Ask Semmie

Wat kun je zelf doen om extra pensioen bij elkaar te harken?

Door Thomas van der Lee op 03 maart 2022 - leestijd: 3 min
Wat kun je zelf doen om extra pensioen bij elkaar te harken?
Ask Semmie

Mocht het moment daar zijn dat je de AOW-leeftijd bereikt, dan kan je eindelijk met pensioen. Vanuit de overheid heb je dan recht op een AOW-uitkering en daarnaast wordt het door jou opgebouwde werkgeverspensioen uitgekeerd. Denk je toch meer inkomen nodig te hebben? Dan heb je een aanvulling nodig. Gelukkig kun je nu al zelf actie ondernemen om extra pensioen bij elkaar te 'harken'.


Zelf actie ondernemen is belangrijk

Pensioenfondsen hebben een goed beleggingsjaar achter de rug, ondanks veel economische onzekerheid. Er wordt dan ook gesproken over het eventueel verhogen van de pensioenen. Dat is hoognodig omdat de grote pensioenfondsen de afgelopen jaren hun pensioenen niet hebben verhoogd, ondanks de alsmaar stijgende inflatie. Dat is een vooral voor de ouderen een hard gelag: zijn gaan er namelijk op achteruit in koopkracht.

Desondanks is het nog niet zeker dat de pensioenen gaan stijgen, er zijn nog veel mitsen en maren. Er is dan ook een grote kans dat je extra actie moet ondernemen om tot een mooi pensioenpotje te komen. Gelukkig kan je dat nu al op verschillende manieren doen. We geven 4 mogelijkheden.


1. Open een lijfrenterekening om je pensioen zelf aan te vullen

Een lijfrenterekening heeft weinig te maken met het ‘lijf’ of de ‘rente’. Een lijfrenterekening is een type rekening die je kunt openen om zelf extra vermogen opbouwen voor je pensioen. En daarvoor word je beloond met een belastingvoordeel.

Een lijfrenterekening kun je zien als een geblokkeerde beleggingsrekening waarop je (periodiek) een bedrag stort. Dit bedrag wordt dan belegd en beheerd door de beleggingsinstelling totdat jij met pensioen gaat. Vervolgens wordt het door jou opgebouwde bedrag periodiek uitgekeerd en vul je op deze manier zelf je pensioen aan.

Het grote voordeel van beleggen via een lijfrenterekening zijn de belastingvoordelen die deze manier van beleggen met zich meebrengt: je betaalt namelijk geen vermogensrendementsheffing en de inkomstenbelasting die je moet betalen over je inleg stel je uit naar de toekomst. Die betaal je pas als je daadwerkelijk met pensioen gaat, en is dan over het algemeen lager omdat je geen AOW-premie meer af hoeft te dragen: je bent namelijk al met pensioen. Wil je meer weten over beleggen via een lijfrenterekening? Neem dan een kijkje bij Semmie Pensioen.


2. Los je hypotheek (versneld) af

Als je je woonlasten kunt verlagen als je met pensioen bent dan heb je ook minder nodig. In plaats van je pensioen aanvullen, verlaag je het bedrag dat je nodig hebt. Als je een hypotheek hebt die (gedeeltelijk) aflossingsvrij is, kun je meer gaan aflossen. Over het bedrag dat je aflost, betaal je dan geen rente meer. Hierdoor daalt trouwens wel de renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte.


3. Verzilver de overwaarde van je huis

De huizenmarkt staat op z’n kop. Voor huizenbezitters is dit goed nieuws want de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Is je huis meer waard geworden dan je hypotheekschuld, dan kun je overwegen om je huis te verkopen. Je maakt dan gebruik van de overwaarde. De overwaarde is de verkoopprijs die je voor het huis krijgt – de nog resterende hypotheekschuld. Zeker met de hoge huizenprijzen van tegenwoordig kan dat een mooi bedrag opleveren.

Door bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen kan je een bedrag overhouden wat je kunt gebruiken om je (pensioen)inkomen aan te vullen.


4. Blijven werken, ook nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt

Het is hoogstwaarschijnlijk niet iets waar je op zit te wachten, maar het is altijd mogelijk om te blijven werken, ook nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Dat heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten. Je pensioen wordt hier bijvoorbeeld niet door gekort en ook op je AOW houd je recht. Je betaalt natuurlijk wel inkomstenbelasting over het bedrag dat er binnenkomt. Het voordeel hierbij is, is dat dit percentage veel lager is als je de AOW-leeftijd hebt bereikt (19,17% tot een bedrag van €35.942 in 2022), dan wanneer je dit niet hebt (37,07% tot een bedrag €69.399 in 2022). Je houdt dus meer over terwijl je je niet hoeft te vervelen vanachter de geraniums!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het