Money facts

5 tips om financieel slim het jaar uit te gaan

Door Thomas van der Lee op 20 december 2021 - leestijd: 6 min
5 tips om financieel slim het jaar uit te gaan
Money facts

Het einde van het jaar nadert weer, dit is vaak dé periode dat we na gaan denken: zijn we nog op de goede weg of willen we aanpassingen doen in ons leven? Want een nieuw jaar is een nieuwe start. Vandaar dat goede voornemens ook zo populair zijn.

Veel mensen gebruiken het begin van het jaar ook om veranderingen op financieel gebied door te voeren. Zo zien we bij Semmie bijvoorbeeld dat januari van oudsher de meest populaire maand is om een beleggingsrekening te openen.

Je kunt je echter afvragen of het slim is om te wachten op het nieuwe jaar om veranderingen op financieel gebied door te voeren. Want wist je dat er elk jaar vrijstellingen en/of kortingen zijn waar je gebruik van kunt maken? Nu we nog in december zitten kan je nog slim gebruik maken van de voordeeltjes van dit jaar, want op 1 januari staat alles weer op nul. We geven je nog even snel 5 tips om financieel slim het jaar uit te gaan.


1. Los schulden af of doe die grote aankoop

Elk jaar bepaalt de overheid wat het bedrag is dat we belastingvrij mogen sparen en beleggen. Dat is het heffingsvrij vermogen. Je betaalt daar geen belasting over. Voor 2022 is dit bedrag €50.650. Je betaalt vermogensbelasting over het bedrag dat je boven die €50.650 bezit.

Om te bepalen hoeveel jij eventueel zou moeten betalen kijkt de Belastingdienst op 1 januari 2022 naar je saldo. Wil je voorkomen dat je belasting moet betalen dan kan het slim zijn om (verantwoordelijk) wat geld uit te geven vóór oud en nieuw. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om schulden af te lossen, die grote aankoop die je toch nog moet doen (bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of auto), nog dit jaar te doen. Ook kan je ervoor kiezen om een bedrag te schenken.


2. Doe een schenking

Wie plannen heeft om een schenking of gift te doen, kan elk jaar tot een bepaalde hoogte gebruikmaken van vrijstellingen. Dan kun je schenken zonder dat er belasting moet worden betaald over die schenking.

Zo mogen ouders in 2021 tot €6.604 belastingvrij schenken aan kinderen. Aan een kleinkind, vriend of iemand anders mag maximaal €3.244 belastingvrij worden geschonken. Was je toch al van plan om binnenkort een schenking te doen, wacht dan niet te lang. Vanaf 1 januari wordt het belastingvrije maximum schenkbedrag aan kinderen verlaagd naar €5.677 en mag je kleinkinderen of anderen maximaal €2.273 belastingvrij schenken.


3. Stort op je lijfrenterekening (of open er nog een dit jaar)

De wereld verandert en een onbezorgde oude dag is niet meer gegarandeerd. Sociale uitkeringen staan onder druk, zorgkosten worden steeds hoger en we worden met z’n allen steeds ouder. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer geld nodig is om iedereen hetzelfde pensioen te kunnen geven. Een goed pensioen is door de jaren heen een stuk onzekerder geworden.

Met een lijfrenterekening bouw je fiscaal vriendelijk een extra potje geld voor later op. Een potje alleen voor jou. Elk jaar mag je een maximaal bedrag storten op je lijfrenterekening, afhankelijk van je jaarruimte. Stort je dit jaar nog dat maximale bedrag op je lijfrenterekening, dan mag je dat volgend jaar gewoon weer doen!

Ben je een zzp’er die (nog) geen pensioen opbouwt, heb je geen of te weinig pensioen bij je huidige werkgever of heb je bij meerdere werkgevers gewerkt? Dan kan het openen van een lijfrenterekening ook voor jou een slimme manier zijn om (extra) pensioen op te bouwen. Lees meer hierover op onze speciale Semmie Pensioen pagina.


4. Los extra hypotheek af

Heb je een hypotheek, dan kan het slim zijn om aan het eind van het jaar wat geld opzij te zetten om wat extra af te lossen. Bij de meeste banken mag je namelijk maximaal 10% van het oorspronkelijke bedrag dat je leende jaarlijks aflossen.

Door (extra) af te lossen op je hypotheek, gaat je spaargeld omlaag. Als je daardoor komt onder het maximum van het heffingsvrij vermogen zoals we bij punt 1 vermeldden, dan bespaart ook deze truc je eventueel belasting.

Een bijkomend voordeel van een extra aflossing is dat je rente erdoor omlaaggaat. De hypotheekrente die je betaalt, hangt af van hoeveel procent van de waarde van de woning wordt geleend. Maar niet voor iedereen is een extra aflossing gunstig. Extra aflossen op een hypotheek kent in sommige gevallen ook nadelen.


5. Zet een automatische incasso aan voor je beleggingsrekening

Het einde van het jaar is niet alleen maar geschikt om geld te besparen of om gebruik te maken van vrijstellingen of belastingregels, je kunt er ook voor zorgen dat je het nieuwe jaar slim ingaat. Dat we bij Semmie voorstander zijn van gespreid inleggen zal geen verrassing meer zijn. Gelukkig zijn de meeste van onze beleggers het met ons eens. Zo heeft bijna 60% al zijn of haar automatische incasso aanstaan.

Zet je een automatische incasso aan, dan beleg je periodiek: elk jaar leg je namelijk een bepaald bedrag in. Zo krijg je een mooie gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen en ben je ineens veel minder afhankelijk van de koersschommelingen op de beurs. Meer weten over periodiek beleggen? Check dan eens dit artikel. Daarin leggen we uit wat het gemak van periodiek beleggen is, en waarom we er fan van zijn.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het