Money facts

Deze eigenschappen maken je een succesvolle belegger

Door Thomas van der Lee op 30 augustus 2022 - leestijd: 4 min
Deze eigenschappen maken je een succesvolle belegger
Money facts

Hoewel de beurs en beleggen complex kunnen zijn, kun je als je in bezit bent van de juiste eigenschappen prima succesvol beleggen. Je hoeft dan ook geen doorgewinterde belegger te zijn om je doelen op de lange termijn te behalen. Met standvastigheid en een koel hoofd kom je al een heel eind.


1. Niet te veel bezighouden met wat je niet in de hand hebt

Er zijn zaken in het leven waar je controle op kunt uitoefenen, en er zijn zaken waar je geen invloed op hebt. Vrijwel niemand weet wat de financiële markten morgen, overmorgen of volgende maand gaan doen. Probeer dus niet actief te beleggen en niet het juiste instapmoment te vinden: dat bestaat ook niet. Succesvolle beleggers laten de waan van de dag aan zich voorbij gaan.

Ben je aan het beleggen voor je pensioen, voor een wereldreis of voor je kind? Stel dan een beleggingsplan op om dat doel te bereiken en houd je daaraan. Je belegt voor de lange termijn, dus de waan van de dag kan je aan je voorbij laten gaan. Consistentie en doorzettingsvermogen zijn een stuk belangrijker om succesvol te beleggen dan dat micromanagen is.


2. Succesvol beleggen? Laat je dan niet leiden door je emoties

Vaak wordt gezegd dat je eerste gevoel dat je bij iets hebt het belangrijkst is, of dat je een onderbuikgevoel moet volgen. Niet op de beurs. Emoties staan vaak haaks op het maken van de juiste keuzes. Handelen uit emoties maakt het lastig om rationeel naar je beleggingen en de markt te kijken. Je wilt over het algemeen beleggingen kopen als de koersen laag zijn en verkopen als ze hoog staan. Wanneer emoties als angst en hebzucht ons gedrag overnemen doe je eerder het tegenovergestelde. Succesvolle beleggers maken dan ook keuzes met hun hoofd in plaats van hun hart.


3. Zorg voor een financiële buffer, maar laat deze niet te groot worden

Als je belegt neem je een risico, maar het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het risico dat je neemt je nooit in grote problemen kan brengen. Beleg daarom altijd met geld dat je kunt missen. Het is daarbij belangrijk dat je een noodpotje opbouwt voor onvoorziene uitgaven. Een lekkende dakgoot of kapotte auto moet snel vervangen kunnen worden. Een financiële buffer helpt je om deze uitgaven te dekken. Vaak wordt gesproken dat je financiële buffer ongeveer 3 á 6 maandsalarissen groot moet zijn, al is het per geval verschillend.

Zit er te veel geld in je noodpotje, dan kan de huidige lage rentestand en hoge inflatie tegen je gaan werken. Veel rendement behaal je niet op je spaargeld, en door de hoge inflatie wordt je geld feitelijk minder waard. Je zou ervoor kunnen kiezen om het bedrag dat je extra in je potje hebt zitten (ook) te beleggen, al is beleggen wel risicovoller dan sparen.

Tip: Bereken hoe groot je eigen financiële buffer moet zijn via de Nibud BufferBerekenaar.


4. Wacht niet op morgen wat je vandaag ook kunt doen

Een Chinees spreekwoord luidt “het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag”. Deze wijsheid is ook op beleggers van toepassing. Je kunt namelijk geen rendement behalen als je niet aan het beleggen bent. Het heeft dus geen zin om te wachten op het juiste instapmoment en de markt te timen. Gemiddeld stijgen de koersen op de aandelenmarkten. En de verwachting is dat ze dit blijven doen. Succesvolle beleggers weten dit en hebben vertrouwen dat het goed komt.


5. Wees volhardend

Succesvolle beleggers zijn succesvol omdat ze goed met tegenslagen om kunnen gaan. Koersdalingen of onzekerheden als renteverhogingen hebben weinig tot geen invloed op hun gedrag. Ook kiezen ze er vaak voor om periodiek geld in te leggen. Zo kunnen ze profiteren van koersdalingen, kopen ze hun beleggingen voor een mooie gemiddelde aankoopprijs en groeit de inleg gestaag door. Op die manier bouwen ze vol vertrouwen aan hun financiële toekomst. Wie weet jij straks ook.

Deze eigenschappen maken je stuk voor stuk een succesvolle belegger. Ze helpen je om je rendement te maximaliseren. Als bonustip kunnen we je nog meegeven dat het altijd slim is om te leren van anderen, van de beste beleggers ooit bijvoorbeeld. Want om een succesvolle belegger te worden hoef je het wiel niet zelf uit te vinden, je mag best een beetje bij anderen afkijken. En bij wie kun je dat beter doen dan bij de meest succesvolle beleggers ooit?

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het