College van Drs. Landman

Een (h)eerbetoon

Door Willem Landman op 27 mei 2020 - leestijd: 3 min
Een (h)eerbetoon
College van Drs. Landman


Vorige maand is Arnold Heertje overleden. Wellicht zegt zijn naam je niets en sommigen van jullie zullen zich afvragen: is dat familie van? Inderdaad Raoul is zijn zoon. Maar in mijn beleving is zijn vader vele malen belangrijker.

Ook zullen sommigen van jullie zich realiseren dat het boek voor het vak Economie dat je op de middelbare school gebruikte was geschreven door ene A. Heertje. Inderdaad De kern van de Economie, het standaardboek voor scholen, kwam van zijn hand. Dat pakte hij overigens heel slim aan. Hij was lid van de examencommissie middelbaar onderwijs voor het vak ‘staatshuishoudkunde' (zo heette economie als schoolvak vroeger) en stelde ieder jaar een paar significante wijzigingen in het programma voor die dan ook meteen in het boek (een nieuwe druk) verwerkt dienden te worden waardoor oude drukken niet meer bruikbaar waren. Reken uit je winst!


Oorwassing

Ik mocht Heertje wel ondanks dat hij mij een aantal malen stevig de oren waste. Op papier was hij meedogenloos maar als ik hem trof was hij altijd uiterst aimabel. Hij werd de laatste jaren al wel wat ouder, niet alleen fysiek maar ook in zijn gedrag. Zo hebben wij beiden een keer nadat wij gezamenlijk zitting hadden in een forum over ‘De nieuwe economie’ een uur door de parkeergarage gedoold op zoek naar zijn auto. Het was een blauwe volgens hem maar toen we hem uiteindelijk vonden bleek deze toch echt groen te zijn. Beiden waren we – maar dit terzijde – fervente fans van het oeuvre van stripauteur Marten Toonder in wie wij samen een groot econoom herkenden. Ik raad je aan eens “Ollie B. Bommel en de bovenbazen” te lezen, dan weet je waarom.

De laatste keer dat we elkaar troffen – op een congres in de beurs van Berlage – gaf hij mij een arm en mocht ik hem naar zijn stoel begeleiden. Ondertussen deelde hij mij wel mede dat ik mijn talenten vergooide aangezien ik mij met zoiets verwerpelijks als ‘beleggen’ bezighield. Toen ik hem uitlegde dat het mij vooral te doen was om een verklaring te zoeken en te geven van het gedrag van met name particuliere beleggers, knikte hij en met zijn kenmerkende hoge stem zei hij: ”Ja, ja ik snap het. Dan is het goed”.


Felle discussies

Hij kon ook ongemeen fel uit de hoek komen.Toen ik in het FD met de toenmalige Chief Risk Officer van de ING, Wilfred Nagel, in een discussie verwikkeld was over de wijze waarop banken met risico omgingen en dan met name risico van leningen aan het MKB (ondernemers werden vaak snel in het zogenaamde ‘bijzonder beheer’ gemanipuleerd en dan volledig uitgekleed door de bank) reageerde hij ongemeen fel door te stellen dat Mevrouw Landman er niet veel van snapt.” Dit ondanks dat boven het artikel een foto van mij met een kale kop en behaard gezicht prijkte. Ik kreeg een overzicht toegezonden van artikelen die ik zou moeten gaan lezen alvorens mij weer in het verbale strijdperk te begeven. Ik heb niet gereageerd.


Econoom des Vaderlands

Ik heb hem ooit, niet geheel tot zijn ongenoegen want hij was behoorlijk ijdel, voorgedragen als Econoom des Vaderlands. Dat vond hij wel leuk en ik kreeg een dankbrief. Hij was niet alleen op educatief gebied belangrijk. Zo gaf hij nog steeds – ondanks dat hij als hoogleraar aan de UvA was verbonden – op een middelbare school in Amsterdam les en tijdens een gastcollege bij mij was dat te merken. Een groep van ongeveer 150 studenten was muisstil en luisterde geboeid naar zijn verhaal. Zijn belangrijkste bijdrage aan de economie is wel de incorporatie van het belang van welzijn als onderdeel van de definitie van welvaart. Op dit moment tijdens de coronacrisis een niet geheel onbelangrijk onderwerp.

Een mooi mens en groot econoom is heen gegaan. Vandaar dit (h)eerbetoon van mevrouw Willem Landman.


Willem Landman is coördinator van de opleiding Beleggen en docent Behavioral Finance/Beleggingsadvies aan de Hogeschool van Amsterdam, promovendus aan Tilburg University en wetenschappelijk onderzoeker.

Ook interessant voor jou?

Riskant risico - Willem Landman
College van Drs. Landman
Riskant risico - Willem Landman
De macht van getallen - Willem Landman
College van Drs. Landman
De macht van getallen - Willem Landman
De beurs - Willem Landman
College van Drs. Landman
De beurs - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie