Money facts

Semmie's verwachting voor 2022: een beweeglijk beursjaar

Door Koen Kersten op 11 januari 2022 - leestijd: 7 min
Semmie's verwachting voor 2022: een beweeglijk beursjaar
Money facts

Gaat de beurs dit jaar verder stijgen, dalen, of blijven de koersen toch gelijk? Dat is dé vraag die beleggers bezighoudt in een tijd waarin het vertrouwen dun is. Hoe de beurzen er aan het einde van dit jaar voorstaan is natuurlijk onbekend, maar beursjaar 2022 heeft alle ingrediënten in zich om er één vol beweeglijkheid te worden.


2021 was het jaar van herstel

Het afgelopen jaar stond in het teken van herstel. Herstel van de schade die het coronavirus achterliet. Niet alleen op maatschappelijk gebied maar zeker ook op economisch vlak.

Het herstel dat volgde was alleen zo voortvarend dat de economie opveerde met een snelheid waar niemand op had gerekend. Deze opleving leidde aan de ene kant tot mooie economische groeicijfers en prima beursprestaties maar aan de andere kant ook tot problemen die we dit jaar nog gaan voelen.

Aan de grote vraag van consumenten naar producten kon namelijk niet worden voldaan door de producenten. Problemen binnen de toeleveringsketens, een tekort aan (zee)containers, lockdowns, hoge energieprijzen en chiptekorten zorgden daarbij voor een inflatieniveau wat voor onze generatie onbekend is. En dan is er natuurlijk ook nog het coronavirus. De omikronvariant laat zien dat er nog volop (economische) risico’s aanwezig zijn voor 2022.


Omgaan met de uitdagingen van vandaag de dag

In 2022 zal er steeds meer toegewerkt worden naar het ‘nieuwe normaal’. De verwachting is dat de het coronavirus minder impact heeft op het dagelijks leven dan dat het in 2020 en 2021 heeft gehad. Het virus kan naar de achtergrond verdwijnen als minder dodelijke varianten de overhand krijgen. Als farmaceuten daarnaast nog betere medicatie tegen het virus kunnen ontwikkelen lijkt een volledige indamming steeds dichterbij te komen. De economie profiteert hiervan: consumenten zullen weer meer gaan uitgeven.

Daarbij is een switch van vraag van goederen naar diensten vanzelfsprekend. Want na de vele lockdowns smachten we naar een diner in een restaurant, een avondje naar het theater of een dagje uit. Alle spullen hebben we inmiddels toch wel in huis.

De schaduw die in 2021 over de marken hing was, naast het coronavirus, de hoge inflatie. En de verwachting is dat die in 2022 ook nog hoog blijft. Zeker in de eerste helft van het jaar. Dat de centrale banken (met name in Europa) stellig zeggen dat de inflatie weer naar beneden zal gaan biedt namelijk geen zekerheid. Er is namelijk gebleken dat ook zij slecht kunnen inschatten wat de inflatie gaat doen. Hun streven is een gemiddelde inflatie van rond de 2%. De afgelopen maanden is gebleken dat die doelstelling niet behaald kan worden. Het huidige hoge inflatieklimaat zorgt er dus voor dat centrale banken in actie moeten komen.

Daarom worden steunprogramma’s afgebouwd en gaan de rentes stijgen. Tijdens de crisis zijn de rentes laag gehouden en bleven steunprogramma’s van kracht. Met het afbouwen van de steunprogramma’s en het verhogen van de rente naar gewenste niveaus wordt de hoge inflatie verder te lijf gegaan door de Europese en Amerikaanse centrale banken.

Elders in de wereld, met name in de opkomende markten, zijn er al meerdere renteverhogingen geweest door regionaal grote inflatiestijgingen. Maar ook de centrale banken van ontwikkelde landen als Nieuw-Zeeland, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben hun rentes al verhoogd. Alles om de hoge inflatie te lijf te gaan.


2022: een jaar van aanhoudende groei met pieken en dalen

Dat hoogtevrees een rol speelt op de beurs, bleek eind vorig jaar toen de omikronvariant van het coronavirus zijn intrede deed. Onze Nederlandse AEX daalde die dag met 3,2%. Die daling is inmiddels goedgemaakt, maar het ging met horten en stoten. Positief nieuws omtrent de variant werd met gejuich ontvangen, negatief nieuws deed koersen dalen. Een eventuele nieuwe mutatie van het virus kan dus wederom grote invloed hebben op het vertrouwen van beleggers en de beurskoersen. We weten gelukkig wel dat de beurzen, en de economie veerkrachtig genoeg zijn en dat er met de juiste steun door overheden relatief weinig schade wordt ondervonden.

Voor 2022 wordt voor de wereldeconomie een groei van 4,9% verwacht. De groei van afgelopen jaar wordt daarmee doorgezet. Deze economische groei stut het vertrouwen dat beleggers in bedrijven kunnen hebben. De mooie cijfers die het afgelopen jaar werden neergezet kunnen worden herhaald, al dan eventueel in mindere mate. Dat maakt beleggen ook in 2022 interessant. Al blijft het natuurlijk beleggen, een positief rendement is niet gegarandeerd.

2022 lijkt het jaar van beweeglijkheid te worden. Goed nieuws en slechts nieuws omtrent het coronavirus, de inflatiecijfers en de rentes wordt heftig ontvangen in een tijd waarin naar rust en zekerheid wordt verlangd. Dit biedt in ieder geval genoeg kansen voor beleggers.


Lees ook: Slim omgaan met schommelingen op de beurs


Wat doet Semmie voor jouw beleggingen in 2022?

Bij Semmie gaan we al een tijdje mee, en hebben daarom ook al het een en ander meegemaakt. Daarom hebben we nu de ervaring om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen zo goed mogelijk de uitdagingen op de beurs doorstaan én doen we ons uiterste best om een zo goed mogelijk rendement te behalen.

Hoe we dat doen? Door de beleggingen actief te monitoren, te rebalancen waar nodig, het hoofd koel te houden en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken:

  • We monitoren de beurs en de beleggingen op dagelijkse basis
    Zo houden we voor onze beleggers in de gaten of we de beleggingsportefeuilles moeten aanpassen om de beursuitdagingen op de lange termijn te kunnen blijven weerstaan.

  • We houden het hoofd koel
    We weten niet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en maken daarom geen koortsachtige beslissingen. Alles wordt goed overdacht.

  • We houden onze blik op de toekomst gericht
    Beleggen doe je voor de lange termijn. We weten niet wat 2022 ons gaat brengen, en of de beurs (tijdelijk) naar boven of naar beneden gaat, maar wat we wel weten is dat beleggen voor de lange termijn de grootste kans biedt op een positief rendement.


Wat kan je zelf doen het aankomende beursjaar?

De beurs kent haar eigen wetten. Daarom is het ook niet duidelijk hoe de koersen zich dit jaar gaan ontwikkelen. Je kunt aan het eind van het jaar tegen een positief rendement aankijken, maar ook tegen een negatief rendement. Onthoud daarbij dat je belegt voor de lange termijn, een eventueel minder beleggingsjaar kan dus voorkomen.

Probeer je daarnaast niet te veel te laten leiden door je emoties, zeker als de koersen dalen. Je bent dan eerder geneigd om beslissingen te nemen die je rendement negatief kunnen beïnvloeden. Spot daarnaast de koopkans. Als de koersen dalen kun je er ook voor kiezen om juist wat extra geld in te leggen in plaats om ervoor te kiezen om je huidige beleggingen te verkopen. Denk er maar over na: als een winkel korting geeft wilt iedereen iets kopen, maar als de beurs korting geeft zijn we angstig.

Het laatste punt is dat de rente dit jaar gaat stijgen, maar die blijft toch nog op een relatief laag niveau. Dat zorgt ervoor dat er weinig rendabele alternatieven zijn om iets met je geld te doen. Bij gebrek aan slecht nieuws kunnen de aandelenkoersen dan ook nog prima verder stijgen. Meer info over deze tips vind je trouwens op deze pagina.

Koen Kersten
Koen Kersten

Analyst Asset Management

Alle blogs van Koen Kersten

Koen dompelt zich graag helemaal onder in de wereld van beleggen. Als analist schrijft hij voor Semmie over de marktontwikkelingen. Maar het liefste is hij bezig met het optimaliseren van onze modelportefeuilles.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het