De enige zekerheid die je bij beleggen hebt

Door Tessa Ham op 5 maart 2024, leestijd: 6 minuten

“De enige zekerheid van beleggen is dat de uitkomst onzeker is”, aldus Sem van Berkel senior. Van Berkel stond aan de wieg van de Nederlandse optiebeurs en heeft sindsdien zijn sporen in de beleggingswereld verdiend als market-maker, trader, bankier en vermogensbeheerder. Als iemand de enige zekerheid die je bij beleggen hebt kent, is het deze beursexpert wel.

Maar wat doe je als je niet weet wat je kunt verwachten? Hoe kun je dan keuzes maken? Laat staan de juiste keuzes? We vertellen je hoe je het beste kunt omgaan met onzekerheid op de beurs en waarom je die onzekerheid ook juist kunt omarmen.

In het kort:
  • Door een verscheidenheid aan factoren kan niemand voorspellen wat de koers van morgen is;
  • Bij een langetermijnstrategie is dit niet erg. Het verlies dat je maakt bij een waardedaling van je portefeuille is slechts ongerealiseerd, totdat je daadwerkelijk verkoopt;
  • Blijf er daarom actief voor kiezen om niet van je beleggingsplan af te wijken;
  • Wie met een ander perspectief kijkt naar de onzekerheid die bij beleggen hoort, kan deze ook juist omarmen.

De onzekerheid die met beleggen gepaard gaat

De koers van morgen is niet te voorspellen. Dit komt omdat marktvolatiliteit wordt veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren: van economische omstandigheden tot geopolitieke spanningen. Ook de manier waarop beleggers reageren op deze factoren, oftewel het beleggerssentiment (de houding van beleggers ten opzichte van de markt), zorgt ervoor dat de enige zekerheid van beleggen onzekerheid is.

Garantie op een positief rendement kan niemand beloven, maar je kunt de kans op een positief rendement wel vergroten door rekening te houden met de marktvolatiliteit en de onzekerheid die bij beleggen hoort. Dit doe je onder andere door een langetermijnstrategie aan te houden, actief ervoor te kiezen om niets te doen en te accepteren dat beleggen met risico’s gepaard gaat.

Verlies wordt pas gerealiseerd als je verkoopt

Ook als het goed gaat op de beurs, weet je dat er een moment gaat komen waarop het weer minder gaat. Met een langetermijnstrategie en een goed gespreide portefeuille hoeft dit echter geen reden tot paniek te zijn. Eigenlijk is een waardedaling van je portefeuille voornamelijk van belang als je net op dat moment van plan was een onttrekking te doen. Je verlies wordt immers alleen gerealiseerd als je jouw beleggingen verkoopt voor een lagere prijs dan dat je ze hebt aangekocht.

Het is belangrijk jezelf dit voor te houden wanneer je portefeuille in waarde daalt: was je van plan je beleggingen te verkopen? Als dit niet het geval was, omdat je een langetermijnstrategie hebt, dan is er geen reden tot paniek. Het verlies wordt niet gerealiseerd.

De financiële markten hebben in het verleden al heel wat te verduren gekregen, zoals de kredietcrisis in 2008 en de uitbraak van de coronapandemie in 2020. Beide waren significante gebeurtenissen waarvan de impact overal ter wereld gevoeld werd.

Wanneer we echter uitzoomen op de resultaten van de MSCI World Index, zien we dat de index in beide gevallen uiteindelijk is hersteld. Deze index is samengesteld uit ruim 1.650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. Door deze zeer brede spreiding wordt de index vaak als voorbeeld genomen om te kijken hoe het gaat met de wereldeconomie.

De ontwikkeling van de MSCI World Index sinds 2008

Van tevoren is niet te voorspellen geweest hoe lang er voor het herstel nodig zou zijn. Het is daarom van belang dat je beleggingshorizon lang genoeg is. De beurzen zijn in het verleden uiteindelijk hersteld, maar je moet wel de tijd hebben om hierop te wachten.

In het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk nooit garantie voor de toekomst, maar de historische gegevens kunnen troost bieden en voor meer geduld zorgen in een mindere periode op de beurs.

Kies er actief voor om geduld te hebben

Een waardedaling accepteren is noodzakelijk, maar dat maakt het niet minder lastig. Zeker wanneer je portefeuille een periode een positief rendement heeft behaald. Het ervaren van verlies voelt over het algemeen twee keer zo erg als een winst van hetzelfde bedrag. Dat wordt in behavioral finance ook wel verliesaversie genoemd.

Behavioral finance is onderdeel van de gedragseconomie en stelt dat psychologische invloeden en vooroordelen van invloed zijn op de beslissingen die beleggers maken. Door verliesaversie is de kans groot dat je, onbewust, onredelijke beslissingen neemt in een poging om geen geld te verliezen. Bijvoorbeeld het onttrekken van geld, omdat je bang bent dat de daling doorzet.

De Bank of America becijferde echter hoe groot het gemiste rendement kan zijn voor beleggers die proberen op het juiste moment in en uit te stappen. Op basis van gegevens die teruggaan tot 1930 heeft de bank vastgesteld dat als een belegger de 10 beste dagen van de S&P 500 index elk decennium zou missen, zijn totale rendement 28% zou bedragen. Als de belegger daarentegen de volatiliteit zou doorstaan en belegd zou blijven, zou het rendement 17.715% bedragen.

Dat komt omdat de beste dagen van de markt vaak volgen op de grootste dalingen. Je kunt hier als belegger niet van profiteren als je net onttrekkingen hebt gedaan. Wanneer je onttrekkingen doet op het moment dat koersen gaan dalen, ben je eigenlijk al te laat. Hetzelfde geldt voor als je stortingen doet op het moment dat koersen gaan stijgen. Kies er daarom actief voor om je geduld te bewaren en bij je plan te blijven, juist ook als je bang bent geld te verliezen.

Beleggen met een plan

Het wordt makkelijker om actief te kiezen om je geduld te bewaren als je van tevoren een plan hebt opgesteld en weet dat je een portefeuille hebt die aansluit op jouw beleggingsdoel, beleggingshorizon, en bereidheid en tolerantie om risico’s te dragen. Daarom krijg je bij het openen van een Semmie-rekening een persoonlijk beleggingsplan toegestuurd waar deze factoren in zijn meegenomen.

Door daarnaast spreiding aan te brengen in je portefeuille, verminderen we de beweeglijkheid van je portefeuille. Verschillende sectoren, regio’s en beleggingscategorieën reageren immers anders op economische en geopolitieke ontwikkelingen. Diversificatie zorgt er hierdoor voor dat je portefeuille minder kwetsbaar wordt voor deze ontwikkelingen. Daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om te profiteren van het groeipotentieel van deze verschillende sectoren, regio’s en beleggingscategorieën.

Een ander perspectief

Onzekerheid wordt vaak gezien als iets negatiefs. Maar is dit wel terecht? Kijk bijvoorbeeld eens naar een sportwedstrijd. Je kunt alle teams of atleten nog zo analyseren voor een wedstrijd, het blijft onzeker of jouw favoriet wel of niet wint, en met wat voor verschil. Dat kun je als vervelend beschouwen, maar eigenlijk maakt dat aspect het juist zo plezierig om naar sport te kijken.

Ook op het gebied van beleggen kan een ander perspectief worden ingenomen als het om onzekerheid gaat. De koers van morgen is niet te voorspellen, maar hoe erg is dit wanneer je hierop bent voorbereid en je geen overhaaste emotionele beslissingen maakt die onnodig verlies veroorzaken?

Het is dezelfde onzekerheid die kan zorgen voor aantrekkelijke rendementen. Rendement is immers een beloning voor het risico dat je loopt. Eigenlijk is het juist de onzekerheid die beleggen zo interessant maakt.