Ask Semmie

Hoe bouw je een duurzaam pensioen op?

Door Thomas van der Lee op 06 september 2021 - leestijd: 5 min
Hoe bouw je een duurzaam pensioen op?
Ask Semmie

Duurzaamheid is een breed begrip en heeft daarom ook vaak meerdere betekenissen. Zo worden termen als groen, sustainable, milieu of ecologisch voor duurzaam aangezien. En dat is niet helemaal fout, maar het begrip is breder dan dat.


Wat is duurzaam?

Iets dat duurzaam is, is gemaakt om lang mee te gaan of om lang te gebruiken. Wanneer men het over duurzame producten heeft, bedoelt men meestal producten van goede kwaliteit, die stevig zijn en niet schadegevoelig zijn.

Duurzame energie is energie die niet voortkomt uit fossiele brandstoffen die ontgonnen worden en waarvan er een beperkte hoeveelheid aanwezig is op aarde.

Een duurzame levensstijl is een ecologisch verantwoorde levensstijl, waarbij men bewust omgaat met het leefmilieu, voeding en de spullen die men gebruikt, met als doel om zo weinig mogelijk negatieve impact te hebben op het milieu.

En dan is er ook nog duurzaam beleggen waarbij je investeert in én voor de toekomst.

Als iets duurzaam is, dan is het gericht op de lange termijn, zelfs als het op korte termijn meer voordelen kan bieden. Het woordenboek omschrijft duurzaam dan ook als lang durend, blijvend en houdbaar.


Een duurzaam pensioen opbouwen

Een veel gestelde vraag tegenwoordig is hoe duurzaam pensioenen in hun huidige vorm nog zijn. Het pensioenstelsel staat al jaren ter discussie. De AOW-leeftijd blijft maar stijgen en pensioenfondsen hebben te maken met lage dekkingsgraden en worden zelfs gekort. Als je op korte termijn met pensioen gaat is dat geen fijn vooruitzicht, maar al helemaal niet als het nog 20 of 30 jaar duurt. Er is een hoop onzeker.

Om het pensioenstelsel duurzamer te maken is er vorig jaar een nieuw pensioenakkoord gesloten. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: je blijft samen met je werkgever pensioen opbouwen en een pensioen is dan ook gegarandeerd. Maar pensioenen worden straks meer gelinkt aan de economisch voorspoed. Daardoor wordt het pensioen straks beweeglijker. Het gaat eerder omhoog als het economisch beter gaat, en omlaag als het economisch slechter gaat.

Om een duurzaam pensioen op te bouwen waar je lange tijd van kunt genieten zorgt de link van pensioen aan de economische ontwikkelingen voor onzekerheid. Daarom is het ook slim om zelf aan de slag te gaan en een ontspannen oude dag niet teveel van externe factoren af te laten hangen.

Zo kun je een Semmie lijfrenterekening openen. Je legt dan (maandelijks) een bedrag in en bouwt zo een extra pensioenpotje op. Je krijgt inkomstenbelasting terug over het bedrag dat je met Semmie Pensioen belegt. En je betaalt inkomstenbelasting tegen een lager tarief wanneer het pensioen wordt uitgekeerd. Hoeveel je jaarlijks mag inleggen is afhankelijk van het persoonlijke ‘pensioentekort’: de overheid bepaalt jaarlijks via een vaste formule, de zogenaamde fiscale jaarruimte, hoeveel je jaarlijks belastingvrij mag bijsparen voor je pensioen. Weet echter wel dat het niet de bedoeling is om tussentijds je inleg op te nemen, je betaalt dan een fiscale ‘boete’.

Een tweede optie is ‘gewoon’ beleggen via een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder, zoals bij Semmie. Je mag je inleg dan niet van je inkomen aftrekken. Het heffingsvrije vermogen, net zoals bij een spaarrekening, geldt wel gewoon, waardoor je over een deel geen vermogensbelasting betaalt. In 2021 is dit heffingsvrije vermogen €50.000 voor alleenstaanden. Fiscale partners mogen hun heffingsvrije vermogen aan elkaar overdragen, zodat zij samen een heffingsvrij vermogen in box 3 van €100.000 hebben.

Beleggen zonder slot erop kent zo zijn eigen voordelen. Je weet namelijk niet wat er tot aan je pensioen allemaal gaat gebeuren. Misschien heb je het geld plotseling hard nodig. Dan is het fijn dat je erbij kan. En als het ontzettend goed gaat, ben je niet gebonden aan een maximaal bedrag dat je mag storten.


In 25 jaar naar ruim 2 ton extra voor je pensioen. Realistisch?

Door te beleggen kan je een mooi extra rendement opbouwen voor je oude dag, zodat je zonder zorgen achter de geraniums kunt zitten. Maar daar moet je dan wel op tijd voor beginnen.

Een duurzaam pensioen opbouwen

Bron: Berekenhet.nl


Stel je hebt nu €10.000 beschikbaar en je hebt maandelijks €300 over om in te leggen. Met een looptijd van 25 jaar en een verwacht jaarlijks rendement van 5% kom je dan uit om een verwacht bedrag van €210.000. Maak je van die looptijd 30 jaar in plaats van 25, dan is je verwachte eindkapitaal zelfs bijna €290.000. Laten we eens gek doen er nog eens 5 jaar bij optellen, dan is je verwachte eindkapitaal na 35 jaar €390.000! Natuurlijk zijn dit schattingen en zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar het geeft een mooi inzicht dat hoe eerder je begint met een duurzaam pensioen op te bouwen, des te meer je profiteert van de tijd. Wil je trouwens zelf berekenen hoeveel jij mogelijk kan verwachten? Dat kan op berekenhetzelf.nl.


Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het