Trending

Zo creëer je de financiële ruimte om je beleggingsdoelen te kunnen behalen

Door Tessa Ham op 04 april 2023 - leestijd: 7 min
Zo creëer je de financiële ruimte om je beleggingsdoelen te kunnen behalen
Trending

Ongeacht waar je voor belegt: je wilt je doel behalen. Zo kun je toewerken naar het geven van een (financiële) voorsprong voor je kinderen of beleg je om eerder te kunnen stoppen met werken. Maar in financieel dure tijden kan het wat lastiger zijn om bij te blijven dragen aan het behalen van je doelen. Daarom delen we enkele handige tips en strategieën waarmee je, ongeacht je vermogen, blijvende financiële ruimte voor jezelf creëert.


In het kort:

  • De inflatie blijft structureel hoog en dit beïnvloedt de beurs maar ook de portemonnee;
  • Toch kun je ook in deze dure tijden meer financiële ruimte en rust voor jezelf creëren om je doelen te blijven nastreven;
  • Het is goed om eens in de zoveel tijd kritisch te kijken naar je verzekeringen, je hypotheek, de eventuele verduurzaming van je woning, je pensioen en de financiële administratie;
  • Blijf je namelijk (periodiek) inleggen, dan zet je nu de stappen waar je later van kan gaan profiteren.


De inflatie blijft hoog

Dankzij de nasleep van de coronacrisis en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, is er lange tijd sprake geweest van een ongekend hoge inflatie. Verstoringen in aanleverketens en forse prijsverhogingen op het gebied van grondstoffen en energie werden doorberekend aan de consument. En aan deze duurdere tijden lijkt vooralsnog geen einde te komen. De eerdergenoemde problemen zijn immers niet zomaar opgelost. Daarnaast hebben de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank tot nu toe weinig effect op het inflatiecijfer, dat volgens de laatste cijfers van het CBS op 4,4% blijft steken. Gelukkig lager dan voorheen, maar nog wel een stuk hoger dan het streefpercentage van 2 procent.

Dat de inflatie structureel hoog blijft, merken we op de beurs, maar zorgt er wellicht ook voor dat je minder snel naar je financiële doelen kunt toewerken als je zou willen. Om op koers te blijven, zijn er een aantal gebieden waarop je eventueel voor meer financiële ruimte kunt zorgen. Het begint echter met het krijgen van inzicht in je eigen uitgavenpatroon.


Inzicht in het uitgavenpatroon

Hoe je persoonlijke financiële situatie er ook uitziet, de prijsontwikkelingen van het afgelopen jaar heeft ieders financiële ruimte beïnvloed. Daarom is het belangrijk om inzichtelijk te hebben hoe je inkomen en uitgaven eruitzien.

Dit kan zo beknopt of uitgebreid als je zelf wil, van een briefje waarop je je uitgaven bij elkaar optelt tot een uitbreide spreadsheet met grafieken waarin je in één oogopslag ziet welk percentage van je inkomen waaraan wordt uitgegeven.

Om goed overzicht te houden is daarnaast een bijgewerkte administratie belangrijk. Misschien niet je favoriete bezigheid, maar wel een onderdeel dat niet mag ontbreken.

Denk hierbij aan het betalen van openstaande facturen, het inscannen van bonnetjes en rekeningen, en het opruimen van (online) papierwerk.

Wanneer je twijfelt of een bepaald document of brief weggegooid kan worden, vraag jezelf dan af of er een juridische of fiscale reden is om het papier te bewaren. Wellicht heb je het ooit nodig voor de Belastingdienst (de Belastingdienst mag tot 5 jaar later nog aankloppen om documenten op te vragen), of heb je het nodig wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een geschil over je arbeidscontract.

Overzicht hebben in het uitgavenpatroon zorgt ervoor dat je je uitgaven kritisch onder de loep kunt nemen. Hoogstwaarschijnlijk kun je hierdoor meer financiële ruimte creëren. Zo is er bijvoorbeeld een kans dat je kunt besparen op je hypotheek of je verzekeringen. Of kun je door een initiële investering nu, op de lange termijn weer extra ruimte creëren.


Hypotheek

Een van de grootste maandelijkse kostenposten is de maandelijkse hypotheek. Wellicht kun je een extra aflossing doen op je hypotheek om het maandbedrag te verlagen. Deze investering kan op de lange termijn extra financiële ruimte geven.

Er bestaat echter ook een kans dat je recht hebt op korting op je hypotheek. Wanneer de hypotheek lager is dan de waarde van je woning, is het mogelijk dat de risicoklasse verlaagd kan worden en daarmee de rente die je betaalt. Dit komt bijvoorbeeld voor als je al eerder extra hebt afgelost, of als de huizenprijzen zijn gestegen nadat je de woning hebt aangeschaft.

Andere mogelijkheden zijn het oversluiten van je hypotheek naar een aanbieder met een lagere rente of rentemiddeling, waarbij je je huidige hypotheek openbreekt en er een lager rentetarief voor terugkrijgt. Voor het oversluiten betaal je wel een boete, maar deze is fiscaal aftrekbaar. Bij rentemiddeling wordt de boete uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

Je financieel of hypotheekadviseur kan helpen uitrekenen wat voor jou de meest voordelige keuze is.


Verzekeringen

Bij het afsluiten van je verzekeringen onderzoek je welke verzekering het best past bij jouw persoonlijke situatie en waar je het voordeligst uit bent. Beide factoren kunnen echter inmiddels veranderd zijn. Wellicht is er een nieuwe verzekeraar die een voordeligere verzekering aanbiedt of hebben er veranderingen in je persoonlijke situatie opgetreden, waardoor je bepaalde risico’s niet meer hoeft te verzekeren.

Controleer echter niet alleen waarop je geld kunt besparen, maar ook op factoren waarbij het wel verstandig is om het verzekerde bedrag te verhogen, of om zelfs een nieuwe verzekering af te sluiten.


Verduurzamen van woning

Hoewel de energieprijzen inmiddels weer wat zijn gedaald en het van nijpende energietekorten nog niet gekomen is, zijn de uitdagingen op de energiemarkt nog niet voorbij. Dit is dan ook het uitgelezen moment om je meer te verdiepen in het verduurzamen van je woning.

Het is verleidelijk om meteen over warmtepompen en zonnepanelen na te denken, maar dit vraagt wel om een significante investering. Er zijn ook maatregelen die minder kosten, maar wel veel besparing opleveren, zoals het isoleren van je spouwmuur, dak, vloer en ramen. Voor welke investering je ook kiest, de kans is groot dat je een deel van de investering kunt terugkrijgen door subsidie.

De verduurzaming kun je financieren door tegen een lage rente een persoonlijke lening af te sluiten. Wanneer je deze tijdens de looptijd aflost, is de rente aftrekbaar voor de belasting. Een andere optie is om je hypotheek uit te breiden. Een persoonlijke lening heeft vaak een hogere rente dan de rente van je hypotheek. Door de hoge afsluitkosten is het oversluiten van je hypotheek echter alleen verstandig als het verbouwingsbedrag minimaal €25.000 is.

Het is vaak de voordeligste optie om je woning te verduurzamen met je eigen vermogen, zeker als je meer dan €57.000 aan vermogen hebt en boven de grens van het heffingsvrij vermogen komt.


Pensioen

Het is verstandig om frequent te controleren hoe je pensioen ervoor staat. Zeker als het je beleggingsdoel is om eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen te gaan. Dit kan heel gemakkelijk via mijnpensioenoverzicht.nl, waarop je een overzicht ziet van wat je kunt verwachten op het gebied van AOW en werkgeverspensioen op het moment dat jij met pensioen mag. Via de tool op onze Semmie Pensioen pagina reken je vervolgens eenvoudig uit of je een pensioentekort hebt.

Wanneer dit het geval is, kun je door middel van het openen van een lijfrenterekening namelijk op een fiscaal vriendelijke manier extra vermogen opbouwen voor wanneer je met pensioen gaat; je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag dat je inlegt. Dit betaal je pas wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt en dit wordt uitbetaald.

Verdiepen in het pensioen is dit jaar nog belangrijker dan anders, vanwege de nieuwe pensioenwet die vanaf 1 juli 2023 zijn intreding doet. Hier lees je meer over wat het nieuwe pensioenstelsel voor jouw pensioen gaat betekenen.


Actief blijven bijdragen aan je beleggingsdoelen loont

Door naar deze onderdelen te kijken, kun je nu of in de toekomst blijvend meer financiële ruimte creëren. Dat is waardevol, omdat periodiek beleggen een waardevolle strategie kan zijn om op de lange termijn succes te behalen. Maandelijks inleggen zorgt er namelijk voor dat je vermogen sneller kan groeien. Het rendement dat je behaalt op eerder behaald rendement kan voor exponentiële groei zorgen. Als je actief blijft bijdragen aan je beleggingsdoelen, kan dit op de lange termijn flink lonen.


Verwacht rendement per jaar


Startkapitaal Inleg Verwacht rendement
€500 €300 €253.300
€2.500 €100 €94.518
€10.000 €500 €461.784


Het lijkt erop dat de grootste prijsstijgingen achter de rug zijn, en dat zou goed uitpakken voor onze portemonnee. Gebruik je deze extra financiële ruimte om bij te dragen aan je beleggingsdoelen, dan pluk je daar uiteindelijk op de lange termijn weer de vruchten van.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het