Ask Semmie

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Door Thomas van der Lee op 19 april 2021 - leestijd: 3 min
Hoe word je financieel onafhankelijk?
Ask Semmie

Niet meer werken om je levensstijl te kunnen betalen. Klinkt dat je als muziek in de oren? Als je passieve inkomsten de kosten dekken die je maakt, dan kun je rustig achterover gaan leunen: je bent namelijk financieel onafhankelijk. Het is dan ook niet gek dat de zoektocht naar financiële onafhankelijkheid steeds populairder word.

Het is typisch een ontwikkeling die bij een generatie past die andere keuzes maakt. Hoe het leven wordt ingericht staat tegenwoordig veel meer ter discussie dan tijdens de generaties voor ons. Een gezin en voor lange tijd werken bij dezelfde werkgever waren de standaard. Er verandert veel, en over het algemeen zijn de millennials duidelijk: er wordt gewerkt om te leven, en niet geleefd om te werken.

Om zo vroeg mogelijk die vrijheid te kunnen ervaren is financiële onafhankelijkheid gewenst: niet (of zo veel als jij wilt) meer hoeven te werken om je levensstijl te kunnen betalen. Je passieve inkomsten dekken dan de kosten die je maakt.

Dat klinkt uitdagend. Dat klopt. Maar onmogelijk? Dat is het zeker niet. Het vereist wel wat discipline. Semmie geeft je tips zodat ook jij nu al kan gaan werken aan je financiële onafhankelijkheid! Wie vrijheid en zelfstandigheid ambieert kan daar zelf in investeren. En dit zo sneller realiseren.


Stappen zetten om financieel onafhankelijk te worden

Verwacht niet morgen meteen financieel onafhankelijk te zijn als je vandaag begint. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Hoe je je doel dan wel bereikt? Dat kan door iedere maand wat geld opzij te zetten en dit slim te beleggen. Dat is namelijk een veelgebruikte strategie om financieel onafhankelijk te worden. Dat kunnen vaak al een paar tientjes zijn, maar het gaat uiteraard harder met grotere bedragen.

Wist je bijvoorbeeld dat iedere maand €300 euro opzij zetten na 10 jaar al snel €35.000 op kan leveren? En wanneer je maandelijks €500 belegt je in 20 jaar een vermogen van ruim €220.000 kunt opbouwen? Hou je dat nog 5 jaar langer vol, dan kom je zelfs uit op ruim €320.000! Kijk maar:

Bron: Berekenhet.nl. Er is gerekend met een periodieke inleg van €500, indexering van 1% en een jaarlijks rendement van 5%. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.


Financieel onafhankelijk worden vergt discipline

Maar natuurlijk is dit niet voor iedereen even makkelijk. Je wilt natuurlijk ook leven. Als je nu gedisciplineerd aan de slag gaat en maandelijks een vast bedrag inlegt heb je daar nu geen omkijken meer naar en pluk je er ook nog eens later de vruchten van.

Zijn vrijheid en zelfstandigheid voor jou belangrijk? En wil je toch blijven genieten van het leven? Zet iedere maand een bedrag opzij en laat het automatisch voor je beleggen door Semmie. Dan investeren wij in én voor jouw toekomst!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het