Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Financiële controle: de tip der tips
Beleggen

Blij verrast werd ik door mijn spiksplinternieuwe financiële overzicht: ik houd namelijk €100 per maand over! Dat had ik niet verwacht en ik dacht meteen: stel nou dat ik de helft spaar en de helft beleg… Want, nu ik dit overzicht heb, wat ga ik ermee doen? Hoeveel ga ik maandelijks opzijzetten en met welk doel? Om antwoord te krijgen op deze vragen, ging ik op zoek naar tips.


Dit is de allerbelangrijkste tip. De tip die op lijstjes bovenaan staat en in elk gesprek terugkomt. Zonder deze tip, zijn alle andere tips waardeloos.


Betaal éérst jezelf

Als ik écht geld opzij wil zetten, moet ik dat meteen doen zodra het op mijn rekening staat.. Met een automatische overschrijving. Geen uitzondering. Ik kan het niet vaak genoeg tegen mezelf zeggen. Want het dringt maar langzaam tot me door.

Uit onzekerheid over deze voor mij radicale vernieuwing, loop ik nog één keer mijn overzicht door. Alle bedragen die ik opzij wil zetten, maak ik groen. Ik verzamel ze in twee categorieën.

#1: Jaarlijkse uitgaven, waar je niet aan ontkomt

De eerste categorie noem ik ‘Jaarlijkse Uitgaven’. Lekker makkelijk. Voor Yvette en Gustav is het zo logisch dat ze het nauwelijks meer doorhebben: zet maandelijks éérst een bedrag voor je kwartaal-, halfjaar- en jaarrekeningen opzij. Weet je nog dat we voor een financieel overzicht alle kwartaal-, halfjaar- en jaarbedragen omrekenden naar maandbedragen? Die bedragen dus.

In deze categorie komt bijvoorbeeld het eigen risico van mijn zorgverzekering. In mijn geval €350 per jaar, omgerekend €30 per maand. De kans is groot dat ik dat eigen risico in een of twee keer moet betalen, niet in twaalf keer. Hetzelfde geldt voor mijn parkeervergunning, die ik in twee termijnen per jaar moet betalen. Die komt er dus ook in. En de facturen voor mijn OV-kortingskaart en Museumjaarkaart ook.

Bij mij staat er nu onder Jaarlijkse Uitgaven: €215 per maand.

#2: Vrije dagen zijn óók noodzakelijk

De tweede categorie doop ik tot ‘Noodzakelijk Opzijzetten’. Het zijn de kosten waar ik niet jaarlijks een factuur voor ontvang, maar die ik wel verwacht te maken. Vooral: kleren en vakanties. Maar ook onderhoud en inventaris voor mijn huis.

Ik heb nog nooit iets opzijgezet voor kleren en vakanties. Laat staan voor vrije dagen. Zeker als freelancer is dat heel onhandig, want ik ben natuurlijk ook weleens ziek. En een dag vakantie betekent voor freelancers helaas ook een dag geen inkomsten. Dubbele lasten dus, als je een weekje weg wil. Toen ik begon met freelancen, heb ik uitgerekend wat dat per jaar kost. Wit van schrik schoof ik de rekensom daarna onder een kleed.

Maar door mijn zoektocht voor Semmie en de gesprekken met Yvette en Gustav wil ik duidelijke keuzes maken. Ik klom dus weer in mijn rekenmachine. En ik schrok weer enorm. Voor een schappelijke hoeveelheid ziekte- en vakantiedagen moet ik €250 méér opzijzetten dan ik in mijn eerste overzicht had opgenomen.

Dat betekent dat ik nu per saldo €150 te kort kom, in plaats van dat ik €100 overhoud.

Opzijzetten wat ik nodig heb

Door dit tekort ben ik blijkbaar nog niet zo ver dat ik méér opzij kan zetten dan ik minimaal nodig heb. Want dat is wat sparen en beleggen is: opzijzetten wat je niet meteen nodig hebt.

Maar het hebben van dit overzicht heeft me wel iets anders belangrijks gebracht: kleren, vakanties en vrije dagen zijn in mijn overzicht geüpgraded van weggemoffelde, ondergewaardeerde en onvoorspelbare uitgaven naar duidelijke, minimale, noodzakelijke kosten voor een normaal, prima en 'niks geks’ jaar.

Dat brengt me meteen tot de vraag: wat zijn eigenlijk nog meer posten die aan deze eisen voldoen? Want ‘noodzakelijk’ verandert natuurlijk met de jaren. Vandaag ben ik moeder van een meisje van 2,5 jaar. Ik ben een freelancer zonder pensioenopbouw. Ik heb een eigen huis waar we nú al te groot voor zijn.

Ik ga de komende maanden werken aan het opheffen van mijn maandelijks tekort van €150. Maar met elke euro kan ik beginnen met sparen of beleggen. Dat weet ik nu door mijn overzicht.

En: ik kan alvast opzijzetten wat ik nú maandelijks nodig heb. Zodat dat niet per ongeluk opgaat aan telkens een dubbele espresso macchiato als ik de trein in stap. Dus ik stel alvast twee automatische overschrijvingen in: eentje van €215 voor mijn Jaarlijkse Uitgaven en eentje van €500 voor het Noodzakelijk Opzijzetten, die dus €650 moet gaan worden. Ik ben begonnen met éérst mezelf betalen.

In mijn volgende blog ga ik mogelijke spaar- en beleggingsdoelen langs voor wat ik niét nu nodig heb.

De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij? Heb jij tips of een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie