Money facts

5 fabels over duurzaam beleggen ontkracht

Door Thomas van der Lee op 29 maart 2021 - leestijd: 5 min
5 fabels over duurzaam beleggen ontkracht
Money facts

Over duurzaam beleggen gaan vele verhalen rond. Sommigen zijn waar, maar er zitten ook vele mythes tussen.

Met de opwarming van de aarde, en de directe negatieve gevolgen daarvan, komt de tijd dat er verandering moet komen steeds dichterbij. Als consument passen we ons gedrag aan (we eten meer vleesvervangers en kopen meer tweedehandskleding), maar ook bedrijven zetten een stap in de goede richting. Ze worden steeds duurzamer om zo hun steentje bij te dragen aan een mooie toekomst.

Bij Semmie zetten we volledig in op duurzaam beleggen, onze portefeuille is er zelfs op ingericht. Wij geloven dat het behalen van financieel rendement niet ten koste hoeft te gaan van anderen of de wereld. We willen de generaties na ons toch een betere wereld nalaten?

Duurzaamheid gaat over visie op de lange termijn. Net zoals beleggen voor de lange termijn zou moeten zijn. Alleen gaan er veel verhalen over duurzaam beleggen en het nut ervan de ronde. Sommige zijn waar, maar er zitten ook een veel mythes tussen.

Hoog tijd dus om de 5 grootste fabels over duurzaam beleggen te ontkrachten.


1. ‘Duurzaam beleggen kost rendement’

Dit is de meest voorkomende fabel over duurzaam beleggen: dat het minder rendement kost. Dit is gelukkig niet waar. En sterker nog, verschillende studies wijzen uit dat bedrijven die duurzamer worden, het gemiddeld financieel beter doen dan hun branchegenoten. Dit is ook het geval bij duurzame beleggingsfondsen (de fondsen waar we bij Semmie in beleggen). Als die beleggingsfondsen bedrijven die niet-duurzaam ondernemen uitsluiten, halen ze een hoger rendement. Duurzaam beleggen levert op de lange termijn dan ook niet minder rendement op dan het ‘klassieke beleggen’. Het kan zelfs zo zijn dat het meer rendement oplevert!


2. ‘Duurzaam beleggen is een trend’

Duurzaam beleggen wordt vaak gezien als trend. Een manier van beleggen die pas de laatste jaren in opmars is gekomen vanwege de grote interesse – onder vooral de jongere generaties – in dit onderwerp. Maar we kunnen volmondig zeggen dat duurzaam beleggen meer is dan een tijdelijke hype. De vroegste oorsprong van duurzaam beleggen gaat namelijk terug tot in de eerste boeken van de bijbel, ruim 3.500 jaar geleden. De criteria die wij momenteel gebruiken hoe duurzaam een belegging is, is wel iets anders dan toen, maar het uitgangspunt is zeker hetzelfde.


3. ‘Duurzaam beleggen richt zich alleen op het milieu’

Om te oordelen of een bedrijf duurzaam onderneemt maken we gebruik van de ESG-criteria. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Environment gaat over milieu, vervuiling en het gebruik van grondstoffen. Social betreft maatschappelijke keuzes, en gaat over hoe het bedrijf omgaat met mensen. Governance staat voor behoorlijk bestuur.

Het idee is dat duurzaam beleggen zich vooral richt op het milieu, en dus op de E in ESG. Maar dit criteria is niet belangrijker dan de andere 2. De meeste duurzame beleggingsfondsen richten zich op milieugerelateerde onderwerpen. Maar het belang van maatschappelijke kwesties en goed ondernemingsbestuur neemt echter toe.

Dit komt mede vanwege druk uit de maatschappij. Want er wordt verwacht dat een onderneming goed omgaat met haar medewerkers en klanten. En dat een onderneming zijn verantwoordelijkheden richting de samenleving neemt.


4. ‘Duurzaam beleggen verandert de wereld niet’

De pessimist zal zeggen dat het glas halfleeg is, de optimist zal zeggen dat het glas halfvol is. De realiteit is dat in het huidige beursklimaat de aandacht voor duurzaam beleggen onder particuliere beleggers alleen maar toeneemt. En op deze manier wordt er extra druk op bedrijven gelegd om de transitie naar duurzaam te maken.

Want momenteel komt ongeveer 75% van alle duurzame beleggingen nog op het conto van institutionele beleggers. Maar met de groeiende vraag van particuliere beleggers zal dit percentage hierboven alleen maar afnemen. Zeker nu duurzaam beleggen op weg is om de ‘norm’ te worden.

Bedrijven die het dan niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld mensenrechten of het milieu krijgen dan deksel op de neus. Zeker als ze het in hun eigen portemonnee gaan voelen. De vraag naar het aandeel zal afnemen en dit gaan ze terugzien in hun beurskoers: deze daalt. Er is geen bedrijf dat zit te wachten op een dalende beurskoers, daarom is bedrijven er in de toekomst ook veel aan gelegen om de switch naar duurzaam te maken: voor hun winstgevendheid, hun imago, en daarom ook hun beurskoers.


5. ‘Duurzaam beleggen is enkel het uitsluiten van foute bedrijven’

Bij duurzaam beleggen is uitsluiting een belangrijk thema. Dit is het ‘uitsluiten’ van controversiële bedrijven. Je moet hierbij denken aan bedrijven die direct in verband kunnen worden gebracht met zaken die niet passen bij duurzaamheid voor milieu, mens en in behoorlijk bestuur. Bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met adult entertainment, tabak, gokken, kernenergie, wapenhandel. Duurzame beleggingsfondsen selecteren hun beleggingen vaak op deze manier.

Maar dit is niet het enige waarop duurzame beleggingsfondsen hun beleggingen op selecteren. Ze kunnen ook gebruik maken van een zogenaamde ‘best-in-class’ benadering. Dit betekent niet dat er bedrijven worden uitgesloten, maar bedrijven worden geselecteerd die het beste score volgens de ESG-criteria. Bedrijven die uiteindelijk beter scoren op de ESG-criteria dan hun concurrenten worden ook gekwalificeerd als duurzame beleggingen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het