Insights

Een hoger rendement dankzij het achtste wereldwonder?

Door Thomas van der Lee op 27 juli 2020 - leestijd: 4 min
Een hoger rendement dankzij het achtste wereldwonder?
Insights

Als je aan Einstein denkt, zal je niet meteen de link maken met beleggen. Je denkt misschien aan de formule E=mc2 of misschien wel aan z’n warrige kapsel. Maar Einstein kan ook van grote invloed zijn op de manier waarop jij belegt en je uiteindelijke rendement. Hoe dit zit leggen we hieronder uit.

Albert Einstein zei naar verluidt in een interview: “Rente-op-rente is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het. Hij die dat niet doet, betaalt het.” De basis van deze uitspraak, ondanks dat hij ongeveer 100 jaar geleden is gedaan, is nog steeds enorm krachtig en wordt ook nog steeds vaak aangehaald.

Voor iedereen die voor de lange termijn belegt, is het essentieel om de kracht van het rente-op-rente effect (ook wel samengestelde rente genoemd) te begrijpen én te benutten. Maar wat is samengestelde rente nu precies? Samengestelde rente is de exponentiële toename van de waarde van een investering. Of, eenvoudiger gezegd, het is de rente die je op je rente verdient.


Het sneeuwbaleffect

Laten we het visueel maken voor je. Met de huidige temperaturen zal het niet snel meer gebeuren, maar stel je maakt een sneeuwpop. Die bestaat doorgaans uit twee delen (een lichaam en een hoofd). Om het hoofd te maken begin je met een sneeuwbal (= je oorspronkelijke inleg). Je rolt deze langzaam rond in de sneeuw en deze wordt langzaam groter (= de rente op je inleg). Hier ga je mee door. Het is een langzaam en eentonig proces totdat er opeens iets duidelijk wordt: de sneeuwbal wordt niet alleen groter en groter, maar met een sneller en sneller tempo (= rente-op-rente). Het is natuurlijk wel van belang dat je de rente die je ontvangt laat staan, anders zal het effect teniet gedaan worden.


Het achtste wereldwonder in de praktijk

Zo werkt het ook met beleggen. Al is er bij beleggen wel sprake van rendement-op-rendement in plaats van rente-op-rente. Het uitgangspunt blijft wel hetzelfde. Laat je oorspronkelijke inleg én het rendement dat je daar over hebt ontvangen staan en ontvang uiteindelijk weer rendement op je rendement!


Een fictief voorbeeld:

Stel je opent een rekening en je stort €1.000. Je laat dit 30 jaar staan en je behaalt hier elk jaar 7% rendement op. Dan is die €1.000 na 30 jaar €7.612 waard. Wacht je nog eens 10 jaar dan is die €7.612 verdubbeld tot bijna €15.000. Na verloop van tijd versnelt de groei namelijk, wat betekent dat je investering in steeds kortere tijd kan verdubbelen, gewoon door gebruik te maken van de kracht van rendement-op-rendement. Let er wel op dat het beleggen blijft. Beleggen kent risico’s. Je beleggingen kunnen dus ook minder waard worden en niets is gegarandeerd.

Beleggen via het rendement-op-rendement principe klinkt vrij eenvoudig maar niet veel mensen gebruiken het. Dit heeft twee belangrijke redenen:


1. Instant gratification

De belangrijkste vereiste om dit te laten slagen is tijd. Hoe langer je de tijd neemt om je beleggingen te laten groeien, hoe groter en positiever de uitkomst zal zijn (over het algemeen). We leven nu alleen in een maatschappij die ons heeft aangemoedigd om meteen beloond te worden. In de psychologie noemt men dit instant gratification. Wanneer je hoort dat je een aantal jaar moet wachten voordat je ergens de vruchten van kan plukken zal het voor velen demotiverend werken.


2. Your time in the market is more important than timing the market

Een andere veel voorkomende reden die men geeft, is “het is nu een slechte tijd om te beginnen.” In de jaren zeventig hadden we een recordniveau van inflatie, in de jaren tachtig zorgde Black Monday voor de grootste beurscrash sinds de jaren twintig. In de jaren 1990 kende we een periode van langdurige recessie. Momenteel zijn er veel economieën in de wereld, zoals Griekenland, die nog steeds aan het herstellen zijn van de financiële crisis van 2008. En hoe gaan de beurzen zich verder gedragen door de angst voor het coronavirus? Toch blijven de koersen op de aandelenmarkten gemiddeld stijgen. En de verwachting is dat ze dit blijven doen. Wat is dan het juiste moment om in te stappen? Elk moment is het juiste moment om in te stappen. De timing van je inleg is veel minder belangrijk dan de tijd die deze mag opleveren. Zo komen we bij de aloude beurswijsheid your time in the market is more important than timing the market terecht.


Your time in the market is better than timing the market<br>


Tot slot

Samenvattend is beleggen voor de lange termijn, dankzij het rendement-op-rendement effect, een slimme manier om je vermogen gestaag te laten groeien. Een oud Chinees spreekwoord vat de essentie mooi samen: “De beste tijd om een boom te planten was twintig jaar geleden, de op een na beste tijd is nu.” Leun dus achterover en laat het achtste wereldwonder van Einstein in je voordeel werken.

Wil je zelf berekenen hoe het rendement-op-rendement effect voor jou zou kunnen uitpakken? Bekijk dan snel de tool op onze website. Heb je toch nog vragen? Stel ze dan via de chat!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het