Semmie in de spotlight

Een product waar de gebruiker centraal staat

Door Tessa Ham op 21 april 2023 - leestijd: 4 min
Een product waar de gebruiker centraal staat
Semmie in de spotlight

In Semmie in the spotlight maak je kennis met de mensen achter Semmie. Deze keer is dat Timo, onze UI/UX designer. De kans bestaat dat je nog niet eerder van UI/UX design hebt gehoord of in ieder geval niet goed weet wat dit precies inhoudt, maar elke keer dat je de app opent, krijg je met zijn keuzes te maken. In deze Semmie in the spotlight vertelt Timo meer over zijn relatief nieuwe vakgebied.

Gebruiksvriendelijkheid is één van de belangrijkste prioriteiten binnen Semmie. Het product maken we immers voor jou, de gebruiker. Als UI/UX designer zoekt Timo, samen met collega’s, naar de perfecte balans tussen gebruiksvriendelijkheid en design.


Zo soepel mogelijk

“Elke app heeft bepaalde doelen, de redenen waarom jij als gebruiker de app gebruikt; bij Semmie zijn dat bijvoorbeeld het controleren van je behaalde rendement en het inleggen van geld. In mijn vakgebied, ‘UI/UX design’, zorgen we ervoor dat we de app zo indelen dat jij, de gebruiker, bij het bereiken van deze doelen tegen zo min mogelijk problemen aanloopt. De interactie met het product, het proces dat je doorloopt, moet zo soepel mogelijk verlopen.

UX staat dan ook voor user experience en draait om gebruiksvriendelijkheid. Bij UX design zet je de gebruiker centraal, in plaats van dat je een design maakt omdat je het simpelweg mooi vindt. Dit spreekt mij erg aan. Door middel van onderzoek, het maken van prototypes en het testen van deze prototypes, kom je tot een kloppend product waar de gebruiker daadwerkelijk blij van wordt.”


Het oog wil ook wat

“Het oog wil echter ook wat, en dat is waar UI om draait. Deze afkorting staat voor user interface en gaat over het daadwerkelijke ontwerp van een product. Bij UX kijk je naar het grotere plaatje; waar haken gebruikers af, is het product effectief? Bij UI kijk je naar het grafische ontwerp: ziet het product er ook aantrekkelijk uit?

In mijn vakgebied zijn de meningen verdeeld over deze twee vormen van ontwerpen. De ene kant is van mening dat deze twee heel goed kunnen samengaan, terwijl de andere kant zegt dat je maar één van de kampen kunt vertegenwoordigen. Zelf ben ik van mening dat ze wel door eenzelfde ontwerper kunnen worden ingezet. Op persoonlijk vlak ben ik nog aan het onderzoeken welke van de twee ik het meest interessant vind; daar zou ik me later nog meer in willen verdiepen.

UI/UX design is een nieuwe ontwikkeling binnen de digitale wereld. Toen ik met mijn eerste studie Product Design begon, stond dit nog in de kinderschoenen. Nog steeds zijn er genoeg voorbeelden van apps en websites waarbij de ervaring verre van soepel is. Ik denk dat veel bedrijven er in de komende periode de essentie van gaan inzien en er veel aan kunnen en zullen hebben.


“Creativiteit moet toegepast kunnen worden in de echte wereld en niet alleen bij een concept blijven.”Gedurende mijn vervolgstudie Communication & Multimediadesign ben ik me steeds meer in UX design gaan specialiseren. Ervaring op het gebied van UI had ik op dat moment al opgedaan, maar dit bleef ik op de achtergrond toepassen.

UI/UX is voor mij de ideale combinatie tussen creativiteit en toepasbaarheid. Ik ben gaan ontwerpen, omdat ik van creativiteit houd. Ik vind wel dat er achter creativiteit een idee moet schuilen. Het moet toegepast kunnen worden in de echte wereld en niet alleen bij een concept blijven. Gedurende mijn studies heb ik mogen ontdekken op wat voor verschillende manieren ontwerp kan worden toegepast en hoe je er mensen mee kunt helpen.”


Kwaliteit waarborgen

“Mijn werkweken verschillen erg, maar mijn hoofdtaak bij Semmie is ontwerpen. Momenteel zijn we met het designteam hard aan het werk om een nieuwe stijl neer te zetten die de groei en professionaliseringsslag die we bij Semmie hebben doorgemaakt, goed weerspiegelt. Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een design system. Hierin worden alle kleuren, typografie, knoppen en andere designelementen gedefinieerd in één bestand. Zo heeft iedereen overzichtelijk hoe alle components moeten worden gebruikt en waarborgen we de kwaliteit.


Timo werkt aan UI/UX design


Want kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Daar onderscheidt Semmie zich in, vind ik. Je ziet bij elk team dat we streven naar het best mogelijke resultaat en altijd kritisch zijn. Ook de open cultuur is voor mij een onderscheidende factor; ik voel me hier echt op mijn plek. Voor mij is het belangrijk dat ik me op mijn werk op mijn gemak voel en dat was tijdens mijn sollicitatiegesprek meteen het geval.

Ook toen ik hier begon met werken, merkte ik onmiddellijk dat ik mezelf kan zijn, collega’s heel behulpzaam zijn en we bovendien allemaal een goede drive hebben om het best mogelijke product neer te zetten.

In principe heeft elk bedrijf een missie en visie, maar binnen Semmie leeft iedereen daar echt naar.“


Werken bij Semmie

Wil jij ook onderdeel worden van het Semmie Team? Er staan meerdere vacatures open!

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Ook interessant voor jou?

Samen kom je tot het beste product
Semmie in de spotlight
Samen kom je tot het beste product
Mensen zijn meer dan een nummer
Semmie in de spotlight
Mensen zijn meer dan een nummer
Aan een half woord genoeg
Semmie in de spotlight
Aan een half woord genoeg
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het