Semmie nieuws

Portefeuille update: nieuwe naam, nieuwe fondsen en kostenwijziging

Door Thomas van der Lee op 07 juli 2022 - leestijd: 4 min
Portefeuille update: nieuwe naam, nieuwe fondsen en kostenwijziging
Semmie nieuws

Op 14 juli 2022 is de naam van onze huidige modelportefeuille veranderd in ‘ESG portefeuille’. Dit kwam mede omdat Semmie de nieuwe impact portefeuille heeft gelanceerd. Maar daar blijft het niet bij. We hebben nieuwe fondsen geselecteerd met een bredere spreiding en de kostenstructuur is gewijzigd.


Verlaging en herstructurering kosten

Vanaf 14 juli zijn de fondskosten door onze nieuwe selectie fondsen verlaagd naar 0,14%. De beheerfee wordt hierbij vanaf 1 augustus aangepast naar 0,75%. Daardoor betaal je straks in totaal 0,89% als je in de ESG portefeuille belegt. Voorheen waren de totale kosten 0,94%.


Naamswijziging portefeuille

Iedereen die tot op heden bij Semmie belegde, deed dat in onze modelportefeuille. Met de komst van de nieuwe impact portefeuille biedt Semmie vanaf 14 juli niet één maar twee modelportefeuilles aan. De huidige modelportefeuille krijgt dus een update met nieuwe fondsen en een nieuwe naam.

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. In onze ESG portefeuille vind je bedrijven terug die intensief bezig zijn met het klimaat, mens & maatschappij en goed bestuur. ESG is namelijk gebaseerd op het simpele idee dat bedrijven pas een goed en duurzaam financieel rendement kunnen leveren als ze waarde creëren: voor stakeholders, voor de maatschappij en voor het klimaat.


Nieuwe fondsen

Met de nieuwe fondsselectie voor de ESG portefeuille beleg je straks in ruim 4.500 bedrijven die de ESG-criteria serieus nemen. Onze aandelenfondsen richten zich op de Verenigde Staten, Europa, opkomende markten en Japan. Onze obligatiefondsen bestaan vooral uit Europese bedrijfsobligaties, maar beide fondsen bestaan wel uit bedrijfsobligaties met een andere looptijd. De vernieuwde ESG portefeuille gaat bestaan uit de volgende fondsen:


Aandelenfondsen:

  • Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF
  • UBS MSCI Europe ESG Universal Low Carbon Select ETF
  • iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF
  • iShares MSCI Japan ESG Screened UCITS ETF


Obligatiefondsen

  • Amundi Index Euro Corporate Sri 0-3 ETF
  • SPDR® Bloomberg SASB Euro Corporate ESG UCITS ETF


We geven per fonds aan waar we voor je in gaan beleggen.


Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF DR ETF:

Met dit fonds beleggen we bij Semmie in de grootste Amerikaanse bedrijven. Dit fonds volgt namelijk de S&P 500 ESG Index. Omdat het de ESG variant volgt wordt er alleen belegd in de meest duurzame bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 index. Zo worden bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met tabak, kolen en wapens uitgesloten.


UBS MSCI Europe ESG Universal Low Carbon Select ETF:

Dit fonds maakt het voor Semmie mogelijk om te beleggen in duurzame Europese bedrijven. Het fonds volgt hierbij de MSCI Europe Index maar gooit hier een duurzaamheidsfilter overheen. Hierdoor worden bedrijven die zich onder andere bezighouden met kernwapens, civiele vuurwapens, tabak, kolen, de winning van fossiele brandstoffen uitgesloten.

Omdat klimaatverandering een belangrijk aandachtsgebied is voor zowel investeerders als regelgevers, is daar bovenop een filter opgenomen dat zich richt op de 5% hoogste CO2-uitstoters: ook die worden uitgesloten.


iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF:

Dit fonds stelt Semmie in staat om te beleggen in opkomende markten. Dit zijn landen die bezig zijn om van ontwikkelingsland uit te groeien naar een economisch ontwikkeld land. Denk hierbij aan landen als Brazilië, Mexico, Nigeria en Turkije.

Het fonds streeft ernaar de prestatie van een index te volgen die bestaat uit bedrijven uit opkomende markten. De index filtert de bedrijven die betrokken zijn bij de productie van (kern)wapens, tabak, kolen, oliezand en civiele vuurwapens eruit, en bedrijven die de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties schenden.


iShares MSCI Japan ESG Screened UCITS ETF:

Dit fonds heeft dezelfde ideologie als het fonds dat hierboven beschreven is. Alleen belegt dit fonds niet in opkomende markten maar in Japanse bedrijven.


Amundi Index Euro Corporate Sri 0-3 ETF

In onze ESG portefeuille vinden we 2 obligatiefondsen terug. De eerste is de Amundi Index Europe Corporate Sri 0-3 ETF. Dit fonds streeft ernaar de prestatie van een index te volgen die bestaat uit kortlopende (een maximale looptijd van 3 jaar) Europese bedrijfsobligaties die voldoen aan de ESG-criteria. Zo worden bedrijven die zich bezighouden met (kern)wapens, tabak, alcohol, gokken en kernenergie uitgesloten. Daarnaast omvat dit fonds uitsluitend obligaties met MSCI-ESG ratings uit de 4 hoogte ratingniveau ’s (AAA, AA, A, BBB).


SPDR® Bloomberg SASB Euro Corporate ESG UCITS ETF

Ook dit fonds belegt in kortlopende Europese bedrijfsobligaties die voldoen aan de ESG-criteria. Dit fonds belegt echter alleen in obligaties van industriële, nuts- en financiële bedrijven. Denk hierbij aan banken, telecomproviders en financiële dienstverleners.


Welke portefeuille past bij jou?

Het is belangrijk dat je belegt op een manier die bij je past. Daarom stellen we je vanaf 14 juli, als je inlogt, een aantal vragen over je duurzaamheidsvoorkeur. Door antwoord te geven op die vragen wordt bepaald welk van beide duurzame modelportefeuilles het beste bij jouw past. We raden je aan om de uitkomst te volgen, maar de keuze is uiteindelijk aan jou.


Heb je vragen over onze modelportefeuilles?

In onze Support sectie hebben we extra veelgestelde vragen toegevoegd en oude vragen geüpdatet. Heb je toch nog vragen die je niet beantwoord krijgt via onze Support sectie? Stuur ons dan een berichtje via de chat. Wij zijn van 08:00 tot 22:00 uur beschikbaar om je vragen te beantwoorden.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het