Trending

Eindejaarscheck voor je vermogen: wat is slim om dit jaar nog te regelen?

Door Thomas van der Lee op 16 november 2022 - leestijd: 6 min
Eindejaarscheck voor je vermogen: wat is slim om dit jaar nog te regelen?
Trending

Nog maar een paar weken en het jaar zit er alweer op. Traditiegetrouw is dit de periode waarin men druk bezig is met de voorbereidingen op de feestdagen. Maar deze periode is ook bij uitstek het moment om je vermogen wat extra aandacht te geven. Er zijn namelijk financiële voordelen en regelingen waar je dit kalenderjaar nog gebruik van kan maken. En zo kan je uiteindelijk een mooi bedrag besparen.


In het kort:

  • Als het einde van het jaar in zicht is, is het slim om nog gebruik te maken van enkele financiële voordelen of regelingen.
  • Veel van dit soort voordelen of regelingen zijn jaargebonden: 1 januari staat de teller weer op nul.
  • Let er hierbij wel op dat financiële regelingen voor iedereen anders kunnen uitvallen. Bepaal dus altijd zelf of het slim is om gebruik te maken van een van de mogelijke regelingen.


1. Benut de schenkingsvrijstellingen van 2022

Elk jaar mag je van de Belastingdienst een bepaald bedrag schenken zonder dat jij of de ontvanger daar belasting over hoeft te betalen. Voor 2022 is bepaald dat er €2.274 belastingvrij geschonken mag worden, ongeacht je relatie met de ontvanger. Dus of het nu een buurman of je kleinkind is, je mag dit jaar nog €2.274 schenken zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen.

Maar schenk je als ouder aan je kind? Dan mag je zelfs €5.677 belastingvrij schenken. Wanneer je als ouder je kind financieel extra wil ondersteunen, kan het slim zijn om dit jaar nog gebruik te maken van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken. Op 1 januari begint het nieuwe fiscale jaar en staat de teller weer op nul. Al kan je volgend jaar natuurlijk ook weer een belastingvrije schenking doen.


2. Afschaffing ‘jubelton’: alleen dit jaar nog meer dan een ton belastingvrij schenken

In deze moeilijke huizenmarkt willen veel ouders hun kinderen financieel ondersteunen. Daarvoor was de ‘jubelton’ een mooie oplossing. Want als je kind - als deze tussen de 18 en 40 jaar oud is - een huis koopt of verbouwt, dan mag je daarvoor als ouders eenmalig maximaal €106.671 belastingvrij schenken.

Echter heeft deze maatregel tot oneerlijkheid op de huizenmarkt geleid. Daarom schaft de overheid vanaf 1 januari 2023 deze maatregel af. Vanaf 1 januari wordt de vrijstelling verlaagd naar €28.947. 2023 kan hierbij als een tussenjaar gezien worden, want in 2024 verdwijnt deze maatregel helemaal. Wil je dus een flink bedrag schenken voor de aankoop of verbouwing van het huis van je kind, dan is het slim om dat dit jaar nog te doen.

Het is belangrijk om hierbij te weten dat de ontvanger de schenking niet direct hoeft uit te geven. De ontvanger van de schenking heeft namelijk tot 31 december 2024 de tijd om het geld uit te geven.


3. Extra pensioen opbouwen? Benut je jaarruimte van dit jaar nog

Voor iedereen is het belangrijk om een goed pensioen te regelen. Zeker nu het onrustig is in pensioenland. Maar niet iedereen benut de mogelijkheden om zelf extra pensioen op te bouwen: vaak wordt de jaarruimte onbenut gelaten. De jaarruimte is het bedrag dat je per jaar belastingvriendelijk op een lijfrenterekening mag storten om extra pensioen op te bouwen. AOW en (hoogstwaarschijnlijk) werkgeverspensioen ontvang je sowieso als je met pensioen gaat. Maar door jaarlijks je lijfrente te benutten, zorg je voor het spreekwoordelijke extra appeltje voor de dorst. En door consistent te zijn kan dat een flinke appel worden.

Benieuwd naar hoe groot jouw jaarruimte is en hoe je daar dit jaar nog van kan profiteren? Kijk dan eens op onze speciale Semmie Pensioen pagina.


4. Wachten met kopen van een huis? Als particulier misschien wel, als belegger niet

In 2023 gaat de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor kopers van een eigen huis, die tussen de 18 en 35 jaar zijn, omhoog. Ligt deze grens nu nog op €400.000, volgend jaar gaat deze omhoog naar €440.000.

Ben je momenteel van plan om een huis te kopen, waarvan de prijs tussen de €400.000 en €440.000 ligt, dan kan het slim zijn om pas in 2023 eigenaar te worden. Even wachten met het tekenen van de overeenkomst kan je hierbij minstens €8.000 opleveren.

Hier staat tegenover dat de overdrachtsbelasting van beleggingspanden en overig onroerend goed omhooggaat. Het algemeen tarief van de overdrachtsbelasting wordt verhoogd van 8% naar 10,4%. Dit tarief geldt voor de aankoop van een vakantiewoning, een verhuurwoning, een garagebox of bedrijfsgebouw.

Indien je van plan bent om onroerend goed aan te kopen om te verhuren en/of te gebruiken als vakantiewoning, dan kan het gunstig zijn om dat nog in 2022 te doen.


5. Extra inleggen en meeprofiteren van een eindejaarsrally op de beurs?

De beurs is onvoorspelbaar: niemand weet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen. Maar data uit het verleden leggen wel patronen bloot. Die patronen hebben aangetoond dat er in de laatste weken van het jaar vaak een flinke stijging van de koersen plaatsvindt. Zo’n stijging in korte tijd in december wordt ook wel een eindejaarsrally genoemd. Wat de precieze aanleiding van de rally is, is onbekend. Maar het is wel duidelijk dat koersen het in december vaak extra goed doen.

Zo is de belangrijkste Amerikaanse index, de S&P 500, tussen 1950 en 2019 in 74% van de gevallen in de maand december gestegen. Alhoewel dit natuurlijk geen garantie voor de toekomst biedt, kan het wel een interessante ontwikkeling zijn voor beleggers die denken dat we het jaar goed gaan afsluiten en daardoor wat extra willen inleggen.


Percentuele ontwikkeling bekende indices in de maand december:

Jaar

AEX

S&P 500

DAX

Dow Jones

FTSE 100

2016:

5,68%

2,18%

7,90%

2,97%

5,77%

2017:

0,88%

1,19%

-0,82%

2,01%

5,30%

2018:

-6,06%

-10,16%

-6,20%

-9,67%

-4,73%

2019:

1,22%

3,75%

0,95%

2,72%

3,52%

2020:

3,06%

2,56%

3,22%

2,64%

1,19%

2021:

2,64%

5,61%

5,20%

6,81%

3,01%

Let op: in het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst


6. Los schulden af of doe toch nog die grote aankoop

Elk jaar bepaalt de overheid wat het bedrag is dat we belastingvrij mogen sparen en beleggen. Dat is het heffingsvrij vermogen. Je betaalt daar geen belasting over. Voor 2023 ligt de grens op €57.000 (bij fiscaal partnerschap op €114.000). Je betaalt dan vermogensbelasting over je spaargeld en beleggingen boven die grens.

Om te bepalen hoeveel jij eventueel zou moeten betalen kijkt de Belastingdienst op 1 januari 2023 naar je totaalsaldo. Als je wil voorkomen dat je belasting moet betalen, kan het slim zijn om (op een verantwoordelijke manier) dit jaar nog extra geld uit te geven. Los schulden af, vervang je auto, los extra af op je hypotheek of betaal je zorgkosten in één keer. Bij dat laatste krijg je vaak ook nog een kleine korting.


7. Stap over

Het einde van het jaar is traditiegetrouw het moment waarop contracten aflopen: je kan switchen van kabelaanbieder, van zorgverzekeraar of van energieleverancier. Blijven zitten is makkelijk, maar financieel vaak niet het voordeligst. Je mist zo namelijk welkomstbonussen of je krijgt bij een andere partij meer voor hetzelfde geld.

Online zijn er genoeg partijen die je kan gebruiken om aanbieders met elkaar te vergelijken. Let er wel altijd op dat je de nieuwe kosten die je maakt inzichtelijk hebt. Vaak wordt er namelijk geadverteerd met de eerste paar maanden korting, om vervolgens wel het totale bedrag te moeten betalen.

Heb je geen zin om over te stappen, maar wil je wel korting krijgen? Dan kun je je huidige aanbieder opbellen met de vraag of ze ook jou een mooie aanbieding kunnen doen. Vragen staat vrij en niet geschoten is altijd mis. Vooral bij kabelaanbieders kan je zo een mooie korting bedingen.


Staar je niet blind op financiële voordelen

Met bovenstaande tips kan je mogelijk profiteren van financiële voordelen. Wat we hierbij wel willen meegeven is dat het belangrijk is om je niet volledig blind te staren op het financiële aspect. Twijfel je bijvoorbeeld om over te stappen van zorgverzekering en zou je daardoor goedkoper uit zijn, maar wordt er dan wel minder zorg vergoed? Dan kan het slim zijn om niet over te stappen.

Kijk dus altijd naar je levenssituatie voordat je een keuze maakt. Financieel voordeel is mooi, maar een goede nachtrust op de lange termijn is misschien nog wel belangrijker.


Disclaimer

Let op: Semmie geeft geen fiscaal advies. We hebben bovenstaande tips met grote zorgvuldigheid samengesteld. Mocht je willen weten hoe je zelf het beste kan profiteren van financiële voordelen in jouw specifieke situatie, dan is het slim om met een financieel adviseur in gesprek te gaan.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het