Money talks

Handige tips om eerder te kunnen stoppen met werken

Door Thomas van der Lee op 12 november 2021 - leestijd: 4 min
Handige tips om eerder te kunnen stoppen met werken
Money talks

De AOW-leeftijd blijft stijgen. Gelukkig wel minder snel dan voorheen. Maar het betekent nog steeds wel dat we allemaal langer moeten doorwerken en veel later met pensioen mogen gaan dan we vroeger dachten.

Niet iedereen wil zich daarbij neerleggen. En dat is logisch. Want hoe fijn is het om eerder te stoppen met werken? We geven je tips die je erbij kunnen helpen om eerder met pensioen te gaan, om zo te kunnen genieten van je welverdiende vrije tijd. En zoals zo vaak het geval is: hoe eerder je begint, hoe beter!


1. Bereken hoeveel je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken

Elk jaar meerdere keren op vakantie, de nieuwste telefoon kopen en een luxe auto rijden: het is een fijne levensstijl maar je kan je afvragen of je het daadwerkelijk nodig hebt. Zeker als je eerder wil stoppen met werken is het aanpassen van je levensstijl een logische stap. Je kunt het geld namelijk ook gebruiken om je vervroegde pensioen te financieren. Als je al op je 60ste wilt stoppen met werken, dan heb je tot de AOW-leeftijd nog zo’n 7 jaar te gaan. Die tijd moet je overbruggen met eigen financiën.

Stop je eerder met werken en denk je te kunnen leven van zo’n €1.000 per maand, dan moet je dat bedrag vermenigvuldigen met het aantal maanden tot je AOW-leeftijd: dat is namelijk het bedrag dat je nodig hebt. Bij het bovenstaande voorbeeld is dat ongeveer €84.000. Laat dat bedrag je niet afschrikken. Zie het als een doel om te bereiken.


2. Zet je geld aan het werk

Hopelijk ben je niet afgeschrikt door het bovenstaande bedrag. Ter vergelijking: als je tijdens je gehele werkzame carrière fulltime zou werken, en gemiddeld €3.000 per maand zou verdienen. Dan zou je in die 40 jaar zo’n €1.500.000 hebben verdiend.

Een groot deel van het geld dat Nederlanders verdienen wordt op de spaarrekening gezet. Alleen zijnde rentes momenteel erg laag en daardoor levert sparen weinig op.

Je geld aan het werk zetten doe je door te beleggen. Dat levert over het algemeen meer rendement op dan sparen, maar is ook risicovoller. Het voordeel van het rendement dat je maakt door te beleggen, is dat je daar uiteindelijk ook weer rendement op kan maken: rendement-op-rendement.


3. Zorg voor een passief inkomen

Een passief inkomen is een inkomen waar je slechts één of een paar keer iets voor hoeft te doen, waarna je vervolgens een periodiek inkomen genereert. Zodoende heb je blijvend profijt van die inspanning(en), zonder dat je daar actief nog iets voor hoeft te doen. De uitdrukking 'slapend rijk worden' is hierop van toepassing.

Er zijn vele manieren waarop je een passief inkomen kan genereren, maar probeer allereerst te kijken of je geld kunt verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen. Ben je goed in gitaarspelen, maak dan je eigen videocursus en probeer die aan de man te brengen. Of zet een affiliate website op. Een overzicht van hoe je passief inkomen kunt genereren geven we je in dit artikel.


4. Begin zo vroeg mogelijk met geld opzij te zetten

Hoe jonger je bent, hoe minder financiële middelen je tot je beschikking hebt over het algemeen. Het lijkt dan ook een oneerlijke strijd ten opzichte van de wat oudere medemens die meer te besteden heeft. Maar het grote voordeel dat je wel aan je zijde hebt is tijd. Door zo vroeg mogelijk geld opzij te zetten kan het extra lang renderen. En daar pluk jij later de vruchten van.


5. Laat je inspireren door anderen

Je bent niet de enige die van plan is om eerder te stoppen met werken. Met jou zijn er vele anderen, waaronder de auteur van het artikel. Maar wist je ook dat er een hele beweging is die er alles aan doet om zo vroeg mogelijk te stoppen met werken? Dat is de FIRE-beweging.

Financial Independence Retire Early, afgekort als FIRE, is een groeiende beweging van mensen die een set van principes toepassen (de FIRE-principes) met als doel om niet pas op je 67ste met pensioen te hoeven gaan. Wanneer dan wel? Dat hangt af van in hoeverre je de principes volgt. De FIRE-beweging streeft financiële onafhankelijkheid na en hoe je dat invult mag je zelf weten. De aanhangers delen veel bruikbare tips & tricks om eerder te stoppen met werken. Ook geïnspireerd geraakt? Google dan even naar FIRE of Financial Independence Retire Early en je vindt alle informatie die je nodig hebt om zelf te starten.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het