

Appels en peren. Allebei fruit, allebei gezond. Maar ze zijn niet hetzelfde. Dat zie je tegenwoordig ook bij (online) vermogensbeheerders. Iedere beleggingspartij belooft duurzaam beleggen. Toch is het ene duurzaam het andere niet.

Wat is dan echt duurzaam? Bij Semmie vinden we dat iedere belegger zelf mag bepalen hoe duurzaam hij of zij wil zijn. Alleen vinden we wel dat aanbieders eerlijk en duidelijk moeten zijn over hun duurzame beleid. Om het eenvoudig te houden, zien wij grofweg twee hoofdcategorieën: verantwoord beleggen en duurzaam beleggen.


1. Verantwoord beleggen

Zie dit als het instapmodel. Verantwoord beleggen betekent dat je geen geld steekt in bedrijven waar je gewoon, naja, geen geld in wil steken. Bedrijven die wapens maken. Of die kinderarbeid inzetten bij de productie van hun kleren of mobiele telefoons. Verantwoord beleggen is volgens ons niet meer dan logisch.

Niet zo lang geleden was dit helemaal nog niet zo vanzelfsprekend: beleggers keken alleen naar het rendement. Gelukkig zijn meer en meer beleggingen ‘verantwoord’. Wat echter verwarrend werkt, is dat verschillende beleggingspartijen – en daar zitten ook best bekende vermogensbeheerders tussen – dit ook ‘duurzaam’ noemen. Alleen: wie clusterbommenfabrieken uitsluit, zet zich niet per definitie in voor, zeg, een beter milieu.


2. Duurzaam beleggen

Is ‘groen’ dan duurzaam? Of ‘sociaal’? De term duurzaam kan eigenlijk niet zonder deze drie aspecten: én milieu én mens én goed bestuur. Ga maar na: een supermilieuvriendelijk bedrijf dat wel corrupt is… is dat duurzaam? Of een maatschappelijk betrokken organisatie, die af en toe een vaatje gif in de sloot loost… is dat duurzaam?

De internationale standaard voor duurzaam beleggen is een goede ESG-score. Hierbij worden bedrijven beoordeeld op hun inzet voor Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Met een milieubeleid om vervuiling tegen te gaan en grondstoffen zo effectief mogelijk te gebruiken. Met eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. En een bestuursvorm die bijvoorbeeld corruptie en belangenverstrengeling tegengaat. Doet een bedrijf het op deze drie vlakken beter dan zijn concurrenten, dan telt het als een duurzame investering.

De ESG-richtlijnen worden gesteund door onder meer de Verenigde Naties. En door Semmie. Wij nemen duurzaamheid serieus en selecteren dus alleen beleggingen die zich inzetten voor én milieu én mens én goed bestuur.


Kan het nog duurzamer?

Ja, gelukkig kan het altijd duurzamer. Maar niet altijd voor iedereen. Bovenop de ESG-score kun je als belegger ook kiezen om je geld alleen te steken in projecten die direct gericht zijn op duurzaamheid. Bijvoorbeeld een windmolenpark, of in een tech-bedrijf dat zorg voor veel mensen betaalbaar maakt. Dit heet ook wel impactbeleggen.

Impactbeleggen is nuttig, duurzaam en kan ook een mooi rendement opleveren. Alleen voor de kleinere belegger, zoals de klanten van Semmie, zijn deze investeringen vaak (nog) niet haalbaar. Bijvoorbeeld omdat deze bedrijven niet altijd beursgenoteerd zijn, waardoor het niet eenvoudig is om aandelen te kopen of verkopen. Of omdat impactfondsen vaak in één project investeren en we daardoor geen spreiding meer kunnen toepassen.

Gelukkig is de markt voor impactbeleggen in beweging. En kijkt Semmie actief hoe we in de toekomst ook kunnen beleggen in fondsen voor bijvoorbeeld alternatieve energie, zorg-ideeën of drinkwater. Om zo bij te dragen aan een beter toekomst, voor onze klanten én onze wereld.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.