Trending

Europa in de schijnwerpers

Door Thomas van der Lee op 11 juni 2021 - leestijd: 4 min
Europa in de schijnwerpers
Trending

Vandaag is het dan eindelijk zover. Met ruim een jaar uitstel begint vandaag de 16e editie van het Europees Kampioenschap voetbal. De strijd tussen de verschillende Europese landen barst vandaag los met de grote vraag welk land straks op 11 juli in Londen de beker, de Coupe Henri Delaunay, omhoog mag tillen.

Wordt het voor Nederland net zo’n succes als in ’88? Of wordt het een farce zoals in 2012 (de laatste keer dat we meededen)? Toen gingen we roemloos ten onder tegen Duitsland, Portugal en Denemarken.

Hoe dan ook, het EK voetbal zet Europa in de spotlight. Waar op de voetbalvelden vanaf vandaag de landen de degens kruisen, staan ze in de beleggingswereld vaak zij aan zij. Bij Semmie duiken we daarom vandaag in dit werelddeel en zetten alle opmerkelijke beurs- en beleggingsgerelateerde weetjes voor je op een rij!


De grootste Europese beursgenoteerde bedrijven

Facebook, Amazon, Apple en Tesla: we kennen de aandelen allemaal want ze behoren tot de grootste aandelen ter wereld, het punt is alleen dat het Amerikaanse aandelen zijn. Europese aandelen spelen qua grootte op wereldniveau niet echt mee. In de top 10 van grootste aandelen wereldwijd bevinden zich 3 beursgenoteerde bedrijven uit Azië, 6 uit de Verenigde Staten en één uit het Midden-Oosten.

De wereldtop haalt Europa dus niet, maar welke bedrijven zijn hard op weg naar een plekje in die top 10? De Europese top 5 bestaat uit 3 Zwitserse bedrijven, één Frans bedrijf en zowaar ook één Nederlands bedrijf!


5. Novartis

Op plek 5 vinden we Novartis terug. Novartis is een Zwitsers bedrijf en heeft haar hoofdkantoor in Basel. Het produceert en verkoopt voornamelijk medicijnen. Die producten worden wereldwijd in zo'n 180 landen door ongeveer 1 miljard mensen gebruikt. De beurswaarde van Novartis is op het moment van schrijven zo’n €206 miljard.


4. ASML

Oranje boven op plek 4. ASML maakt bijzonder ingewikkelde en dure machines waarmee chipfabrikanten chips kunnen maken. Zo'n beetje alle grote chipproducenten in de wereld, zoals Intel en Samsung, zijn klant bij ASML. De beurswaarde van ASML is €240 miljard.


3. Roche

Nog een Zwitsers farmaceutisch bedrijf in de top 5. Roche noemt zichzelf een wereldwijde pionier op het gebied van farmaceutica en diagnostiek met als doel het bevorderen van de wetenschap om het leven van mensen te verbeteren. Roche neemt plek 3 met een beurswaarde van €297 miljard.


2. Nestlé

Het scheelt niet veel met nummer 1, maar Nestlé moet genoegen nemen met plek 2. Maar met een beurswaarde van zo’n €328 miljard is deze conglomeraat zeker geen kleine speler. Nestlé ken je van merken als Nescafé, Vittel, Maggi, KitKat, Smarties en Rolo.


1. LMVH

Het Europese beursgenoteerde bedrijf dat het meeste waard is, is Louis Vuitton Moët Hennessy (LMVH) . Met een waarde van €335 miljard is deze conglomeraat het grootste Europese bedrijf als we kijken naar beurswaarde. LMVH ken je van producten als wijnen, sterke dranken, mode, juwelen, horloges en parfumerie.


Grootste Europese beurzen

Hoewel bijna elk land in Europa een effectenbeurs heeft, worden er slechts 5 als echt groot beschouwd. Dit komt omdat de aandelen op die beurzen een totale waarde hebben van meer dan één biljoen euro. Europa's grootste effectenbeurs is de Euronext, die de beurzen van Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Londen, Oslo en Parijs combineert.

De grootste Europese beurzen (begin 2021), qua beurswaarde in euro’s zijn:

  • Euronext (€4,8 biljoen)
  • London Stock Exchange (€3,6 biljoen)
  • Deutsche Börse (€2 biljoen)
  • NASDAQ Nordic and Baltic Exchanges (€1,9 biljoen)
  • SIX Swiss Exchange (€1,7 biljoen)


Nederland techland?

De Nederlandse beurs heeft de grootste correlatie met de Amerikaanse techbeurs Nasdaq van alle Europese landen. Een reden hiervoor zijn de uitstekende Nederlandse prestaties van techbedrijven in het afgelopen decennium met uitschieters ASML en Adyen voorop.

Maar de techsector is niet de meest populaire Europese sector. Waar in de Verenigde Staten duidelijk de techsector de overhand heeft (deze sector is het grootst in het land), is dat in Europa de financiële sector. Om tot die conclusie te komen is er gekeken naar de MSCI Europe Index. Deze index bevat de grootste beursgenoteerde bedrijven uit 15 Europese landen. De index bestaat voor zo’n 16% uit bedrijven die actief zijn in de financiële sector. Op plek 2 vinden we gezondheidssector en op plek 3 de industriële sector.


Semmie in Europa

Zijn we vanaf vandaag bevooroordeeld en heeft vooral Nederland (en een beetje België voor onze Belgische beleggers) onze aandacht, over het algemeen ligt onze focus ook op Europa. Zo beleggen we namelijk in meerdere Europese obligatiefondsen. We beleggen namelijk in het Xtrackers II ESG EUR Corp Bond fonds en het iShares EUR Corp Bond 0-3yr ESG UCITS fonds: obligatiefondsen die bestaan uit obligaties van Europese bedrijven. Maar we beleggen ook in het ACTIAM Duurzaam Index Vastgoedfonds Europa fonds, waarbij we gespreid beleggen in beursgenoteerde Europese vastgoedondernemingen.

Ook met onze aandelenfondsen hebben we onze ogen op Europa gericht. Zo beleggen we in een fonds (het UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible fonds) dat belegt in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen uit landen aangesloten bij de Europese Monetaire Unie.

Wie zich op 11 juli mag kronen tot Europees Kampioen weten we over een precies een maand. Tot die tijd zal Europa in de schijnwerpers blijven staan, al zal bij Semmie ook na 11 juli de focus nog op Europa liggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het