Trending

Financieel uitdagende tijden: pas je daar je beleggingsstrategie op aan?

Door Tessa Ham op 04 oktober 2022 - leestijd: 6 min
Financieel uitdagende tijden: pas je daar je beleggingsstrategie op aan?
Trending

De hoge energieprijzen zijn nog steeds het gesprek van de dag en de boodschappen worden er ook niet goedkoper op. Sla één krant open en de inflatiecijfers vliegen je om de oren. Tel daarbij op dat het uitdagende tijden zijn op de beurs en het is niet gek dat je gaat nadenken of je jouw beleggingsstrategie moet aanpassen. Maar is dat wel zo slim?


Dalende koersen en je beleggingsstrategie

De hoge inflatie zorgt er niet alleen voor dat we minder te besteden hebben, het heeft ook invloed op de beurskoersen en daardoor ook op je rendement. Om de hoge inflatie te lijf te gaan verhogen centrale banken de rentes. Die hogere rentes zorgen er weer voor dat het aantrekkelijker wordt om te sparen en zorgen er ook voor dat de winsten van bedrijven die relatief veel schulden hebben (zoals techbedrijven) afnemen. Dat maakt grote beleggingspartijen onzeker en meer afwachtend, waardoor de koersen dalen.

Het is heel menselijk dat jij je als particuliere belegger nu afvraagt of je ook jouw beleggingsstrategie aan moet passen. Misschien wil je je hele inleg opnemen of je periodieke inleg verlagen of helemaal stopzetten. Je zou inderdaad wijzigingen aan kunnen brengen in je strategie, al is het op een andere manier dan je in eerste instantie denkt. Let maar op.

Iedereen houdt van een flinke korting toch? Zeker wij Nederlanders. Zo zou je de aandelenkoersen momenteel een beetje kunnen zien. Hoewel het juist verleidelijk is om in goede tijden op de beurs te beleggen, levert het je uiteindelijk ironisch genoeg meer op om in slechte tijden je geld te investeren.

Dat zit zo: de koersen zijn gedaald, waardoor je nu minder voor je beleggingen betaalt dan toen het goed ging met de beurs. En omdat wij voor de lange termijn beleggen, geef je de koersen genoeg tijd om weer op te krabbelen. Hierdoor kan je juist profiteren van de snel stijgende koersen zodra het weer beter gaat.


Waarom we fan zijn van periodiek beleggen


Daarom zijn we bij Semmie ook zo’n fan van periodiek beleggen, waarbij je elke periode (bijvoorbeeld elke maand) een bedrag belegt. Op deze manier koop je je beleggingen soms wat duurder en soms wat goedkoper in en kom je uiteindelijk uit op een mooi gemiddeld aankoopgedrag uit.


Beleggen bij hoge inflatie

Bovendien is het ook niet slim om meer spaargeld dan nodig op je rekening te houden in tijden van hoge inflatie. Vanwege de inflatie wordt jouw spaargeld namelijk minder waard. Dat is ook goed om mee te nemen in je strategie. Als je nu €10.000 op je spaarrekening zou zetten, is hetzelfde bedrag met een gemiddeld inflatiecijfer van 3% over 10 jaar nog maar €7.441 waard. Dit berekenden we met de inflatiecalculator van BerekenHet.nl. En dat terwijl het inflatiecijfer van september maar liefst 17% was...

Beleggen doe je met het doel om je geld te laten groeien. Het wordt daarom gezien als een manier om inflatie het hoofd te bieden. Al is een jaarlijks rendement van 17% natuurlijk ook niet realistisch. Daarnaast kent beleggen ook altijd meer risico’s dan sparen. Je ziet het nu op de beurs: je inleg kan ook (tijdelijk) minder waard worden.


Een financiële buffer is belangrijk

Laten we daarom vooropstellen dat je moet beleggen met geld dat je kan missen. Is jouw financiële buffer bijvoorbeeld aan het slinken? Dan is het belangrijk om deze eerst aan te vullen. Zo zorg je ervoor dat je altijd geld achter de hand hebt als je wasmachine kapotgaat of je een andere financiële tegenvaller hebt.

Hoe houd je die financiële buffer in financieel uitdagende tijden op peil? Kijk daarvoor bijvoorbeeld kritisch naar je uitgaven. Zijn er abonnementen die je niet meer gebruikt? Kan je nog besparen in de supermarkt? Ben je ergens anders goedkoper uit met je tv-abonnement? Heb je vorige maand wel erg veel uitgegeven in de horeca? Of aan impulsaankopen?

Kijk voor elke categorie aan uitgaven of, en zo ja hoe, je hierop kan besparen. Je uitgaven grondig doorspitten, kan ervoor zorgen dat je elke maand meer financiële ruimte krijgt.


Wat is slim om nu te doen?

In principe is het slim om niets te doen. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn en tijdelijke uitdagingen op de beurs kan je dus prima links laten liggen. Het is namelijk zo dat koersen over de lange termijn stijgen en dat we ervan uit kunnen gaan dat ze dat blijven doen.

Vind je het toch lastig dat de koersen niet stijgen en je eventueel tegen een negatief rendement aankijkt, houd dan in je achterhoofd dat dit verlies theoretisch is. Pas als je op de verkoopknop drukt en je beleggingen tegen een lagere prijs verkoopt dan je ze hebt gekocht, maak je daadwerkelijk verlies.

Het is niet gek als je onrustig wordt, wanneer je rendement niet positief is en het ook nog eens financieel onzekere tijden zijn. Toch is het op zo’n moment belangrijk om je niet te laten leiden door je emoties. Als het goed is, heb je die financiële buffer achter de hand en heb je het geld niet meteen nodig. Dan is het een kwestie van rustig afwachten tot de koersen weer gaan stijgen.

Koersdalingen horen er nou eenmaal bij op de beurs. Dat zie je goed als je even uitzoomt, wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van een index op de lange termijn. Neem de MSCI All Country World Index bijvoorbeeld, die de prestaties van zo’n 3.000 bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en 27 opkomende markten volgt en daarom een goede representatie is van de gehele markt.

De prestaties van de MSCI All Country World Index op de lange termijn


Wanneer je even een stapje terug doet en het overzicht bewaart, zie je dat de index zeker koersdalingen heeft gekend in het verleden, maar altijd weer is opgeklommen. De koers staat bijvoorbeeld nu nog steeds hoger dan 2 jaar geleden. Hoewel resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst, laat het zien dat het belangrijk is om te blijven kijken naar het grotere geheel en verder rustig af te wachten.


Wanneer pas ik dan wel mijn strategie aan?

Stel: je energierekening is fors gestegen, waardoor je jouw hoofd financieel gezien niet meer boven water kan houden. Dan is het verstandiger om even helemaal niets in te leggen. Of heb je andere financiële problemen, of dreig je in de problemen te komen? Ook dan is het slim om niets in te leggen of eventueel wat van je beleggingsrekening over te zetten naar je spaarrekening.

Maar wanneer je juist in de mogelijkheid bent om meer geld opzij te zetten (omdat je bijvoorbeeld een vast energiecontract hebt, de bezem door je abonnementen hebt gehaald, of nog een mooie financiële buffer hebt), is het nu juist slim om je beleggingsstrategie aan te passen. Maar dan wel op de tegenovergestelde manier. Hoe tegenstrijdig het ook voelt: vanwege de ‘korting’ waarover we het eerder hadden, kan je dit ook zien als een moment om je (maandelijkse) inleg juist te verhogen.

Meesterbelegger Warren Buffett sprak ooit de woorden ‘Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful’, en zo zien wij het ook. Want dalende koersen bieden koopkansen voor de slimme belegger!

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het